To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów

Owczar - 09-11-2010, 13:50

Było już o tym:
http://forum.mitsumaniaki...highlight=22008

Jeśli chodzi o wałek to 22008 i 22008W, ale czasem trzeba wymienić też inne.

berlov - 10-11-2010, 16:45

Więc tak - dzisiaj odbieram samochód więc bede wiedział coś więcej, ale chyba faktycznie cena nie jest tragiczna bo podobno do wymiany było:
synchronizator 2ki ( objawy były takie, że nie było szans na redukcje z 3ki )
synchronizator 4 ki ( czasami faktycznie trudno było zredukować z 5 ki wiec coś z nim mogło być nie tak. 4ka nie wyskakiwała )
6 łożysk ( nie wiem jeszcze jakie , ale podobno wszystko będzie na paragonie od japaneze ). Co do łożysk wiem, że jakieś napewno były do wymiany , bo skrzynia hałasowała niemiłosiernie , zarówno na postoju jak i podczas jazdy, a po wciśnięciu sprzęgła było cicho jak makiem zasiał )
Do tego odrazu wymienił sprzęgło ( nie ślizgało się co prawda, brało dopiero pod sam koniec. Mechanik twierdził że było już na wykończeniu wiec dla świetego spokoju odrazu zrobione bedzie i to)

Zastanawiałem się też nad zakupem używanej skrzyni , bo mogło to wyjść taniej , ale skoro ogólnie skrzynki do galantów do najlepszych nie należą, bałem się że trafię na podobną bo z używkami to zawsze w pewnym sensie loteria, a tak to wiem co mam

Cena za komplet , czyli części do skrzyni, sprzęgło i robocizna to około 2700 na gotowo.

Jak tylko odbiorę samochód nie omieszkam podzielić się większą ilością szczegółów

Owczar - 10-11-2010, 16:53

Z reguły nie opłaca się używki, ale w tym wypadku... Ja bym chyba kupił skrzynię od 2.0 benzyna z małym przebiegiem, można kupić u nas na forum nawet od kogoś zaufanego. Przełożył graty, wymienił łożyska na wałku na przyszłość, przełożył ze starej Vty bieg.

Moja też hałasowała strasznie, a łożyska były na pewno bardziej zużyte od Twoich bo miały taki luz osiowy, że wyskakiwał 4ty bieg. Wystarczyła wymiana 2 łożysk na wałku sprzęgłowym i jest cisza. Ja nie robiłem tylko synchro 2go biegu.

berlov - 10-11-2010, 17:17

Pewnie jak bym wiedział że takie koszty wyjdą też bym szukał i kombinował , ale wstępne diagnozy były takie, że do wymiany napewno jest synchronizator 2ki, jakieś łożysko / łożyska i być może coś z 4ką. Konkrety i ceny wyszły dopiero po rozebraniu wszystkiego.
Krzyzak - 10-11-2010, 20:57

6 łożysk to komplet
poproś o stare, żebyś miał pewność, czy je wymienił

berlov - 10-11-2010, 21:34

No więc samochód odebrany. Mechanior wydaje sie uczciwy, bo na "dzień dobry" dał mi rachunki od Malika za części i pudełko ze starymi łożyskami, synchranizatorami i starym sprzęgłem. Łożysk jak się okazało wymienił 5. Problem tylko w tym że nadal słychać delikatne terkotanie
Owczar - 10-11-2010, 21:39

berlov, napisz co to za dźwięk.

[ Dodano: 10-11-2010, 21:43 ]
Może zapomnieli o podkładkach dystansowych:
http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=75

berlov - 10-11-2010, 22:06

Trudno opisać dźwięk :) No takie chrobotanie / grzechotanie jakby. Wiem napewno że dźwięk idze ze skrzyni i jest podobny do tego który był wcześniej, tylko cichszy. Wątek z podkładkami brzmi sensownie, tylko boje sie ze jak koleś od początku o nich nie wiedział to znaczy że bedzie się uczył budowy skrzyni do miśka właśnie na mojej a to raczej dobrze nie wróży.... A poza tym, skoro podobne chrobotanie było wcześniej to co ? Oznacza to że wtedy tych podkłądek też nie było ?

[ Dodano: 10-11-2010, 22:17 ]
Tak na marginesie, dodam że mechank u któego się "stołowałem" to p. Tyczyński z Pabianic ( ul. Leszczynowa ), tylko że on osobiście skrzyni nie robił tylko podobno zawiózł do jakiegoś szpeca

Krzyzak - 10-11-2010, 22:18

nie tylko podkładki są ważne - jeszcze zapytaj jak skręcał skrzynię
czy dawał cynę by zbadać jak mocno się zgniecie podczas pierwszego dokręcenia? - oczywiście nie sugeruj odpowiedzi, ale skoro nie dał, to znaczy, że skręcił tak, jak poprzednio...

najczęściej pada przednie łożysko wałka sprzęgłowego - sprawdź czy masz w pudełku łożysko o wymiarach 25x63x18

berlov - 10-11-2010, 22:40

pudo z klamotami mam w garażu wiec zerkne i pomierze dopiero jutro, ale jeżeli to jest kulkowe, to na 99% było wśród klamotów

[ Dodano: 10-11-2010, 22:41 ]
Słuchajcie, a jest taka ( teoretyczna ) możliwość , że wałek jest krzywy ? I rozwalił poprzednie łożysko i teraz sie za nowe zabiera ?

Owczar - 10-11-2010, 22:50

berlov napisał/a:
Słuchajcie, a jest taka ( teoretyczna ) możliwość

Raczej nie ma takiej możliwości.

berlov - 17-11-2010, 22:01

Byłem u mechanika i pojechałem z nim do szpeca który składał skrzynie. Obaj sympatyczni i gadali niby z sensem , że jak skrzynia miała duże luzy i powymieniali łożyska to wszystko musi sie teraz "ułożyć" i hałas powinien za jakieś 1000 km ustąpić. Tymczasem ja już zrobiłem coś koło 800 km i hałas jak był tak jest a do tego mam wrażenie że przy wciskaniu sprzęgła, pedał sprzęgła jakby drży ( ma delikatne wibracje ) , tak więc niedługo o nich pewnie wracam z reklamacją , bo za taką kase jaką władowałem w skrzynie wolałbym jednak aby była w 100% sprawna. A teraz pytanie - co może wprawiać pedał sprzęgła w drgania przy zmianie biegów? Może to łożysko przy sprzęgle a nie w skrzyni ?
Owczar - 17-11-2010, 23:33

berlov napisał/a:
A teraz pytanie - co może wprawiać pedał sprzęgła w drgania przy zmianie biegów? Może to łożysko przy sprzęgle a nie w skrzyni ?

Ciężko powiedzieć. Albo krzywy docisk, albo łożysko w skrzyni, ale na pewno nie dociskowe.

berlov napisał/a:
hałas powinien za jakieś 1000 km ustąpić.

Jak dla mnie to bzdura. Skrzynia może hałasować chwilę po odpaleniu, zanim olej dotrze w każdy zakamarek.

bravo78.78 - 07-12-2010, 16:03

Witam,u mnie pojawil sie nagle (po normalnym powrocie z pracy,wieczorem chce jechac do sklepu i.... :evil: brak wstecznego ,tzn jesli nawet przytrzymam lewarek to jest tylko ""dentysta"nie chce niszczyc skrzynki wiec prosze o porade,5biegu rowniez nie moge wrzucic
robertdg - 07-12-2010, 16:11

Może uszkodził się GearShift (po naszemu chodzi o widelec) od biegu 5 i R

[ Dodano: 07-12-2010, 16:12 ]

Chodzi o widelec oznaczony na obrazku jako 23138