To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tłumik - układ wydechowy - Lancer CYxA

lobuzek - 28-07-2016, 11:07

Podobnie dzieje się w Hondach. Słychać chrupanie. Pomaga bardzo prozaiczne dość mocne naciśnięcie końcówki wydechu w stronę silnika, ewentualnie poruszanie wydechem od spodu, żeby zapieczony materiał się rozruszał. Dużo bardziej skuteczne niż wymiana pierścienia (robili mi w ASO) i niewiele dało.
Orangina81 - 04-08-2016, 18:03

Naprawione, wymieniony pierścień - mechanik dostał zamiennik firmy Bosal od Toyoty Avensis (są identyczne), koszt samej części to 60 zł. Teraz gra i fajnie buczy ;) Pozdrawiam i dzięki za wskazówki!
text - 02-09-2016, 21:03
Temat postu: Tłumik końcowy wymiary
Witam,
Mój tłumik końcowy słabo tłumi hałas i zacząłem szukać nowego.
W ASO kosztuje "jedyne" 1500 więc zamówiłem w jednej z firm, które wykonują je sami i tu zaczynają się schody.
Tłumik jaki otrzymałem ma zupełnie inne wymiary niż ten, który mam zamontowany, więc ni jak nie udało się go zamontować.
Otrzymany ma kształt przypominający standardowy, walsowaty tyle że montowany poprzecznie. Natomiast mój jest płaski i o dużej powierzchni, mniej więcej taki jak na załączonej grafice - nr 16 https://www.parts.com/med...n/6/6292150.gif

Czy ktoś z forumowiczów może posiada jego wymiary albo ma w garażu i może go pomierzyć i zrobić kilka zdjęć, które oddadzą jego faktyczny kształt??
Kładąc się pod samochodem ciężko to zrobić :/

Z góry dziękuję za pomoc.

tyku - 03-09-2016, 20:29

text, Szukasz problemów :?: Masz dostępne tłumiki ULTERa w przystępnych cenach i na pewno pasują. Bardzo rasowy tu: http://allegro.pl/rasowy-...6206709808.html
:wink:
Inne tu: http://ulter.com.pl/pl/of...back/1-8i_105kw
:roll:

text - 04-09-2016, 21:27

Właśnie nie szukam :)
Cena podesłanego tłumika atrakcyjna w porównaniu do ASO, ale dorobienie kosztuje mnie jeszcze połowę mniej, więc kasa warta "zabawy" :)

Co do pasowania to właśnie nie jestem pewny :)
Ten który dostałem też był do lancera sedan 1,8, a rurka wejścia przesunięta o przynajmniej 20 cm ;)
Klient który podawał wymiary do dorobienia twierdzi że mu pasuje, a mnie ni jak nie da się naciągnąć ;)

Ale swoją drogą jak szukałem zamienników to nie znalazłem wcześniej :(

komajaro - 04-09-2016, 22:33

Ja z kolei zapytam o tlumik srodkowy. Od jakiegos czasu pojawil sie dosyc przyjemny pomruk, ale niestety, ze starosci - stwierdzona nieszczelnosc na okresowym przegladzie, ale nie powiedzieli dokladnie jakiego typu i polecili mi zaklad obok (po gwarancji samochod oczywiscie).

ASO proponuje wymiane srodkowego wraz z katalizatorem - 5k lol. Nie ma mozliwosci wymiany samej "rurki" czy cos ??

(Jutro jade tez do 'poleconego' zakladu, zobaczyc ile zaspiewaja jak obejrza auto)

[ Dodano: 06-09-2016, 18:04 ]
Nie wiem czemu ASO nie potrafi zrobic, tego co Panowie z warsztatu Gawronscy z katowic (za 180zl / 30min od reki) - wycieli przerdewialy kawalek, 'wkleili' nowy i dziala - ale przyznaje, ze podobal mi sie tamten odglos :)

lobuzek - 06-09-2016, 23:02

Bo to zwykli wymieniacze są. Odrobina inwencji ich przerasta, a może po prostu się nie chce. Jakbyś do nich podjechał na fuchę, to pewnie nie byłoby problemu.
tyku - 07-09-2016, 09:21

komajaro napisał/a:
Nie wiem czemu ASO nie potrafi zrobic,
Bo takie naprawy są niedopuszczalne i zagrażają bezpieczeństwu. :roll:
komajaro napisał/a:
Panowie z warsztatu Gawronscy z katowic (za 180zl / 30min od reki) - wycieli przerdewialy kawalek, 'wkleili' nowy i dziala
Ciekawe, czy wezmą na siebie odpowiedzialność w sądzie za sztukatorstwo :?: :doubt:
komajaro - 07-09-2016, 20:10

tyku napisał/a:
komajaro napisał/a:
Nie wiem czemu ASO nie potrafi zrobic,
Bo takie naprawy są niedopuszczalne i zagrażają bezpieczeństwu. :roll:
komajaro napisał/a:
Panowie z warsztatu Gawronscy z katowic (za 180zl / 30min od reki) - wycieli przerdewialy kawalek, 'wkleili' nowy i dziala

Ciekawe, czy wezmą na siebie odpowiedzialność w sądzie za sztukatorstwo :?: :doubt:

Bezpieczenstwu zagrazaja sprowadzane bmw / golfy i inne wynalazki z niemiec po dzwonkach wyszpachlowane przez polaczkow cwaniakow, a nie kawalek rdzy na rurce.

Jesli posiadaja autoryzacje, to czy przypadkiem nie powinni wiedziec jak naprawic dany model, bez naruszenia prawa ? Od tego maja szkolenia, m.innymi z powodu ktorych ceny sa takie a nie inne.
Moze nalezaloby zmienic nazwe z ASO na ASW(ymiany) :D
(Co ciekawe, ten warsztat zaproponowal mi jeden z pracownikow ASO [jesli mnie pamiec nie myli lol] )

brylekVFR - 07-09-2016, 20:28

ASOma jakieś tam standardy do których raczej druciarstwo typu spawanie rury wydechowej nie należy. Spawania rury czy tłumika nie nazwał bym fachową naprawą. Wiadomo, dla obniżenia kosztów, zwykły mechanik pospawa nam to, ale powinno sie wymienić na nowy element i właśnie ASO to robi.
lurek - 06-03-2017, 10:29

Mam problem z wydechem (?), dziś rano przejechałem ok 3km do dentysty, po pół godziny wsiadam ponownie do auta i szok, samochód zaczął brzmieć jak V8 na sterydach. W pierwszych chwili myślałem że może to nie ten lancer ;p

Poza grzmotami z tłumika (szczególnie przy dodawaniu gazu) końcówka wydechu lata (nie drży, lata) na jałowym biegu, jadąc czasem usłyszę jakiś metaliczny stuk z tyłu, a przy zgaszeniu silnika w tym ostatnim końcowych tchnieniu jest jednak dźwięk trabanta. Innych skutków nie odnotowałem, przyśpiesza w miarę normalnie (choć dziś straszny korek to nie było jak dobrze tego sprawdzić), obroty trzyma.

Próbowałem zajrzeć do rury czy tam jakiś żartowniś kartofla nie wsadziła ale nic nie widzę.

Pomysły?

Bizi78 - 06-03-2017, 10:35

Trzeba wjechać na kanał lub podnośnik i sprawdzić.
Co do ruchów tłumika to może jakiś gumowy wieszak się zerwał a dźwięku to może plecionka lub układ się rozszczelnił.
Bez oględzin to ciężko o diagnozę :wink: .

lurek - 06-03-2017, 20:18

pękła rura przy tłumiku końcowym :( tyle wzrokowo zaglądając pod wóz. A dopiero co chwaliłem auto po 111 tyś :P

edit
Super, mogę kupić tłumiki do każdego samochodu poza lancerem :P

edit2
zaspawany, dziwne że po 100kkm ruda odpadła ale problem zażegnany.

LOW LIFE - 23-03-2017, 14:35

"lurek" miałem dokładnie ten sam problem z wydechem. Wracałem z rodzinką z wypadu w góry i nagle... JEBUDU!!!, mój misiek niczym Transformer zamienił się w wersję WRC :\ Jadąc dalej przez Gnojnik (miejscowość pomiędzy Sączem i Brzeskiem) Powodowałem ogólny podziw miejscowych - wiadomo chodzi o basowe brzmienie :) Gorzej znosiło to moje dziecko na tylnym siedzeniu. Na trasie na szczęście mam zaprzyjaźnionego mechesa, który prowizorycznie / awaryjnie mi to pospawał. Pękło dokładnie przed końcowym tłumikiem. Złączka była tak zgnita że trzeba było ją wyciąć, dospawał kawałek rurki żeby połączyć tłumik z rurą wydechową i pojechałem dalej.
Nowy tłumik (zamiennik, bo oryginał 1000 zeta) kupiłem a allegro u: nawrocik123
Link:

http://allegro.pl/tlumik-...ars_rule_id=201

Tłumik całkiem solidny i do sedana (ja mam sportbacka) ale mój mechanik przerobił mu uchwyty bez problemowo nawet nową złączkę założył i jest OK.

Moim osobistym zdaniem lepiej wydechu nie spawać tyko wymienić bo problem jest z głowy na dłuższy czas.

lurek - 24-03-2017, 08:46

Tłumik który pokazałeś to tłumi końcowy, można go znaleźć na aledrogo i innych sklepach. Za to tłumika środkowego (rury) nie mogłem znaleźć nigdzie :/