To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] [EAxx] Automatyczne zapalanie świateł

Anonymous - 04-12-2014, 17:51
Temat postu: [EAxx] Przerobienie włączania świateł mijania
Dzień dobry,

wybaczcie jeśli temat już był, ale nie mogłem nic znaleźć.

Czy istnieje jakiś prosty sposób przerobienia instalacji tak, żebym nie musiał za każdym razem wyłączać świateł, czyli, żeby gasły wraz z przekręceniem kluczyka?

Dobrze, gdyby działało to tak, że można je wyłączyć przy włączonym silniku (czasem czekam na kogoś i wbrew prawu stoję na włączonym silniku grzejąc się ;) ).

Dzięki za radę :)

pozdrawiam

Szymon

plecho1 - 04-12-2014, 19:23

Jeśli jest podobnie jak w Carismie, to do manetki włączającej światła idą 3 lub 4 cienkie przewody. Jeśli są 3 to jeden jest masą i włącznik w manetce złącza tę masę z jednym z pozostałych dwóch to włączają się pozycyjne a po przekręceniu manetki dalej złączana jest masa z drugim i włączają się mijania lub drogowe. Można więc ten przełącznik w manetce zdublować za pomocą jednego (jeśli chcemy włączyć tylko mijania) lub dwóch przekaźników (jeśli chcemy włączyć wszystkie światła). Załączanie tych przekaźników można zrobić w taki sposób, że światła będą zapalały się po włączeniu na zapłon lub po dodaniu prostego układu elektronicznego, po odpaleniu auta. Dodatkowo można zamontować jakiś przełącznik wyłączający ten układ dziennych.

Anonymous - 05-12-2014, 13:49

dzięki :) niestety to poza moimi zdolnościami technicznymi
plecho1 - 05-12-2014, 14:46

Ale to tylko tak strasznie wygląda a w rzeczywistości to nic skomplikowanego. Trzeba oczywiście umieć posługiwać się lutownicą oraz mieć chociaż odrobinę pojęcia o elektryce.
sveno - 05-12-2014, 22:04

SzymonPM, polecam takie coś:
http://allegro.pl/polski-...4837786858.html

w środku jest instrukcja, który kabel gdzie wlutować, zamontowałem już tego 11szt i działa super. Dodatkowo montując włącznik, możesz gasić światła manualnie.

Grzybo - 07-12-2014, 22:15

sveno napisał/a:
SzymonPM, polecam takie coś:
http://allegro.pl/polski-...4837786858.html

w środku jest instrukcja, który kabel gdzie wlutować, zamontowałem już tego 11szt i działa super. Dodatkowo montując włącznik, możesz gasić światła manualnie.

Świetne rozwiązanie, ale od siebie dodam małe ostrzeżenie dla takich jak ja "zielonych" :) w sprawach elektryki. W sieci jest duży wybór tych urządzeń i ważne jest, aby kupować odpowiednie do naszych Miśków, czyli te, w których światła włączane są masą. Ja popełniłem ten błąd zamawiając pierwszy lepszy i dopiero przy montażu okazało się, że w Galu nie zadziała (w opisie aukcji również sprzedawca nie dodał informacji, że są dwa typy urządzenia). Ostatecznie elektryk wlutował zwykły przekaźnik i mam podobny efekt, tzn. światła mijania po włączeniu zapłonu.
Jest jednak małe "ale". U mnie po włączeniu zapłonu włącza się również radio, więc na postoju mam albo światła i radio, albo wyłączone światła i ciszę :D Trzecia opcja to wyjęcie bezpiecznika - zostanie samo radio :D

plecho1 - 07-12-2014, 22:28

Zawsze można dołączyć mały przełącznik na zasileniu tego modułu i w razie potrzeby go wyłączać. Moim zdaniem lepiej jednak jest zdublować przełącznik w manetce bo dzięki temu przez dokładany moduł płynie mniejszy i moduł jedynie steruje oryginalnymi przekaźnikami.
sveno - 07-12-2014, 23:54

plecho1 napisał/a:
Moim zdaniem lepiej jednak jest zdublować przełącznik w manetce bo dzięki temu przez dokładany moduł płynie mniejszy i moduł jedynie steruje oryginalnymi przekaźnikami.
dokładnie o to chodzi i tak jest to w instrukcji opisane.
Cytat:
Świetne rozwiązanie, ale od siebie dodam małe ostrzeżenie dla takich jak ja "zielonych" :) w sprawach elektryki. W sieci jest duży wybór tych urządzeń i ważne jest, aby kupować odpowiednie do naszych Miśków, czyli te, w których światła włączane są masą
w opisie aukcji wyraźnie napisano, że zadziała w każdym, bo dubluje przełącznik oryginalny.
Grzybo napisał/a:
Ostatecznie elektryk wlutował zwykły przekaźnik i mam podobny efekt, tzn. światła mijania po włączeniu zapłonu.
fajnie jak masz sprawny akumulator i jest ciepło. Powodzenia na mrozach. (uruchamiasz silnik z obciążonym przez światła akumulatorem, obciążonym i to nie mało bo jakieś 130W)
Grzybo napisał/a:
Jest jednak małe "ale". U mnie po włączeniu zapłonu włącza się również radio, więc na postoju mam albo światła i radio, albo wyłączone światła i ciszę :D Trzecia opcja to wyjęcie bezpiecznika - zostanie samo radio :D
genialnie! Wolałbym już chyba ręcznie zapalać światła po każdym uruchomieniu silnika.
Zbidziu - 20-12-2015, 20:08
Temat postu: Automatyczne włączanie świateł
Witam. Posiadam galanta z duńskiego rynku wyposażonego seryjnie w moduł automatycznie zapalonych świateł. I mam takie pytanie czy wiecie może jak wyłączyć światla mijania. Próbowałem samemu jakiś kombinacji ale niestety żadne nie przyniosło pożądanego skutku. Z góry dziękuję za pomoc. Życzę wszystkim spokojnych i wesołych świąt.
robertdg - 20-12-2015, 20:49

Generalnie to jest fabryczna instalacja, dodatkowy obwód (moduł plus przekaźnik) znajduje sie w okolicy zbiorniczka spryskiwaczy szyb, samo usunięcie modułu powoduje całkowite zaprzestanie działania świateł, na forum jak dotąd nikt nie nie chwalił czy przerabiał to u elekryka samochodowego, są natomiast dostepne schematy elektrzyczne w dziale download i mozna po nich coś pokombinowac o ile są umiejetności ku temu.