[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ogrzewanie postojowe - Webasto, Eberspraecher
pfx - 29-12-2009, 20:59
A ja napisze jak to wygląda w praktyce aut poddanych temp 0- - 30 st.
jak jest -5-10 st - sprawdza sie super- jak jest ok -20 to zwykle scenariusz jest taki.
- załączasz Webasto
- wsiadasz do ciepłego odparowanego auta i....
- bateria nie ukręci rozrusznikiem, bo Webasto zżarło prąd (patent sprawdzony na 2 BM-kach), jedna z LPG
- termostat jest i tak zamknięty, więc silnika tak łatwo nie rozgrzejesz bazując na standardowych obiegach wody. Nie wiem czy mnontują obieg poza termostatem, jeśli tak to zgoda, bo rozgrzanie silnika dla mnie ma większe znaczenie niż wnętrza.
macior - 30-12-2009, 06:51
pfx napisał/a: | bateria nie ukręci rozrusznikiem, bo Webasto zżarło prąd (patent sprawdzony na 2 BM-kach), jedna z LPG | straszne to co piszesz!
ale może to były jakieś starsze typy weba - bardziej prądożerne..? (mam nadzieję)
Subik1 - 03-01-2010, 16:21
Przy dzisiejszych temperaturach około -10, max. -20 nie wiem czy warto inwestować w webasto. Nie wiem czy nie lepiej podgrzewane fotele.
Trik - 03-01-2010, 19:20
Tylko, przy takim skoku temperatury jak dzisiaj u mnie od godz 16:30 do 19;00 temperatura spadła z -11 do -19 st. berdziej może przydać sie ogrzewanie postojowe, do szybszego odszronienia szyb wewnątrz, niż podgrzewany fotel . Przy takich temperaturach jak dziś i tak człowiek jest zapatulony, że nawet tego zimna może nie poczuć, a nawet jeśli to tylko przez 2-3 min, zanim zacznie grzać fotela własną d**ą.
Lestat - 04-01-2010, 08:27
Jesli o mnie chodzi to podgrzewane fotele jesli nie maja sterowania temp, nie zagrzewaja sie szybko i dzialaja tylko pod tylkiem sa po prostu do niczego
Natomiast to co pfx napisal troche mnie dziwi bo z tego co pisze producent pobor mocy przy max obciazeniu to 32 W wiec wychodzi jakies 2,6 Ah no chyba ze to byly jakies stare webasto i pobor byl wiekszy...
macior - 04-01-2010, 10:00
ulrik napisał/a: | Natomiast to co pfx napisal troche mnie dziwi | uzupełniłem swoją wiedzę o komentarz kumpla, którego kumpel montuje webasta: bmw źle znosi zestawy nie dedykowane do nich właśnie, są jakieś problemy ze zgraniem z kompem pokładowym - może to była przyczyna uciekania prądów
sla - 04-01-2010, 18:15
macior napisał/a: | uzupełniłem swoją wiedzę o komentarz kumpla, którego kumpel |
Nie znam się ale kocham taką "wiedzę"
macior - 05-01-2010, 07:54
sla, mam nadzieję, że z mojego posta czuć było ze trochę ironizuję
hehe: nawet gdybym pisał z pozycji posiadacza weba to raczej formułowałbym stwierdzenia w typie "czuję, wydaje mi się" niż "wiem"
LBA - 08-11-2010, 10:00 Temat postu: Webasto Witam,
dla osób posiadających garaże temat jest do pominięcia, ale parkujący "pod chmurką" być może już mają jakieś przemyślenia w tym temacie.
Analizowaliście może temat zamontowania Webasto (ogrzewanie postojowe) w Miśku? Może ktoś już podjął się takiej inwestycji. Niby teraz mamy ocieplenie i nie jest konieczne poranne skrobanie szyby ale to tylko stan przejściowy. Moje rozterki w tym temacie to:
1) Jaki jest koszt takiej instalacji?
2) Czy wykonać to może tylko ASO czy też np. serwis Webasto
3) Jak długo musi być uruchomione ogrzewanie by wsiąść do rozmrożonego samochodu?
4) Dla urządzeń które mają zdalne sterowania: jaki jest zasięg tego pilota? (taki jak przy kluczyku otwieranie?)
Przyznam, że myślę o tym nawet jak o inwestycji która będzie się amortyzować. Odpadają odmrażacze do szyb, spada spalanie bo silnik jest już lekko podgrzany (chociaż w sumie wyjdzie na zero z tym co spali Webasto), wzrasta wartość samochodu na rynku wtórnym.
jaca71 - 08-11-2010, 10:36
Temat przerabiany, tam też to pytanie ląduje
Owczar - 08-11-2010, 11:49
LBA napisał/a: | 1) Jaki jest koszt takiej instalacji? |
W grę wchodzą tylko nowe instalacje? Rozumiem, że szukasz tzw. mokrego Webasta. Nowe Eberspracher z montażem to koszt koło 4k zł. Ja bym jednak polecał Webasto Thermo Top C. Lub jakieś tej klasy. Można kupić używane w dobrym stanie. Jego zużycie łatwo ocenić po stanie wydechu.
Jeśli chodzi o nowe to tutaj:
http://www.ogrzewanie-pos...hody-kombi.html
Ale jak widać ceny zaporowe...
LBA napisał/a: | 2) Czy wykonać to może tylko ASO czy też np. serwis Webasto |
Jeśli masz gwarancję to chyba jesteś skazany tylko na ASO, ale tam cena może być zaporowa.
LBA napisał/a: | 3) Jak długo musi być uruchomione ogrzewanie by wsiąść do rozmrożonego samochodu? |
W zależności od temp na zewnątrz to będzie jakieś 20-30min przy Webasto 5KW.
Cytat: | 4) Dla urządzeń które mają zdalne sterowania: jaki jest zasięg tego pilota? (taki jak przy kluczyku otwieranie?) |
Jak dobrego alarmu. Czyli bez rewelacji, w terenie zabudowanym często za mały. Polecam sterowanie GSM, ale w tym wypadku też musisz kupić używaną instalację, bo w nowej nie bardzo będziesz mógł ingerować w sterowanie ze względu na gwarancję. Są też gotowe rozwiązania ale w przypadku firmy WEBASTO, za sterowanie GSM w sieci sprzedaży zapłacisz 450 Euro...
Jeśli zdecydujesz się na używkę, to w kwocie 2,5k będziesz miał WEBASTO w super stanie ze sterowaniem GSM. Tylko kwestia tego, czy masz jeszcze gwarancję na auto.
Tutaj jest temat w Galancie EA:
http://forum.mitsumaniaki...?t=1088&start=0
pfx napisał/a: | bateria nie ukręci rozrusznikiem, bo Webasto zżarło prąd |
Widać takie aku....
pfx napisał/a: | termostat jest i tak zamknięty, więc silnika tak łatwo nie rozgrzejesz bazując na standardowych obiegach wody. Nie wiem czy mnontują obieg poza termostatem, jeśli tak to zgoda, bo rozgrzanie silnika dla mnie ma większe znaczenie niż wnętrza. |
I bardzo dobrze, że jest zamknięty. Wtedy obieg nie idzie na chłodnicę. Ogrzewany jest silnik i nagrzewnica.
Ogólnie to widzę, że w tym temacie wypowiadają się Ci, którzy nie używali i są przeciwni... Fakt faktem, to troszkę taki interes kosztuje, więc nawet nie rozważałem założenia. Trafiły się 2 piece na naszym forum więc kupiłem. Okazało się, że to jakieś pokazowe, jedno może odpalane kilka razy, a drugie nieużywane. Co prawda produkcja z początku lat 90tych, ale dokupiłem instalację. Potem sterowanie GSM i za 550-600zł za całość mogę odpalać ciepły silnik. W tej chwili bardziej grzeję silnik niż wnętrze, bo póki nie ma mrozu, to nie ma takiej konieczności. 10min wystarcza, po tym czasie odpalam silnik, który w 3-4 min osiąga temp roboczą.
Webasto nagrzewa płyn maks do 70 stopni, aby nie otworzyć termostatu. Jeśli chodzi o użytkowanie, to zaleca się aby czas jazdy po grzaniu, był minimalnie taki jak czas grzania.
LBA - 08-11-2010, 12:20
jaca71 napisał/a: | Temat przerabiany, tam też to pytanie ląduje |
Sorki za zaśmiecania, niby szukałem wcześniej o tym na forum ale trafiałem na wątki właścicieli Galantów, którzy mają już coś takiego zamontowane. Trochę brakło mi determinacji w poszukiwaniach :/
W każdym bądź razie dzięki jaca71, ten wątek jest dla mnie idealny.
Owczar napisał/a: | W grę wchodzą tylko nowe instalacje? Rozumiem, że szukasz tzw. mokrego Webasta. Nowe Eberspracher z montażem to koszt koło 4k zł. Ja bym jednak polecał Webasto Thermo Top C. |
Samochód na gwarancji więc wyłącznie nowe instalacje wchodzą w grę.
Owczar napisał/a: | Jeśli masz gwarancję to chyba jesteś skazany tylko na ASO, ale tam cena może być zaporowa.
|
Z tego co widzę na tym wątku ok 5k zł zawołało MOTO za webasto więc jeszcze do przełknięcia.
Owczar napisał/a: | 3) Jak długo musi być uruchomione ogrzewanie by wsiąść do rozmrożonego samochodu?
W zależności od temp na zewnątrz to będzie jakieś 20-30min przy Webasto 5KW.
|
I to było by idealne bo potrzebuję zazwyczaj ok 0,5h od wstania z łóżka do wejścia do samochodu. Jak rozumiem to 20-30 minut uwzględnia przeciętne -10 stopni?
Owczar napisał/a: | 4) Dla urządzeń które mają zdalne sterowania: jaki jest zasięg tego pilota? (taki jak przy kluczyku otwieranie?)
Jak dobrego alarmu. Czyli bez rewelacji, w terenie zabudowanym często za mały. Polecam sterowanie GSM |
Pilot od alarmu łapie mi z okna samochód więc kolejna pozytywna informacja.
Mój przebiegły plan na proces wstawania: 1. Dudzik, 2. Wstaję, 3. Podchodzę do okna i włączam Webasto, 4. Toaleta, ubieranie itp., 5. Po ok 0,5 podchodzę do samochodu.
Plan wydaje się być realny do zrealizowania za ok 5 tys zł. Dzięki za pomoc jaca71 i Owczar!
Owczar - 08-11-2010, 12:38
LBA napisał/a: | Z tego co widzę na tym wątku ok 5k zł zawołało MOTO za webasto więc jeszcze do przełknięcia. |
Jaki model i co jest w opcji? Jest telestart?
LBA napisał/a: | Jak rozumiem to 20-30 minut uwzględnia przeciętne -10 stopni? |
Tak. Póki co jeszcze nie testowałem swojego, ale w okolicy 0 stopni, po 15 minutach było już ciepło w kabinie, a silnik coś koło 60 stopni.
LBA napisał/a: | Mój przebiegły plan na proces wstawania: 1. Dudzik, 2. Wstaję, 3. Podchodzę do okna i włączam Webasto, 4. Toaleta, ubieranie itp., 5. Po ok 0,5 podchodzę do samochodu. |
Jeśli jeździsz do pracy zawsze o tej samej godzinie, to można też użyć programatora, ale jeśli masz auto pod oknem, to rzeczywiście z pilotem nie będzie problemu.
LBA - 10-11-2010, 13:04
Owczar napisał/a: | Jaki model i co jest w opcji? Jest telestart? |
Dostałem taką odpowiedź z ASO:
W wariancie najprostszym sterowanie pracą ogrzewania odbywa się poprzez programowanie zegara zamontowanego wewnątrz samochodu, gdzie programuje się trzy czasy uruchamiania ogrzewania z wyprzedzeniem 24 godzin. Użytkownik ustawia czas aktywacji agregatu oraz długość czasu grzania. Takie rozwiązanie kosztuje brutto z montażem 4950 PLN.
Natomiast innym sposobem uruchamiania jest pilot na którym ustawiamy planowany czas odjazdu a urządzenie samo oblicza czas, w którym powinno zostać uruchomione ogrzewanie. Możemy też na pilocie sprawdzić temperaturę panującą w samochodzie. Pilot jest wielkości breloka do kluczy. Takie sterowanie zwiększa cenę Webasta do 6250 PLN brutto.
Owczar - 10-11-2010, 13:09
LBA napisał/a: | Takie sterowanie zwiększa cenę Webasta do 6250 PLN brutto. |
Jak dla mnie kosmos. Ja swoje założyłem za 1/10 tej ceny i uruchamiam sobie smsem. Ale też wartość mojego auta to mała część wartości Twojego.
Ten wydatek Ci się nie zamortyzuje i nie zwiększy wartości auta na rynku wtórnym tak jak być tego oczekiwał. Więc jeśli decydujesz się na założenie, to tylko dla własnego komfortu...
|
|
|