Nasze Miśki - Galant E39A 2.0 16v Gti Dynamic 4
Slawciu - 05-11-2009, 13:53
No i przykra niespodzianka, po wyjeździe od mechanika wczoraj...
Wracając do domu zajechano mi drogę i musiałem uciekać na krawężnik, padał deszcz, wpadłem w lekki poślizg i auto wskoczyło bokiem felgi.
W skutek tego coś niedobrego stało się z lewym przednim kołem. Przestawiła się, kierownica, chodzi jakby lżej teraz.... Samo koło wystaje poza obrys błotnika, napewno zbieżność do ustawienia. Nie wiem co z innymi elementami zawieszenia. Na pierwszy rzut oka nic się nie urwało, ale nie znam się dokładnie na tym. Bankowo felga się trochę wykrzywiła...
A tak się cieszyłem, że wkońcu sobie trochę pojeżdżę.... kompletna załamka.
Krzyzak - 05-11-2009, 14:02
wiem, ze latwo sie mowi i po fakcie, ale czasem lepiej przywalic w kogos centralnie przodem (tansze i pewniejsze w naprawie) niz wlasnie uciec i rozwalic caly uklad napedowy
tym niemniej auto na podnosnik i ocena szkod konieczna! - nie chcesz nagle stracic sterowania, prawda?
Hubeeert - 05-11-2009, 14:08
Slawciu napisał/a: | W skutek tego coś niedobrego stało się z lewym przednim kołem. Przestawiła się, kierownica, chodzi jakby lżej teraz.... Samo koło wystaje poza obrys błotnika, napewno zbieżność do ustawienia. Nie wiem co z innymi elementami zawieszenia. |
Jak wystaje? Górą? Dołem? Nie jest w osi jazdy?
Jak sanki pod silnikiem?
Jak bardzo dostała felga?
Pokaż zdjęcia i spokojnie
Slawciu - 05-11-2009, 14:26
Nie mam możliwości narazie porobić zdjęć podwozia, tyle co na parkingu. Miałem koło odkręcać, ale pogoda jest do niczego. Szkoda mi Miśka, wszystko się tak niefortunnie złożyło
A to zdjęcie z mocowaniem amorka, gdzieś wyczytałem, że on też mógł ucierpieć i faktycznie prawa strona jest ustawiona po środku,,a po lewej sie jakby odsunęło. I zdjęcie z kierownicą - tak ja trzeba skręcić, żeby to uderzone koło było ustawione prosto. Prawe jest w tym momencie skręcone delikatnie.
Hubeeert - 05-11-2009, 15:07
Do wymiany wahacz, prawdopodobnie amortyzator(y). Może końcówka drążka kierowniczego.
Nie jeździj tak bo pójdzie przegub.
To moje zdanie ze zdjęć.
mitsu_pl - 05-11-2009, 15:30
Popieram Hubeeert-a, wygląda tak jakby wahacz dostał porządnie i amortyzator skrzywiło, zwróć uwagę na drążek kierowniczy, końcówkę to tak czy inaczej zmień dla bezpieczeństwa. Obejrzyj tez mocowanie wahacza do belki, żeby tam nic nie wyszło...
Slawciu - 05-11-2009, 17:45
Nie mam nim zamiaru wogóle jeździć jak narazie. Podłamało mnie to wszystko
Bartek - 05-11-2009, 18:50
Niestety na wahaczu tragedii nie widać.....
Podnieś auto i zobacz, czy przednie mocowanie wahacza nie przesunęło się..... A coś musiało ustąpić, skoro rozjechały się kąty Ackermana i lżej pracuje kierownica
Jeżeli zgiąłeś tę felgę, to uderzenie musiało być mega - to są jedne z najmocniejszych cywilnych felg...
Lista zakupów:
- felga (chyba, że masz zapas, to krzywulca można tam posłać )
- wahacz LP
- zwrotnica kompletna LP wraz z piastą, łożyskiem i czujnikiem ABS
- amortyzatory przód
- górne łożysko amortyzatora
- drążek kierowniczy, końcówka drążka
- łącznik stabilizatora (mógł przetrwać, ale oberwał udar w innej osi niż jego oś pracy, co znacznie wpłynie na trwałość)
Do sprawdzenia:
- sanki zawieszenia
- maglownica - módl się, żeby nie dostała luzu lub nie puściła oleju - element warty więcej niż całe auto
- półoś konkretnie przegub wewnętrzny - lewa strona ma bardzo krótką półoś, co przy mocnym uderzeniu mieli kamienie w przegubie...... Podczas naprawy na pewno trzeba ją wypiąć ze skrzyni, zdjąć osłony i dokładnie obejrzeć.
kisian - 05-11-2009, 19:06
Bartek napisał/a: | Cytat: | Odpowietrzając układ zaczynam od prawego tylnego koła, potem LT, PP, LP, tak? |
nie
na krzyż, zaczynając od tyłu: PT, LP LT, PP lub LT, PP, PT, LP
Jedno ważne - dopasuj sobie wężyk do kalamitek, tak,żeby w momencie dokręcania nie mogły zassać powietrza
Kalamitkę do odpowietrzania sprzęgła masz przy wysprzęgliku, ale pocieszę Cię - raczej reparaturka pompki do wymiany, nie odpowietrzenie.... |
Jak ja chodziłem do szkoły to jak dobrze pamiętam uczyli nas że zaczynamy od koła najdalej oddalonego od pompy proces odpowietrzania...
Slawciu - 05-11-2009, 19:17
Nie wiem czy felga się zgięła, uderzyłem przy prędkości mniejwiecej 40-50 km/h. Tak czy inaczej szkody powstały, mam nadzieję Bartek, że to najczarniejszy scenariusz wymian. Problem w tym, że aktualnie nie posiadam funduszy na ich przeprowadzenie.....
Bartek - 05-11-2009, 20:33
Jakbyś walnął przy 50 km/h nie raczej miałbyś koła (coś a'la Dzwonnik z Krakowa ).... zależy to jednak od kąta natarcia koła na krawężnik, od jego wysokości...
Slawciu - 04-01-2010, 19:50
Napisz ogłoszenie. To nie temat do tego.
Pozdrawiam
Jacek
londolut - 04-01-2010, 19:57
Slawciu, ogłoszenie do działu Kupię/Sprzedam.
|
|
|