Nasze Miśki - Galant Silver - VenO
danino88 - 13-06-2013, 23:02
Cytat: | Jak nie masz ? Chyba wyprzedzasz fakty ja dobiero ci wykrece go jak vr bedzie umnie na wakacjach |
yyy no dobra to vr przyjedzie na lawecie do Ciebie, bez silnika
Torp12 - 14-06-2013, 09:27
No w końcu ktoś coś robi SAM z tym silnikiem:) Brawo i trzymam kciuki
D1VenO - 14-06-2013, 10:02
coś tam robię, ale jak na razie to nawet sprzedawcy części motoryzacyjnych uwierzyli w słowa MM " nie da się , nie opłaca się , drogo, za drogo, bez sensu,są gotowe rozwiązania itd" i przez to w sklepie nie ma części nawet żeby złożyć głupie głowice. Już 2 razy odsyłałem zestawy reinz'a i ajusa dziś kolejna paczka zobaczymy czy udało im się znaleść zestaw do 6a13 a nie 6g73
D1VenO - 14-06-2013, 21:04
Jednak sa jeszcze ludzie na odpowiednich stanowiskach. Zestaw wszelakich uszczelek i gumek silnika jest juz umnie w domu. Teraz bede meczyl tomka o detale co jak i gdzie wtyknac
Oczywiscie zaczyna mi brakowac czasu
mkm - 14-06-2013, 21:48
D1VenO napisał/a: | ale jak na razie to nawet sprzedawcy części motoryzacyjnych uwierzyli w słowa MM " nie da się , nie opłaca się , drogo, za drogo, bez sensu,są gotowe rozwiązania itd" |
Nie to, żebym Ci podcinał skrzydła, ale jednak wstrzymaj się z sądami do momentu, aż wszystko złożysz, moc będzie w okolicach planowanej, a autem dasz radę zrobić więcej niż 20tyś km bez konieczności „dostrajania” go co 50km.
danino88 - 15-06-2013, 09:39
a ja 3mam kciuki w projekcie i służę pomocą
D1VenO - 15-06-2013, 13:17
mkm, nie martw się o moje skrzydła. Gdybym był przeciętnym ludkiem co to używa auta tylko i wyłącznie do przemieszczania się z punktu A do B przez C i ograniczył się tylko i wyłącznie do tankowania po 20zł i odwlekał wymiany uszkodzonych komponentów ze spokojem patrzył jak mój środek transportu zjadają korniki to faktycznie stwierdził bym nie ma sensu. Na szczęście lub nie auto to dla mnie też sposób na życie. Mam fart że mam warunki by grzebać samemu przy aucie, nie jestem zależny od wymieniaczy uważanych za mechaników. Większość problemów rozwiązuje sam lub ze znajomymi bo po to się ich ma. Na forach tematycznych tacy ludzie siedzą i naprawdę jeśli coś mogą to pomagają.
Żeby lekko uspokoić lub też nie na samym początku wkładam tylko i wyłącznie v6 z nowymi uszczelniaczami itd, jako że będzie to swap z gdi i tak naprawdę nie wiem co jak się je nie będę dodawał sobie problemów z turbo. Jednak z boku będę robił 2gi projekt na 2gim silniku jaki posiadam. Będę wiedział dokładnie co z czym koliduje, co trzeba dorobić. Żeby było śmieszniej i zadziorniej, raczej zostawię seryjny silnik z kompresja 9.5:1 co niby jest wysokie ale HONDA ma większe i żyje
przytaczając internetowy hit walnie to walnie na co drążyć temat [ w lekkiej formie dla regulaminu mm ] więc albo poniosę klęskę i wrócę do zwykłej v6 [ pamiętając że mam 2 silniki w porywach 3 ] i powiem MIELI RACJE lub uda mi się i będę się cieszył 1 SOHC turbo V6 którego się nie da modyfikować.
Tak czy siak będę miał satysfakcje że spróbowałem. Owszem mogę kupić VR4 czy EVO, i co uważacie że posiadacze tych samochodów nic nie zmieniają w nich ?
Także bez napinki , hejtowania panowie. Lepiej jak danio czy kochaj trzymac kciuki żeby się udało to może więcej takich aut pośmiga.
Torp12 - 15-06-2013, 14:03
D1VenO napisał/a: |
Żeby lekko uspokoić lub też nie na samym początku wkładam tylko i wyłącznie v6 z nowymi uszczelniaczami itd |
Głowice będą po obróbce czy seria? No i jaki wydech zapodasz ?
Żeby nie było ja też trzymam kciuki, tylko nie niestety nie mam wiedzy i doświadczenia jak np Kochajj żeby pomagać
D1VenO - 15-06-2013, 14:30
No i o to chodzi, fora są by się dzielić informacjami.
Plan jest taki :
blok, głowice v6
blok należy nawiercić w 2 miejscach, nie znam się jeszcze aż tak ale chodzi o odpływy oleju z turbin. Bloki v6 ma po prostu zatkane odlewy mocowań tych odpływów. Nie jestem pewien czy czasem jedna turbawka nie ma odpływu w aluminiowej części miski. Tak czy siak jest to wykonalne i nie widzę problemu. Dopływ do turbin pewnie idzie z podkładki pod filtr oleju.
Zauważone problemy to właśnie chłodniczka oleju/ płynem do której mocuje się filtr oleju. W vr4 jest taka trąba słonia która umieszcza filtr oleju pod silnikiem a nie z boku. Wtedy turbo nie koliduje z filterkiem i nie ma problemu z wymiana. Tomek sugeruje że będzie problem z rozrusznikiem i trzeba będzie prerobic dzwon skrzyni by zmienić miejsce zamieszkania owego rozrusznika, zaś danio mówi że nie będzie nic opierać. Dla tego mam zamiar na dniach zamontować jeden silnik z osprzętem na stole i zobaczyć jak to wygląda.
Kolejna niewiadoma turbo tylne. ja mam sanki 99 grudzień więc nie wiadomo jak tam się będzie mieścić suszarka w raz z dolotem. Zawsze można dorobić flansze i nowe rurki i powinno się udać.
Torp12 napisał/a: | Głowice będą po obróbce czy seria? |
Głowic nie będę ruszał mechanicznie, jedynie zdejmuje zawory , nowe gumki uszczelniacze i docieranie. Nie ma sensu tego dłubać bo turbo jak ma pompować to napompuje. Gdybym tylko w NA próbował sił to tak obróbka jak najbardziej.
a i problem strojenia wiązki v6 bo mam po 2 lifcie, podobno BARTEK ogarnia strojenie tego kompa.... ale on jest w warszawie więc albo wybłagamy go o przesłanie xml'i kochajowi albo będę kupował jakąś świnke i wystroi to mój znajomy od hond
WreX - 15-06-2013, 18:25
D1VenO napisał/a: | Gdybym był przeciętnym ludkiem co to używa auta tylko i wyłącznie do przemieszczania się z punktu A do B przez C i ograniczył się tylko i wyłącznie do tankowania po 20zł i odwlekał wymiany uszkodzonych komponentów ze spokojem patrzył jak mój środek transportu zjadają korniki to faktycznie stwierdził bym nie ma sensu. |
Podpiszę się rękami i nogami, jakby ktoś chciał chciał oszczędzać to bym matiza kupił, a potrzeba tu ludzi z wizją, pójdą za Tobą następni nie martw się ;p
Nie pisze w Twoim temacie bo mam za małą widzę na tematy Tobie potrzebne, ale śledzę Twój temat od samego początku i trzymam kciuki za sukces ;]
mkm - 15-06-2013, 18:40
D1VenO, również Ci kibicuję i trzymam kciuki za pełny zaplanowany sukces i wynik przekraczający najśmielsze oczekiwania
D1VenO - 15-06-2013, 22:05
mkm, Szyderke tez lubie
Puki co wychodzi że zestaw vr4 jest p&p, musze tylko podskoczyć do tomka po wydech i downpipa żeby sprawdzić czy trzeba przerabiać skrzynke. Na razie jest dobrze, potrzebuje tylko te trąbe słonia do filtra oleju.
danino88 - 16-06-2013, 04:18
danio nie ma
D1VenO - 16-06-2013, 07:59
Spoko kochaj kiedys opylil taki zestaw komus we wrocku i okazuje sie ze swiat jest maly
sveno - 16-06-2013, 11:52
a napęd? Będzie ośka czy AWD?
|
|
|