To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Wyłączenie przygasania klimatronika na światłach

Ajron - 05-05-2019, 22:23

To skąd te problemy, które opisują Panowie wyżej? Przez te posty sam boję się działać, a wolałbym manualnie przygaszać sobie wszystko pokrętłem, w razie potrzeby :P
Owczar - 05-05-2019, 22:28

Nie mam pojęcia :) Jako pierwszy znalazłem patent na przygasanie, jedno cięcie i bez problemów działa do dzisiaj.
jacek11 - 05-05-2019, 22:54

U mnie też ten patent działa jak należy :)
Hugo - 06-05-2019, 07:33

U mnie też.
Ajron - 06-05-2019, 17:39

To chyba będę operował :D
Misiek :) - 07-05-2019, 23:22

Ja włożyłem zimną białą taśmę LED i podpiąłem pod podświetlenie guzików. Teraz wyświetlacz ma ładny niebieski kolor i widać wszystko w słoneczny dzień.
Neofita90 - 07-06-2019, 16:06

Misiek :) napisał/a:
Ja włożyłem zimną białą taśmę LED i podpiąłem pod podświetlenie guzików. Teraz wyświetlacz ma ładny niebieski kolor i widać wszystko w słoneczny dzień.

Hej byłbym bardzo wdzięczny(pewnie nie tylko ja), gdybyś wystawił choć lakoniczny tutorial/opis jak dokonać takiego czynu... :)

Misiek :) - 08-06-2019, 13:37

Wziąłem pasek taśmy led (chyba ma 5 cm pojedynczy segment. Kolor zimny biały. Na końcu przylutowałem kawałem cieniutkiego przewodu, Drugi koniec przewodu zdjąłem izolację na około 3-5mm. Po wyjęciu klimatronika, od tyłu są gniazda żarówek- pół obrotu i się wyjmuje. Wyjąłem 2 giazda co są pod wyświetlaczem. W dziurkę po gnieździe wepchnąłem przewód i wyjąłem drugim. Następnie delikatnie ciągnąc za przewód przeciągnąłem kawałek taśmy. Niestety został mi długi kawał przewodu, można dać krótszy przewód i sznurek przywiązać i tak wepchnąć. Rozmiar otworów pasuje na styk do taśm led. Taśmy bez sylikonu. Następnie odkręciłem żarówkę od klawiszy. Obrany z izolacji kawałem przewodu włożyłem między gniazdo a styli w płytce (jak się człowiek przypatrzy to zobaczy, że są tam styki zasilające żarówkę). Potem musiałem na chwilę podpiąć climatronic, i sprawdzić czy zgadza się polaryzacja (+ i -). Wedy Climatronic zapala się razem ze światłami. Można również przylutować do styków, lu włożyć gniazdo i podczepić w gniazdo od podświetlenia wyświetlacza. Ja zostawiłem końcówki taśmy w otworach p żarówkach, żeby nie spadła taśma na dół. Wadą rozwiązania jest to, że widać 3 lub 4 jaśniejsze punkty na wyświetlaczu. Mnie to aż tak nie przeszkadza, ja poszedłem najmniejszą linią oporu. Polecam tać izolację (rurkę) termokurczliwą na łączeniu przewodu z taśmą, wtedy jest to pewniejsze, trwalsze połączenie.
Ksiao - 11-10-2021, 21:20

Tak dla ułatwienia żeby nie ciąć płytki, wystarczy wylutowac/uciąć diodę D10 z drugiej strony płytki i nie będzie przygasał po włączeniu świeteł mijania/pozycyjnych :P

Krzyzak - 12-10-2021, 08:45

Ksiao, ktoś cię szuka na FB :)
i też tak samo zrobiłem - wylutowałem jakąś zworkę (a może diodę właśnie) - zawsze można wrócić