To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant Sport Edition '98 A/T

Hugo - 20-07-2009, 00:01

Prasa była pod ręką :wink: Mogłem go uszkodzić?
Krzyzak - 20-07-2009, 21:50

jak za szybko scisnales to tak, ale jak robiles to powoli, to nie
chociaz z opisu (brak wysuwania trzpienia) wynika, ze mogles
tam sa komory i olej sie przepompowuje miedzy nimi (jedna ma sprezyne) - mogles np. uszkodzic sprezyne lub jakas przegrode (mala dziurka miedzy komorami)

Hugo - 20-07-2009, 21:53

Krzyzak napisał/a:
chociaz z opisu wynika, ze mogles
Powinienen go wymienić, tak? Może się rozsypać rozrząd?
Krzyzak - 20-07-2009, 22:10

robilem kiedys Eclipse w ktorym padl napinacz (mozna go bylo wcisnac palcem) - do konca jezdzil, choc kulawo
trudno wyrokowac czy sie rozsypie czy nie - raczej powinien
masz w manualu napisane, jak testowac napinacz - jak nie spelnia podstawowych danych, to jest do wymiany

Hugo - 20-07-2009, 22:44

Krzyzak napisał/a:
trudno wyrokowac czy sie rozsypie czy nie - raczej powinien
Wstępnie napięliśmy pasek rolką napinającą tak, że szło zgiąć pasek tylko o kąt 90 st. (tak jak powinien być napięty, mniej więcej). Rolka została dokręcona i zwolniona zawleczka. Napinacz się nie wysunął, choć może sprawdzę jutro czy dalej jest schowany, może miał jakieś zawahanie i się namyślił :? .
Krzyzak napisał/a:
robilem kiedys Eclipse w ktorym padl napinacz (mozna go bylo wcisnac palcem) - do konca jezdzil, choc kulawo
Ja mam wrażenie, że silnik po wymianie rozrządu pracuje po prostu genialnie. Stał się całkowicie bezszelestny, zarówno podczas jazdy, jak i na wolnych obrotach. Tylko pięknie mruczy podczas przyśpieszania. Rolka od paska balansowego było kompletnie rozklekotana, grzechotała w rękach jak grzechotka i kręciła się z wyraźnym świergotem. Podobnie było z rolką prowadzącą paska głównego (szumiała podczas kręcenia).
Co do napinacza to ja mam chyba pecha ostatnio... za bardzo o niego dbam czy co...

Krzyzak - 24-07-2009, 23:03

Hugo napisał/a:
Wstępnie napięliśmy pasek rolką napinającą tak, że szło zgiąć pasek tylko o kąt 90 st. (tak jak powinien być napięty, mniej więcej). Rolka została dokręcona i zwolniona zawleczka. Napinacz się nie wysunął, choć może sprawdzę jutro czy dalej jest schowany, może miał jakieś zawahanie i się namyślił :? .

za bardzo napiales pasek - dlatego napinacz sie nie wysunal
za pierwszym razem 5x sciskalem napinacz, zanim ustawilem wszystko jak nalezy
musisz zrobic zgodnie z manualem (po 2 obrotach walu i 15 minutach ma byc wysuniety miedzy 3.8 a 4.5 mm) - zadne skrecenie o 90 stopni...

Hugo - 25-07-2009, 11:56

Dzięki Krzyzak na Ciebie zawsze można liczyć.
mkm - 06-08-2009, 23:43

Hugo, i jak tam? Prace postepuja czy juz zakonczone?
Hugo - 07-08-2009, 10:22

Dzięki mkm :wink:

Otóż nareszcie niedawno wymieniłem lewy gięty wahacz i od tej pory zawieszenie pracuje bezszelestnie (aż chce się jechać).
Na tylnej klapie do niedawna nie miałem żadnych oznaczeń, co strasznie mi się nie podobało. Kupiłem na Allegro chromowane litery 3D do napisu G A L A N T. Wysokość liter 3 cm. Oczywiście chciałem je nakleić na plastikową listwę nad tablicą rejestracyjną. Niestety litery są proste, a plastik wypukły i nie dało rady, więc przykleiłem napis w prawym górnym rogu klapy. Ponadto kupiłem duże czerwone logo Mitsu i nakleiłem na środku klapy nad plastikiem ponad rejestracją (tam gdzie powinien być). Moim zdaniem tył wygląda teraz dużo ładniej. Zdjęcia wkrótce.
Następny zakup to białe boczne kierunkowskazy w błotniki oraz żarówki chrom w przednie kierunkowskazy przy reflektorach oraz w te nowe kierunkowskazy boczne. Następnie chyba zadzwonię do kolesia w Holandii żeby mi przywiózł blendę na tylną szybę (w Polsce jest niedostępna, a w NL bez problemu i kosztuje ok. 35 EUR).
Ponadto auto jest w trakcie rejestracji i udało mi się zamówić znowu ciekawe tablice rejestracyjne, chyba najlepsze z dotychczasowych, a mianowicie PWL 06660 :D

rosomak1983 - 07-08-2009, 15:21

Hugo napisał/a:
Dzięki mkm :wink:

Hugo, w dziale nasze miski nie potrzeba podbijac tematu... Piszesz kolejny post i nie łaczy ich tylko wchodzi jako nowy :P :wink:
Hugo napisał/a:
Kupiłem na Allegro chromowane litery 3D do napisu G A L A N T. Wysokość liter 3 cm. Oczywiście chciałem je nakleić na plastikową listwę nad tablicą rejestracyjną. Niestety litery są proste, a plastik wypukły i nie dało rady, więc przykleiłem napis w prawym górnym rogu klapy

kupiłes nieorygonalny napis :shock: :shock: Hugo nie poznaje Cie...
Hugo napisał/a:
a mianowicie PWL 06660 :D

beda pasowały do tego diabła :lol: :lol: :lol:

Hugo - 07-08-2009, 23:21

rosomak1983 napisał/a:
kupiłes nieorygonalny napis Hugo nie poznaje Cie...
A kupiłbyś oryginalny za 100 zł i więcej (tyle żadali handlarze). A całą klapę kupisz za 150 zł.
rosomak1983 - 09-08-2009, 18:19

Hugo napisał/a:
rosomak1983 napisał/a:
kupiłes nieorygonalny napis Hugo nie poznaje Cie...
A kupiłbyś oryginalny za 100 zł i więcej (tyle żadali handlarze). A całą klapę kupisz za 150 zł.

niewiem czy bym kupił... Ale jesli dobrze kojarze wyglad tych literek to chyba bym wolał nie miec nic. Zreszta czekam na foto to wtedy ocenie. :wink:

Hugo - 10-08-2009, 14:03

Kolejne rzeczy zmienione:
1. Świece NGK wg katalogu,
2. Filtr powietrza,
3. Zamówiony filtr kabinowy (stary zamiast białego koloru ma kolor czarny i jest na nim warstwa ok. 2 mm kurzu i syfu). Na nagrzewnicy było pełno liści, które wyciągnąłem odkurzaczem.

Matejko - 10-08-2009, 17:31

Hugo napisał/a:
stary zamiast białego koloru ma kolor czarny

moze byl z weglem aktywnym i przez to czarny :P :mrgreen: :mrgreen:

Hugo - 10-08-2009, 23:15

Matejko napisał/a:
moze byl z weglem aktywnym i przez to czarny
Nie był :P