To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Światła dzienne

Ppiotr - 24-10-2011, 20:39

Zamontowałem ledy z homologacją może słabiej świecą od nie których bez homologacji ale przynajmniej dowodu nie zabiorą i nie ukarają grzywną, a na żarówkach zaoszczędziłem dużo. Natomiast zaoszczędzeiem paliwa bym się nie podniecał bo więcej zaoszczędzicie nie włączając klimy i zawsze można stopu nie zaświecać bo to tylko usprawiedliwienie tyle że nie weim w jakim celu. A co do ksenonów to wszystkim debilom bym łby porozwalał i na miejscu policji karał najmocniej bo to oni stwarzają większe niebezpieczeństwo niż tz pirat drogowy

Pozdrawim Piotr

Jaro1974 - 24-10-2011, 21:03

Ppiotr napisał/a:
dotyczy to dziennych ledów bierzemy plusa ze skrzynki takiego który jest po przekręceniu stacyjki ale zanika przy kręceniu rozrusznikiem chodzi o spadki zaś minus ledów podłączamy pod plusa żarówki mijania.

Ppiotr, Jeżeli tak zrobiłeś to z tego co się orientuję a się orientuję to po włączeniu świateł drogowych zapalają ci się ledy dzienne a z tego co mówi przepis nie mogą się zapalać. Wobec tego masz je podłączone nie zgodnie z przepisami. Jeżeli jest ktoś z was zainteresowany jak zrobić dzienne łącznie z tylnymi pozycjami to ja posiadam schemat według którego mam zrobione to u siebie i działa. A plus podpiąłem pod bezpiecznik od podgrzewanych foteli których oczywiście nie mam.
juar_78 napisał/a:
U Ciebie ŻW robi kontrole drogowe w stosunku do cywili poza obszarami wojskowymi ?

U mnie żandarmi jeżdżą w patrolach razem z policją i jeżeli jedzie cywil to trzepie go niebieski a jeśli żołnierz tak jak ja to trzepie żandarm. :mrgreen:

Ppiotr - 24-10-2011, 21:25

Jaro chyba nie doczytałeś z tego co się orientuję to światła do jazdy dziennej mają się wyłączać przy zświeceniu świateł mijania, nie jest natomiast nic napisane co do świateł drogowych popraw mnie jak się mylę! U mnie światła mijania świecą się razem z drogowymi więc się nie zaświecają przy włączonych drogowych przy włączonych mijania świecą się tylko mijania. No oczywiste jest że gdy zaniknie plus na mijania to ledy się załączą bo dostaną minusa
Pozdrawiam Piotr

Jaro1974 - 24-10-2011, 21:30

Piotrze jak uda mi się znaleźć to zaraz dołączę i ci zapiszę.Teraz co ci mogę napisać to światła te powinny zgasnąć po włączeniu świateł pozycyjnych, mijania drogowych a nawet przeciwmgłowych ale mają się świecić w momencie gdy światła są wykorzystywane ostrzegawczo ( tzw. migawka).

[ Dodano: 24-10-2011, 21:50 ]
http://dadrl.pl/docs/D20090639.pdf
Piotrze tabelka pod rozporządzeniem pozycja 18 "światła dzienne". I tutaj przyznaję się do jednego mojego błędu mianowicie nie muszą zgasnąć po włączeniu świateł pozycyjnych.

Ppiotr - 24-10-2011, 21:53

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 4 maja 2009 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
9) w załączniku nr 6 do rozporządzenia § 2 otrzymuje brzmienie:
§ 2. Światła zamontowane na pojeździe powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:..."
i tu są wyszczególnione wszystkie rodzaje świateł. Nas interesuję Lp. 18 poz. 14 pp. 1,2 i 3 i tu je przytoczę:
"1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

[ Dodano: 24-10-2011, 21:53 ]
3) przednie, boczne (jeżeli występują) i tylne światła pozycyjne, światła obrysowe (jeżeli występują) oraz oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej nie włączają się, jeżeli włączone są światła do jazdy dziennej (45)"
Natomiast odnośnik 45 brzmi:
Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne."

a tz że u mnie jest poprawnie
Pozdrawiam Piotr

Jaro1974 - 24-10-2011, 21:54

Dokładnie o tym mówię i jak widzisz po włączeniu świateł drogowych nie powinny się świecić. Czy źle mówię?

[ Dodano: 24-10-2011, 21:56 ]
Ppiotr napisał/a:
2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych, z wyjątkiem sytuacji, gdy światła te wykorzystywane są do wysyłania przerywanych sygnałów świetlnych w krótkich odstępach czasu,

Czytaj ze zrozumieniem i to nie jest złośliwość z mojej strony.

Ppiotr - 24-10-2011, 22:07

no dobrze powiedziałeś szczerze nie doczytałem tego no ale i tak sposób jest ok no ale pod warunkiem że zaświecają mijania się razem na drogowymi
Pozdraiwm Piotr

Jaro1974 - 24-10-2011, 22:13

Piotrze zgadza się sposób jest dobry do czasu gdy niebieski w białej czapce nas zatrzyma i zechce sprawdzić działanie wszystkich świateł. I wtedy będzie wszystko zależało od umoru tego jegomościa i będzie albo upomnienie albo zabrany dowód. Ja znalazłem na elektrodzie schemat według którego mam zrobione u siebie i działa bez zarzutu. Na jednym ze zdjęć w tym temacie masz pokazane jak świecą:
http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699

Ppiotr - 24-10-2011, 22:47

jak napisałem u mnie poprawnie działają wyłączają się jak trzeba już miałem wku...ego policjanta który sprawdzał mi nawet czy mam homologowane żarówki bo lekko blu świecą gdyż są to night osram-a wież mi że tak do szału go doprowadziłem bo chciał przy kolesiu przycwaniaczyć że co kolwiek miał bym nie tak dowodu bym nie miał i mandatem z chęcią by mnie ukarał 30min sprawdzał samochód mierzył nawet odległość między dziennymi gaszenie zapalanie itd .
nie raz miałem kontrole i często polegało to na uklęknięciu policjanta i sprawdzanie homologacji chwała im za to i nawet prawka dowodu nic więcej nie sprawdzali
nie to abym się czepiał ale nie masz troszkę z nisko założonych dziennych ? bo mi tam wymiar nie pasował

Jaro1974 - 24-10-2011, 22:53

Jest równe 27 cm :mrgreen:
przemekx303 - 24-10-2011, 23:06

Ppiotr napisał/a:
U mnie światła mijania świecą się razem z drogowymi

Czytam i czytam , ale czegoś tu nierozumiem :shock:

Jaro1974 - 24-10-2011, 23:18

przemekx303 napisał/a:
Ppiotr napisał/a:
U mnie światła mijania świecą się razem z drogowymi

Czytam i czytam , ale czegoś tu nierozumiem :shock:

A tego to nie wychwyciłem :oops:

przemekx303 - 24-10-2011, 23:41

przy takiej fuzji świateł to można dziuplę dla wróbli na zimę zrobić :ANAL: . A te żandarmy to pewnie w Dęblinie między drzewami :D
Jaro1974 - 24-10-2011, 23:42

przemekx303 napisał/a:
A te żandarmy to pewnie w Dęblinie między drzewami :D

Jakbyś zgadł :mrgreen:

Ppiotr - 25-10-2011, 20:48

Przemek czego tu nie rozumiesz?? mijania razem z drogowymi
włączasz postojowe później mijania następnie dołączasz drogowe nie wyłączając mijania proste co?