[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Złącze elastyczne (plecionka, łącznik) układu wydecho
Kalitus - 11-03-2011, 16:46
U mnie poszło szybko i sprawnie, odkręcona dwururka, reszta poluzowana do kata, nic więcej nie trzeba było wykręcać, tylko wyciąć i wspawać. Wstawiona złączka 54x253 (120zł). Wymiary faktyczne złączki nie zgadzały się z katalogowymi, kilka milimetrów więcej do długości i chyba jeden lub dwa do średnicy. Co ciekawe najpierw zamówiłem 60x250, przyjechała 64x254, i pomimo tych kilku milimetrów była dużo za duża, teoretyczne dałoby się to wspawać, ale to raczej bez sensu.
Ale najważniejsze znowu jest cicho i auto odzyskało moc
irekkczek - 12-03-2011, 16:17
chciałbym dokładnie się dowiedzieć co potrzeba kupić i gdzie, w celu wymiany złącz elastycznych.
A więc, jakie są dokładne wymiary, lub kto jakie stosował i co trzeba było uciąć/dospawać w złączach elastycznych a dokładniej:
i jeszcze jedno pytanko, czy uszczelki pod dwie rurki które odkręcimy (zdjęcie nr. 1) mają taki sam rozmiar, gdzie można je kupić ?
======
EDIT
przeleciałem temat, ale tak jest namieszane , że chciałem konkretnej odpowiedzi od kogoś kto wymieniał, bo mam różne rozmiary do kupienia i już sam nie wiem...
robertdg - 12-03-2011, 16:45
irekkczek, Wszystko było napisane w tym temacie, wystarczy przewertować, uszczelki kupisz w kazdym dobrym sklepie motoryzacyjnym
maoops - 28-04-2011, 20:45
jak dlugo mozna jezdzic z uszkodzona plecionka? jakie moga byc skutki tego bo nie mam aktualnie mozliwosci zeby to zrobic samemu...;/
Juiceman - 28-04-2011, 21:29
W Kobylej Górze za 40zł Ci to wymienią, a w bralinie dorwiesz bez problemu 300x60 jeździć można chyba nigdzie nie ma sprecyzowane jak długo....
m6riano - 28-04-2011, 21:38
maoops napisał/a: | jak dlugo mozna jezdzic z uszkodzona plecionka? jakie moga byc skutki tego bo nie mam aktualnie mozliwosci zeby to zrobic samemu...;/ |
Do Świąt....;-)
maoops - 29-04-2011, 18:36
Dzieki wielkie:) ale niestety nie skorzystam z mechanikow kobylogorzanskich bo aktualnie przebywam na uchodzctwie w holandii heh i troche moze mi tu zejsc tak 4 miechy napewno, boje sie ze mi sie cos bardziej moze posypac :(nic musze sprawdzic to dzisiaj dokladnie moze przed plecionka cos poszlo tylko ze musze sciagnac cala ta oslone a do tego przydalby sie kanal... Juiceman masz pozdro od mej lubej ktora poznales kolo poczty
Szwagroz - 29-04-2011, 20:42
ja na dziurawej plecionce jeździłem ponad pół roku i nic się nie działo.
maoops - 29-04-2011, 21:17
no i jednak ta mala plecionke strzeliło ;/ kurde mozna ja tak od polowy tasma ceramiczna zakleic?? czy moze lepiej jezdzic tak jak jest.. bo zadnej mozliwosci nie mam zeby ja wymienic no chyba ze serwis albo mechanik w holandii ktory mnie wykasuje ze wszystkiego ;/
Tomek - 29-04-2011, 21:20
mam takie pytanie: czy to co pokazane tutaj na zdjęciu:
[url=http://images40.foto...4dm.jpg]Obrazek[/URL]
będzie takie same w silniku z 2 i 4 lambdami??
pytam, bo u mnie plecionki są juz przeterminowane i nie tak długo minie, aż poproszą się o wymiane
a w srebrnym mam kompletnie nowy zestaw i pomyslałem, że mógłbym przełoży
irekkczek - 30-04-2011, 14:18
jestem po wymianie 2 łączników i podzielę się informacjami na ten temat.
Mam galanta 2,5 99 r (2 sondy). więc tak:
potrzebowałem łącznik krótszy o wymiarach 55x100 mm. Jeśli chodzi o dłuższy (ten przed katem) to jego wymiary oryginalne to 60x320. Jest problem z jego zakupem(przynajmniej w mojej okolicy), najważniejsza średnica 60, jeśli chodzi o długość to ja wziąłem 250mm i tłumikarz dorobił rurkę, tak jak większość osób robiła. Do tego wszystkiego potrzebne były 2 uszczelki , które idą między tłumik a kolektor wydechowy, bo najlepiej jest zdjąć wydech i pospawać na stole. Jeśli chodzi o odpinanie sondy to od strony kata nie trzeba nic ruszać, ponieważ można odciąć stary łącznik i tłumik środkowy razem z katem jest łatwo opuścić i obspawać na aucie, także sondy i kata nie ruszamy.
teraz autko chodzi cicho aż miło dla ucha. pozdrawiam!
Jarcev - 30-04-2011, 16:09
irekkczek, ile Cie wyszła ta impreza ?
irekkczek - 01-05-2011, 13:43
łącznik krótszy 48 zł, dłuższy 115, 2 uszczelki 12 zł + spawanie 60 zł.
jedyny problem był z odkręceniem śruby przy kolektorze i autko musiało stać 1 dzień aż odrdzewiacz podziała. Niestety dopiero po podgrzaniu śruby palnikiem puściło.
Jarcev - 07-05-2011, 12:18
Ja byłem dzis na ulicy dębowej w Katowicach i mówie że do wymiany na pewno długie złącze a moze i krótkie, majster mi mówi ze mam wjechac na pomiar to podałem mu ze 320 - NIEMOŻLIWE, wchodzi - A JEDNAK, drugie ocenia jako zdrowe , pytam o cene zabawy z jednym - jak wszytsko pójdzie gładko to 300 zł , to podziekowałem bo w tej cenie moim zdaniem idzie wymienic oba złącza i musze to zrobić sam , widziałem ten warsztacik w polecanych Śląsk , ja nie polecam
irekkczek - 07-05-2011, 13:38
Jarcev, nie baw się w wymianę jednego bo i tak, żeby wymienić długi łącznik musisz odpiąć wydech od 2 kolektorów, także wszystko masz pod ręką, a krótki łącznik to koszt 50-60 zł.
|
|
|