To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Powrót do przeszłości :)

BigTomala - 04-06-2009, 19:57

Krzyzak napisał/a:
Taki czeski film z pierscieniem, ktory po przekreceniu spelnial zyczenia kojarzysz?

Arabela... :wink:

rick - 04-06-2009, 21:15

ja z późnych lat osiemdziesiątych jestem czyli 88...
i większość opisanych tu rzeczy przypomina bardzo miłe wspomnienia...
dość niedawno była jeszcze cola i fanta w takich fajnych plastikowych zwrotnych butelkach, które jak sie puścilo na asfalt to odbijała się i wracała spowrotem do dłoni...heh
a tutaj jest też sporo programów na które zawsze z niecierpliwością czekałem
http://dzejdzejkonus.blogspot.com/

JCH - 04-06-2009, 21:32

Krzyzak napisał/a:
a taki czeski film z pierscieniem, ktory po przekreceniu spelnial zyczenia kojarzysz?
No pewnie :D Arabela :!:
Tam były trzy myki: pierścień, płaszcz który pozwalał się przemieszczać i chyba latający kufer. A ten gość nazywał się Rumburak.

Oranżady w woreczkach jak najbardziej ale była też Polococta i Złota Rosa :drinkers:

Krzyzak - 04-06-2009, 21:36

JCH napisał/a:
Polococta

zwana tez colo-poctą :)
a slynne podpiwki czy kruszony? - :badgrin:

JCH - 04-06-2009, 23:00

Dziś mamy niezły powrót do przeszłości - mam na myśli 20 rocznicę Wyborów '89 i koncert Scorpionsów (niezłe wule ;) ), który nasza szanowna publiczna TVP, jak to zwykle w takich przypadkach, po prostu przerwała po 1 bis-ie. A zaczynało się akurat 'Rock You Like A Hurricane'..... :?
Pexu - 05-06-2009, 07:30

Tamta epoka to również złoty okres dla polskiego filmu, że wspomnę chociażby Rejs, Misia, Nie lubię poniedziałku czy Sexmisję... Kooozak :)
apikus - 05-06-2009, 08:21

JCH napisał/a:
starsze autobusy ale nie pamiętam marki.

San H25 a potem San H100, spaliny były wydalane do środka ;-)
Sławne Ikarusy i SANOS S314

cns80 - 05-06-2009, 08:21

JCH napisał/a:
I Ty to pamiętasz
Sam się sobie dziwię, ale nawet te koksowniki i stojące przy nich wojsko cały czas mam przed oczami. Może się przestraszyłem. W sumie to moje najwcześniejsze wspomnienie w całym życiu.

JCH napisał/a:
Benzyna 94 i 86 oktan. A wcześniej jeszcze 78 (niebieska).
A no właśnie zapomniałem :(
PiotrBe napisał/a:
Ja Cie kolego w 100% rozumiem, bo mam sdokladnie to samo, jak synek pdrosnie to mu kupie wlasnie taki samochodzik, o jakim marzylem w dziecinstwie - sterowany radiem;D :D
Coś mam wrażenie że sam się będziesz nim bawił i stanik też :D Ja się tego obawiam więc chyba swojemu dziecku nie kupię ;)

JCH napisał/a:
Oranżady w butelkach z otwieranymi kapslami na drucie,
O ile pamiętam to to był taki porcelanowy kapsel i butelka chyba była ciut większa niż 0,33l. Nie mylę się ?

Krzyzak napisał/a:
a slynne podpiwki
Podpiwek lub kawa zbożowa przy żniwach lub sianokosach to było to :)

[ Dodano: 05-06-2009, 08:25 ]
apikus napisał/a:
SANOS S314
Chyba do końca lat osiemdziesiątych, albo i dłużej jeździły takie pod Bartoszycami.
Jassmina - 05-06-2009, 08:36

JCH napisał/a:
Dziś mamy niezły powrót do przeszłości - mam na myśli 20 rocznicę Wyborów '89 i koncert Scorpionsów (niezłe wule ;) ), który nasza szanowna publiczna TVP, jak to zwykle w takich przypadkach, po prostu przerwała po 1 bis-ie. A zaczynało się akurat 'Rock You Like A Hurricane'..... :?

Tez mnie to zjeżyło potwornie!
Dobrze, że chociaż dali zagrać "Wind of Change" zadedykowany Wałęsie.
Wielki szacun dla chłopaków, aż się łezka w oku zakręciła.

Z mojego dzieciństwa pamiętam jeszcze "Final Countdown" zespołu Europe po dziś dzień żywy na niektórych, lepszych stacjach radiowych.

mydlina - 05-06-2009, 09:17

No, a jeśli chodzi o Arabelle-to przedstawiciel złego w tym serialu, czyli czarnoksiężnik Rumburak miał jeszcze trzy sługi(choć rodzaju męskiego) o wszystko mówiących imionach Mlekota, Blekota i trzeci którego imiona już nie pomne...
Był jeszcze jeden taki czeski serial w podobny deseń , ale juz nie pamiętam tytułu, ale chodziło o to ,że były kwiaty, które jak sie powąchało, to sie nabywało różne zdolności, np. jakiś uczniak niuchnął kwiat mądrości i ciach jak w klasie była wizytacja z Chin to on perorował w ich kantońskim narzeczu...jak ja marzyłem o takim kwiecie...heheheh

cns80 - 05-06-2009, 09:23

mydlina napisał/a:
Mlekota,
Mekota.
A ten trzeci to Pekota :)

pamar - 05-06-2009, 11:09

Ja po wczorajszych koncertach byłem w siódmym niebie:

-Lista Przebojów Marka Niedzwiedzkiego
-Po liście zawsze były słuchowiska, kryminały....nie mogę sobie przypomnieć tytułu :roll:
-Radio Luxemburg (szumy i trzaski ale jaka muza)
-Niezapomniany JAROCIN 8)
-Rozgłośnia Harcerska na II pr.

painkiller - 05-06-2009, 12:32

apikus napisał/a:
Kozaki RELAX

Też miałem takie:) całkiem o nich zapomniałem

Przypomniał mi się "zdalnie" sterowany Fiat 125p, kabel o długości 0,5 m utrudniał zabawę, baterie starczyły na 20 min ostrej jazdy a koła skręcane były cięgnem biegnącym od "pilota" do przekładni, które ciągle się urywało. Mam go do dzisiaj :)

Grześku - 05-06-2009, 13:09

pamar11 napisał/a:
Po liście zawsze były słuchowiska, kryminały....nie mogę sobie przypomnieć tytułu :roll:

"Nie tylko dla orłów" z niezapomnianymi przygodami bociana Gandalfa i Hrabiny Szlochen-Fohen 8)

a kto z was miał radiomagnetofon "Condor" ?
to był hit! :mrgreen:

Trik - 05-06-2009, 18:38

Teraz ja, rocznik 72
- Syrenka ojca 104 potem 105L
- Podwożenie do przedszkola wywrotką ZIŁ + "wakacyjne podróże" tym pojazdem (ale za......ł)
- zbieranie z bratem kartonów na skup makulatury w wakacje w zamian za kasę na lody lub papier toaletowy.
- oranżada w woreczkach
-rower Junior rozjechany przez spychacz :badgrin: bo pijany operator postanowił sobie skrócic drogę obok kiosku Ruchu na osiedlu
- szynka w plastrach pakowana próżniowo
- kwas chlebowy
- piwo Wigry
- piwo Jaćwing
- wino Czarna Hańcza
- mleko "prosto od krowy", jeszcze z szumkiem najlepsze było (potrafiłem wyrąbać litrowy kubeczek przed kolacją)
- lizaki samoróbki u brata na chacie. (ciotka potrafiła robić)
- rower Jubilat skradziony z piwnicy
- gra w karty i szachy z ferajną pod blokiem
- gra w piłkę nożną z tą samą ferajną w parku opodal.
- kredki bambino
- Relaxy
- blaszany czołg na baterie made in CCCP
- "Barbapapa"
- "Załoga G"
- Wejście Smoka
- Pewex :mrgreen: i bony
- Kajko i Kokosz, Tytusy
- pistolet na korki i kapiszony
- strzelanie ze skręconych śrub wypełnionych siarką z zapałek
- rakiety z dezodorantów i saletry ( to były Sylwajstry :finga: )
- tunele śniżne po 2 m w 78' i mrozy że ja cie nie mogę
- rurki z kremem
- woda z sokiem malinowym z saturatora