[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód
Serek - 22-12-2008, 12:12
zenio86 napisał/a: | sruby wystarcza takie jak w serii, przeciez sily wieksze nie beda dzialaly. Mysle, ze 10.9 starcza. tu raczej nie ma sie co stac, jesli chodzi o bezpieczenstwo. |
hmmm, nie wiem czy pamiętasz ale napisałeś o zwiększonej sile nacisku podczas hamowania na tarczę przy przesuniętym zacisku (zapewne użyłeś sformułowania zapożyczonego z pdf'u wrzuconego tutaj wcześniej) w stosunku do serii. Dlatego zastanawiam się jak będzie ta siła oddziaływać na śruby trzymające adapter z jarzmem. Patrząc na to z punktu widzenia fizyki stosujesz dłuższe ramię więc na mocowanie tego ramienia działa zwiększona siła. Hmm...
miszkin - 23-12-2008, 08:31
Serek napisał/a: | Patrząc na to z punktu widzenia fizyki stosujesz dłuższe ramię więc na mocowanie tego ramienia działa zwiększona siła. Hmm... |
Serek, masz rację, w końcu to najprostsza maszyna prosta A może jest ktoś na forum, kto byłby w stanie wyliczyć jakie tam oddziaływują siły i jaka powinna być wytrzymałość tych śrub?
zenio86 - 23-12-2008, 15:25
takie blaszki, zalezy z czego wyciete i jak obrobione moga kosztowac miedzy 50-150zl
w sumie nie ciezko to obliczyc, jaka dziala sila, tak jak napisalem- sruba 10.9 jest wystarczajaca.
jak masz seryjnie duza tarcze np audi S4,6 itp, to tez masz glugie ramie i tez sruba mocuje zacisk, takze no stres
Marcino - 24-12-2008, 02:57
Panowie ale problem jest tez z zaciskami.. co ztego ze bedzie duza tarcza jak klocki nadal beda serjne - czyli małe i nie beda wspołpracowały z całą powierzchnią tarczy. A skoro zaczna pracowac na wiekszym obwodzie, to wieksza pradkość liniowa, wieksze tarcie, wiecej ciepła na tej samej powierzchni klocka... dla mnie to bez sensu.
Jak już to montowac wieksze tarcze ale i odpowiednie zaciski z klockami do tej tarczy.
Sam pomysł z adaptorem ok, dla tych co sie obawiaja o sruby.. dać 12.9, albo sam adaptor niech ma podfrezowanie które spasuje sie ze zwrotnicą i bedzie trzymało ale to dużo wiecej pracy i modelowania.
Pozdro
Serek - 24-12-2008, 14:44
Wbrew pozorom rozwiązanie proste, a ile pytań i nieścisłości w samej teorii, prawda?
Anonymous - 24-12-2008, 15:39
Ja z innej strony zapytam. Zmieniał ktoś całe piasty i heble na 5x114,3, takie jak z VR4 (i chyba EVO). Dużo jest z tym roboty. Co trzeba zmienić (komputer ABS?)?
Odnośnie tarcz z Volvo, skoro i tak konieczny jest adapter nie da się zastosować zacisków od innego auta (od rzeczonego Volvo np)?
zenio86 - 24-12-2008, 16:04
generalnie adapter ma takiego plusa, ze mozemy wpasowac do niego dowolny zacisk ( dobierajac tylko odpowiedni rozstaw srub) ...
o ile wiekszy jest klocek w przypadku gala po lifcie ?
jak ktos chce rzeczywiscie miec mega sprawny uklad, to wrzuca taka tarcze i np czterotloczkowy zacisk z iveco, badz ducato...
tylko ze pewnie seryjna pompa nie podola
podfrezowanie adaptera nie jest problemem
po nowym roku ogarne ten temat i zrobie u siebie- zdam relacje
to ze klocek nie pracuje na calej powierzchni tarczy pozwoli ja lepiej chlodzic...
zauwaz jak jest w przypadku aut z naprawde duzymi tarczami- klocek jest tylko na jakiejs czesci tej tarczy,a nie na calej
Kmer - 24-12-2008, 16:26
zenio86 napisał/a: | to ze klocek nie pracuje na całej powierzchni tarczy pozwoli ja lepiej chłodzić...
zauważ jak jest w przypadku aut z na prawdę dużymi tarczami- klocek jest tylko na jakiejś części tej tarczy,a nie na całej |
No tu się z Tobą nie zgodzę w tej kwestii,klocek nie pracuje ale na znikomej części tarczy,jeżeli się ktoś zdecyduje na wymianę na większe tarcze,to musi kupić tzw. adapter ale i większe zaciski,jak i zaciski to wiadomo ze klocki tez,zacisk i klocki muszą być dopasowane do tarcz żeby robiły to do czego są przeznaczone,suma summarum robią się koszta i nie wiadomo jak to wszystko będzie chodzić i czy będzie robić robotę,moim zdaniem lepiej jest przełożyć cale zwrotnice z zaciskami,i do tego dokupić tarcze takie jak są po lifcie,może nie jest to tańsze ale na pewno pewniejsze bezpieczniejsze,i przy prędkości np 200km/h przy hamowaniu awaryjnym nie będziesz się zastanawiał czy taki adapter wytrzyma czy tez nie,jednak chodzi tu o bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników dróg,jeszcze jedna kwestia w temacie,czy ktoś się zastanawiał nad tym czy na stacji diagnostycznej auto przejdzie przegląd,bo może być taka sytuacja ze diagnosta zażyczy sobie atest na takie adaptery,chyba ze Twoja firma je produkuje z atestem to nie ma tematu.
swinks_UK - 24-12-2008, 17:25
Ajsi napisał/a: | Ja z innej strony zapytam. Zmieniał ktoś całe piasty i heble na 5x114,3, takie jak z VR4 (i chyba EVO). Dużo jest z tym roboty. Co trzeba zmienić (komputer ABS?)?
|
VR4 post-lift i EVO to to samo. Roboty średnio dużo, rzeźby mało. Tyle, że wymaga siły w rękach . Z tego co się orientuję, to ABSu nie trzeba poprawiać, jedynie nie mam pewności czy przypadkiem czujniki ABSu nie są te same.
Ta operacja ma sens jeśli chcesz założyć cały zestaw Brembo od Evo z tarczami na 330mm. Ale do tego musisz mieć alusy z odpowiednim ET by ci się zaciski Brembo zmieściły.
zenio86 - 24-12-2008, 17:59
Kmer, zacisk i klocki muszą być dopasowane do tarcz żeby robiły to do czego są przeznaczone
mozesz sie do tego odniesc i napisac cos konkretnego ?
sam adapter, to blacha zalozmy 8mm, wiec co ma ci nie wytrzymywac ?
wiesz jaka potrzeba sily scinajacej, zeby sciac srube 10.9 ? W przypadku M10 jest to ponad 36kN. To duzo.
Moja firma tego nie produkuje, zyjemy z czego innego, mam tylko mozliwosci produkcyjne do wykonania takiego adaptera, stad moj pomysl
Marcino - 25-12-2008, 12:00
Z tego co mi sie wydaje to klocek po lifcie ma chyba 50% większą powierchnię, jest szerszy i dłuższy wiec jego zywot przy duzej skuteczności hamowania jest taki sam.
Mały klocek poszedłby pewnie kilka razy wczesniej,
Wg mnie nie chodzi tu tylko o chłodzenie, wiadomo większa tarcza to wiecej materiału do odbierania ciepła, ale tez ważne jest aby się rownomiernie nagrzewała.... na całej powierzchni.
Pozdr
czarnuch23 - 26-12-2008, 19:32
Szukam tematu na temat hamulcow bo chce upchnac poliftingowe od V6 do colta i natknalem sie na to :
co do ostatniej wypowiedzi -
Propozycja zmiany tarczy na wieksza przy zastosowaniu starych zaciskow i klockow moze poprawic odprowadzenie ciepla. Z czysto fizycznego pola widzenia : zmienia sie obwod tarczy na koncu- przy zalozeniu ze klocek zostal przesuniety o pare mm zwieksza sie powierzchnia tarczy z jaka pracuje klocek (cos jakby wydluzyla sie jego droga po tarczy) ale powstaje pytanie co sie stanie z ta czescia taczy na ktorej klocek nie pracuje.
Napewno bedzie czesciowo oddawala cieplo jako ze metal bedzie sie nagrzewal, ale czy nie powstanie podciecie tarczy po wiekszym przebiegu i RANT od wewnatrz i czy on nie bedzie mial wplywu na bezpieczenstwo.
Anonymous - 26-12-2008, 20:29
Taka pomoc
http://images.google.pl/i...%3Doff%26sa%3DG
Marcino - 27-12-2008, 01:23
No czyli zwrotnica poliftowa i wszytko pasuje bez rzeźby...:)
sampler - 27-12-2008, 10:36
Tyle tylko ze jeszcze trzeba zmienic piaste bo nie znajdziemy zapewne tarczy 320 mm na 4 sruby. A co z tylem? Wydaje mi sie ze tam wlasnie galant ma beznadziejne hamulce...
[ Dodano: 27-12-2008, 17:52 ]
Tylko ze zaciski od EVO kosztuja 1500 zl
|
|
|