To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Stukanie w zawieszeniu

Hugo - 05-05-2010, 17:03

KaWu napisał/a:
Hugo, a amory wymieniales
Z tyłu nie no i widziałem, że szału już nie robią.
KaWu napisał/a:
Bo tylko chyba on moze mi popukiwac.
Uwierz mi jest tam wiele rzeczy, które mogą pukać.
fj_mike - 05-05-2010, 21:55

Taka mała ciekawostka. U mnie zaraz po wymianie amortyzatorów sypnęły się oba banany. A już się cieszyłem po kupnie miśka, że poprzedni właściciel miał zmieniane wahacze (lewy miał dwa miesiące, prawy rok).
Faktem jest, że amorki już miały dosyć, szczególnie prawy który już ciekł. Sądzę, że przyczyniły się w pewien sposób do żywotności "bananów".

Stuki z prawego banana pojawiły się niemal natychmiast po wymianie amortyzatorów. Miesiąc później stuki z lewej strony zaczęły męczyć ucho. Po prostu masakra. Prawy "banan" to był jakiś "noname" z przebiegiem sądzę 20kkm. Lewy to DELPHI który miał zaledwie 13kkm.

Jutro wymiana lewego "banana". W końcu będzie cisza :mrgreen:

Nev-X - 18-05-2010, 16:30

Witam. Przy zmianie biegów gdy puszcze szybciej sprzęgło słyszę stukanie, na nierównościach nieraz też. Wymieniłem górny lewy wahacz i stuki dużo zmalały jednak nie do końca. Dzisiaj zauważyłem że przednia poduszka silnika jest popękana. Czy może to być przyczyną tych stuków ?? Dodam że żadnych większych wibracji nie czuć.
Owczar - 18-05-2010, 16:37

Nev-X, jeśli masz na myśli tą przy chłodnicach to ona raczej tłumi drgania. Ale jeśli tam nie ma już w ogóle gumy to może stuknąć. Wkład do niej około 50zł u Japaneze.

To stukanie może nie pochodzić od zawiasu, a tak jak kombinujesz o d jednej z poduszek.

Nev-X - 18-05-2010, 17:06

Guma niby jest ale pęknięta na pół i widać jak odchodzi o tej metalowej obudowy wkoło. Spróbuje wymienić i zobaczę jak będzie. Dzięki za odpowiedź.

Na fotkach widać jak guma odstaje wokół:
http://img708.imageshack.us/i/18052010002.jpg/
http://img38.imageshack.us/i/18052010001.jpg/

seki - 18-05-2010, 20:15

A ja obstawiam "banana" :) , to on odpowiada, za pracę zawiasu góra dół i przód i tył.
Poduchę mam w takim stanie jak opisujesz i nic nie stuka.

JimBest - 18-05-2010, 20:19

Też stawiam na banana - przerabiałem temat u siebie.
fj_mike - 18-05-2010, 20:23

Nev-X napisał/a:
Przy zmianie biegów gdy puszcze szybciej sprzęgło słyszę stukanie

Miałem taki sam objaw. Banan.
Zanim wymienisz cokolwiek, znajdź dobrego mechaniora, niech je sprawdzi.

Nev-X - 18-05-2010, 20:23

To powiem Wam ciekawostkę że jeden był wymieniany a drugi bardzo dobrze sprawdzony i są w porządku. :) Na zdjęciach nie widać tego ale jest ona pęknięta na pół.
seki - 18-05-2010, 20:25

Podnieś auto do góry i postukaj mocno ręką w banana na środku wahacza od dołu, powinien stukać. Nawet nie wiesz ile ludzi u mnie sprawdzało banana i nikt nie doszedł do tego, ze to on stuka. Dopiero sam se ręcznie doszedłem, że to on.
Co do poduchy to też mam pękniętą na pół, ale dla świętego spokoju możesz wymienić.

Nev-X - 18-05-2010, 20:31

Sprawdzałem również w taki sposób :) Wahacze są na pewno dobre. Słyszałem od paru osób że właśnie poduszki potrafią tak stukać bo to stukanie ma taki inny dźwięk niż stukanie wahaczy :)
sebo199 - 01-06-2010, 20:49

Z opóźnieniem, ale z winy mechanika, piszę jak u mnie jest po wymianie gum mocujących u góry amortyzatory. Chodzi o tył. Przestało pukać. Jest małe puknięcie które występuje sporadycznie. Mechanik sprawdził przy okazji wymiany gum i okazało się że to prowadnice zacisku hamulcowego. Stuka tylko prawa strona.
lego86 - 04-06-2010, 19:30

A jeżeli chodzi o wahacz przedni dolny gięty to jakiej firmy najlepiej kupić? Co polecacie? :)
robertdg - 04-06-2010, 19:43

Yamato
Owczar - 04-06-2010, 20:57

O yamato słyszałęm ostatnio pare zlych opinii. M.in. parciejące osłony sworzni. Lepiej 555.