Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] outlander pytanie 4 wd lock
Anonymous - 15-01-2010, 07:04
tomekrvf napisał/a: | Żadne ESP i inne takie nie zastąpią prawdziwego napędu na 4 koła, najlepiej z możliwością blokowania dyfrów i dobrych opon.
Ostatnio spadło troche śniegu i oczywiście na osiedlu zabrakło miejsc parkingowych. Przyjechałem po pracy do domu a na parkingu zobaczyłem kilka osób wykopujących łopatami miejsca parkingowe. Niewiele myśląc spiąłem centralny dyfer i wjechałem na miejsce gdzie ktoś wcześniej zrzucał śnieg. Spojrzenia ludzi patrzących na mnie z politowaniem i być może współczuciem - bezcenne |
krzychu - 15-01-2010, 10:42
tomekrvf napisał/a: | Żadne ESP i inne takie nie zastąpią prawdziwego napędu na 4 koła, najlepiej z możliwością blokowania dyfrów i dobrych opon.
|
Oczywiście, ale napęd nawet typu haldex czy torsen + dobrze zestrojone ESP pomoże na krótką metę skutecznie. Z tym ESP to ironia ale fakt faktem kosztuje 600zł a nie kilka tysięcy za bardziej skomplikowane dyferencjały.
tomekrvf napisał/a: | Ostatnio spadło troche śniegu i oczywiście na osiedlu zabrakło miejsc parkingowych. Przyjechałem po pracy do domu a na parkingu zobaczyłem kilka osób wykopujących łopatami miejsca parkingowe. Niewiele myśląc spiąłem centralny dyfer i wjechałem na miejsce gdzie ktoś wcześniej zrzucał śnieg. Spojrzenia ludzi patrzących na mnie z politowaniem i być może współczuciem - bezcenne |
Jak tak robiłem starym samochodem na dębicach frigo directiona i wcale nie trzeba było mieć napędu na więcej niż 2 koła a śniegu było tyle że podwoziem ugniatałem śnieg (a te rozbryzgi śniegu na boki podczas manewru bezcenne) wygrzebał się bez problemu Lancerem pewnie też by się wygrzebał jedynie urwane spojlery ze zderzaków były by problemem dlatego trochę ostrożniej traktuję parkowanie w zimie.
Widziałem pytanie jakie opony miały pozostałe samochody i dlaczego znowu nie ma Mitsubishi a to że nissan nie wyjechał (jeśli ma tak jak w navarze blokadę centralnego i tylnego dyfra) jest ciekawe.
Anonymous - 15-01-2010, 11:50
A wg mnie te wszystkie testy są robione pod zleceniodawce
zobaczcie w jednym tescie audi pokonuje wszystkie autka ( bardziej terenowe) a w nastepnym nie potrafi zjechać z rolek
rzeczywistosc to proste filmiki na utubie krecone przez amatorów dla amatorów
popatrzcie na naszego miska - bardzo wiele filmów gdzie pokazane co mozna a czego sie nie da w terenie zrobic
KowaliK - 15-01-2010, 12:13
I Patrol nie dał rady?
Hiszpan - 15-01-2010, 12:38
KowaliK napisał/a: | I Patrol nie dał rady? | IMO, Patrol jest za ciężki do takiego testu na śniegu i dlatego nie dał rady.
Nie znam niemieckiego - czy to ten sam kierowca jeździł wszystkimi samochodami?
Pytam, bo przy jeździe Audi wyraźnie widać, że gość od samego początku dawał po garach, nawet go na dole "poniewierało"
Nie mały wpływ mają tu opony. Sam moim Patrolem teraz nie podjadę pod większy krawężnik bez rozpędu, a Outlanderem nie ma problemu.
MT-ki w zimie są jeszcze gorsze od łysych, letnich opon
No chyba, że na luźnym, kopnym śniegu...
sylb - 16-01-2010, 22:03
Wracając do film gdzie audi z torsenem nie może zjechać z rolek. http://www.youtube.com/wa...feature=related
Tak bardzo mnie to dziwiło, że byłem skłonny wierzyć w spisowe teorie na temat filmów.
Zacznę od tego, że torsen to naprawdę dobry system, czysto mechaniczny i działa bez opóźnień. I Prawdopodobnie brak elektroniki jest przyczyna tego, że nie udało mu się zjechać z rolek. O ile sobie dobrze przypominam to w Audi toresen jest zestrojony chyba 3,5:1. Oznacza to, że na oś, która obraca się wolniej zostaje przekazane max. 3.5 raz większy moment. Przypomnę, że nieobciążony silnik nie generuje momentu, tzn. generuje tylko tyle momentu, ile potrzeba na pokonanie oporów pracy. To, że w specyfikacji silnika napisane jest 310 Nm. oznacza, że silnik MOŻE, jeśli BĘDZIE MUSIAŁ wygenerować moment 310 Nm., jeśli będzie musiał. Jednakże, jeżeli jeden komplet kół traci przyczepność całkowicie mechanizm różnicowy Torsen nie będzie w stanie dostarczyć żadnych moment do innego zestawu kół. Współczynnik określa, ile moment obrotowy może zostać przeniesiony, a 3,5 x 0 = 0.
Pytanie jest, dlaczego BMW wyjechało.
1. BMW się chwali, że nawet 100% momentu może być przekazane na jedną oś.
2. Hamulce to bardzo dobry sposób by przekazać trochę momentu na druga oś. (Dlaczego w audi o tym nie pomyśleli?)
Matti - 19-01-2010, 02:09
Czy ktoś może podsumować ten temat? Jeżdżę miśkiem już jakiś czas i jeszcze nigdy nie włączyłem 4WD Lock (myślałem że to tylko w trudnych sytuacjach jak się zakopie) co mi da Lock na zaśnieżonej drodze ??
mitsu00 - 19-01-2010, 10:56
Matti napisał/a: | Czy ktoś może podsumować ten temat? Jeżdżę miśkiem już jakiś czas i jeszcze nigdy nie włączyłem 4WD Lock (myślałem że to tylko w trudnych sytuacjach jak się zakopie) co mi da Lock na zaśnieżonej drodze ?? |
......50% więcej momentu na tylną oś niż w przypadku 4WD Auto.
Pozdr.
MariuszSz - 20-01-2010, 23:25
Zastanawia mnie skromna ilość informacji o zasadach napędu 4WDAuto i 4 WDLock jaką przekazuje MMC. Wiadomo, że w Lock do 50% więcej momentu jest przekazywane na tylne koła w stosunku do opcji Auto. Tylko, że nie wiadomo ile momentu obrotowego przenoszone jest w trybie Auto. Czyli jeżeli w Auto ilość momentu na tylne koła to maksymalnie X to w trybie Lock jest to maksymalnie 1,5X. Ignotum per ignotum. nie wiadomo ile wynosi ten X. W Hyundaiu mówią wprost, że w tym ustawieniu 50% momentu jest przekazywane na koła tylne. Ten brak informacji w przypadku Outlandera może oznaczać, że ilość momentu przekazywana na tylne koła nawet w trybie Lock nie jest zbyt duża. Ponadto daje to szerokie pole do popisu dla wyobraźni sprzedawców w salonach MMC, od których słyszałem już różne bajki na temat zasad działania tego napędu. Również informacja z tego forum, że tryb Lock po przekroczeniu 60 km/h przechodzi w tryb Auto jest informacją, która jeśli jest prawdziwa nie znajduje potwierdzenia ani w instrukcji obsługi ani w oficjalnych informacjach MMC. Rzeczywiście u innych producentów instrukcje obsługi są w tym zakresie znacznie bardziej precyzyjne i wskazują na takie rozwiązania jak zmiana trybów po przekroczeniu określonych progów prędkości.
Sorry za długi wywód, ale napiszę jeszcze, że w innym aucie, którym jeżdżę przełączenie w tryb Lock dołącza od razu 50% momentu na tylne kola co jest odczuwalne we wzroście oporów toczenia przy niskiej prędkości szczególnie na skręconych kołach. W outlanderze takiej sytuacji nie odczuwam nawet gdy wprowadzam samochód w poślizg i wówczas spory moment w trybie lock powinien trafić na kola tylne.
sylb - 20-01-2010, 23:43
Ależ kolego MariuszSZ wiadomo ile, przeczytaj topik od początku.
Gwoli uzupełnienie tematu
Zależnie od warunków jazdy, rozkład momentu obrotowego na przednie/tylne koła wygląda następująco (tryb 4WD AUTO):
Maksymalne przyspieszanie
- Maks. moment obr. (30 km/h) 70% - 30% Suchy asfalt
- Maks. moment obr. (15 km/h) 40% - 60% Powierzchnia pokryta śniegiem
- 80 km/h 85% - 15% Suchy asfalt
- 40 km/h 65% - 35% Powierzchnia pokryta śniegiem
Jazda ze stałą prędkością:
- 80 km/h 85% - 15% Suchy asfalt
- 40 km/h 75% - 25% Powierzchnia pokryta śniegiem
P.S.
Te dane są zaczerpnięte z informacji Mitsubishi dawanych do prasy, wiec mogła go pisać osoba, która nie bardzo się orientuje. Odnoszę wrażenie, że w Maks. moment obr. (15 km/h) 40% - 60% Powierzchnia pokryta śniegiem powinno być 60% - 40 %.
wowo - 21-01-2010, 00:30
A tak z ciekawości - skąd kolego masz te dane? Bo pierwszy raz się z nimi spotykam
MariuszSz - 21-01-2010, 00:37
Sylb dzięki za przypomnienie. Czytałem Twój post z początku tematu i wielkie dzięki za te informacje. Problem, który chciałem poruszyć to brak informacji na ten temat w instrukcji obsługi oraz w innych oficjalnych informacjach MMC. Nie wiem jak to wygląda w AD 2010 ale w 2008 r próżno było szukać takich informacji. I jeszcze jedno pytanie czy możesz podać źródło tych informacji? Może jest jakaś strona internetowa bo ja niestety nic nie znalazłem. Twoje informacje wskazują na to, że system jest ciekawie skonstruowany (mimo, że zapewne pór roku nie rozróżnia ) i zastanawiające jest dlaczego MMC tym się nie chwali.
Tu http://www.noweauto.com.pl/pl/samochody/2068.html znalazłem świerzy opis, ale brak precyzyjnych informacji. Oto cytat:
"Pamiętajmy oczywiście, że 4WD Lock nie oznacza stałego, napędu na cztery koła tak jak np. w modelu Lancer EVO. Jest to mimo wszystko system dołączania pełnego napędu na koła tylne, tyle, że przez cały czas otrzymują one "wstępny, nazwijmy to, napęd częściowy"".
Dziennikarz nie ma informacji więc sobie wymyślił "wstępny, nazwijmy to, napęd częściowy"
Tak jakby MMC zależało na utrzymaniu aury tajemniczości w kwestii zasad działania tego systemu.
sylb - 21-01-2010, 00:52
www.mitsubishi-motors.pl/press
Osoba, która to pisze lub tłumacz też się „mota”.
Np.
Na jednej stronie umieszczony jest schemat blokowy napędu Outalndera i Pajero. Gdzie jak byk widać, że Outlander nie ma klasycznego centralnego mechanizmu różnicowego.
Akapit niżej.
„Centralny dyferencjał zawiera elektronicznie kontrolowane sprzęgło”
Zasadniczo myślałem, że tak nazywają rozdzielacz momentu obrotowego, ale dwa akapity dalej.
Elektronicznie kontrolowany system 4WD nowego Outlandera zawiera skrzynię rozdzielczą nowej generacji. W tym przypadku, rozdzielacz momentu obrotowego zlokalizowany jest bliżej tylnego mechanizmu różnicowego, co jest prostszym rozwiązaniem niż umieszczenie go w okolicach centralnego dyferencjału.
Anonymous - 21-01-2010, 15:58
Panowie....i Panie.....
Napisałem do Mistubishi i otrzymałem bardzo ciekawą prezentację a propos systemu 4WD w Outlanderze.Nie wiem tylko jak to wkleić bo dużo tego.4.07 MB
[ Dodano: 21-01-2010, 16:34 ]
Może tak.....
http://rapidshare.com/fil...4WD_PL.zip.html
[ Dodano: 21-01-2010, 17:18 ]
Tu chyba lepiej bo w tamtym pliku nie ma opisów pod zdjęciami,nie wiem dlaczego......
http://rapidshare.com/fil...4WD_PL.PPT.html
KowaliK - 21-01-2010, 18:59
Mógłbyś to wrzucić na sendspace.pl?
|
|
|