To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Nakrętki - śruby zabezpieczające koła samochodu

fargo - 03-11-2010, 20:41

M12x1,5 klucz 21
jac - 03-11-2010, 20:53

Specjal napisał/a:
Witam. Mam pytanko: jaki jest rozmiar nakrętki "pod klucz" w oryginalnych alu Mitsubishi? Czy jest to standardowo jak dla M12 - 19ka, czy też może 21 (wątpię by 17, niemniej nie wykluczam)?

21

nojajuzniewiem - 15-04-2019, 08:41

trochę z innej beczki pytanie - w Krakowie ostatnio powróciła moda na kradnięcie felg, ktoś ma doświadczenie z śrubami zabezpieczającymi? jakieś do polecenia? czy jak złodziej przychodzi to z pełnym kompletem wszystkich odmian kluczy wiec i tak to nie ma sensu?
tyku - 15-04-2019, 12:56

nojajuzniewiem napisał/a:
jakieś do polecenia?

Najlepsze według mnie, to oryginalne nakrętki mitsubishi: MZ313736
Mam również nakrętki McGard nr katalogowy: 21156SL (dokładnie to samo co oryginalne mitsubishi, z tym że podkładki w komplecie są luźno, a nie scalone z nakrętkami).

Robert_N - 15-04-2019, 19:28

tyku

ja też mam takie same (nawet samochód wygląda tak samo :mrgreen: oczywiście bez takich modyfikacji tylko wszystko seria) ale żaden mechanik nie prosił mnie o przekładkę do odkręcenia koła a były ściągane, więc pytam się czemu nie pytali o końcówkę to zawsze ta sama odpowiedź "nie ma takiej potrzeby"

Ale na osiedlowych cwaniaczków wystarczy, bo jak do tej pory zakosili mi tylko kołpaczki.

tyku - 15-04-2019, 19:35

Robert_N napisał/a:
więc pytam się czemu nie pytali o końcówkę to zawsze ta sama odpowiedź "nie ma takiej potrzeby"
Czyli jak :?: Jak są w stanie odkręcić i nie uszkodzić nakrętki :shock:
Z jaką siłą przykręcają koła :?: :shock:

Robert_N - 17-04-2019, 15:55

tyku napisał/a:
Robert_N napisał/a:
więc pytam się czemu nie pytali o końcówkę to zawsze ta sama odpowiedź "nie ma takiej potrzeby"
Czyli jak :?: Jak są w stanie odkręcić i nie uszkodzić nakrętki :shock:
Z jaką siłą przykręcają koła :?: :shock:

Dodam, że było to w jednym i tym samym serwisie ale inny mechanik. Sytuacja powtórzyła się dwa razy i już tam się nie pojawiłem. Nie mam pojęcia jak to zrobili ale sprawdzałem i koła były dokręcone, nakrętka nie uszkodzona. Przestałem tam jeździć. Serwis przestał działać dwa lata temu.

Lucas123w - 19-04-2019, 10:43

Robert_N, oni Tobie ściągali te koła w ramach wyważenia ? czy żeby zrobić przegląd układu hamulcowego ?
Szczerze to nie wiem jak bez niszczenia tego Mcguarda można go odkręcić, wg. mnie to nawet za ściąganie się nie zabrali tych kół.

Robert_N - 23-04-2019, 12:37

Lucas123w, raz wymieniany miałem czujnik w kole lewy tył a drugi raz drążek kierowniczy prawy przód. Za każdym razem widziałem koło leżące na ziemi więc musieli jakoś odkręcić.
Lucas123w - 24-04-2019, 11:06

Robert_N, wychodzi na to że musi być patent na odkręcenie tego zabezpieczenia.
HUGIO - 25-04-2019, 10:13

Pełno jest na youtube poradników jak ściągnąć takie nakrętki w przypadku, gdy "się zgubiło" klucz :roll:

Nawet z ciekawości poszukałem, to są specjalne narzędzia do tego: https://www.youtube.com/watch?v=Xwwj4y7lHRg

tyku - 25-04-2019, 13:57

HUGIO, Pokaż mi film, na którym nakrętka będzie nie naruszona :roll:
HUGIO - 25-04-2019, 21:48

tyku,
Obstawiam, że tak 'profesjonalnych' sposobów na YT się nie znajdzie...

W sumie na tym filmiku wyżej z zewnątrz pozostaje bez widocznych śladów odkręcania bez kluczyka :P