Outlander II GEN Techniczne - [II 2.2] Problem ze (sprzęglem?)
kaniak - 26-02-2011, 23:01
Muciek napisał/a: | skaut napisał/a: | Muciek napisał/a: | wszyscy z 2.2HDI mają tylko ten problem |
Muciek, bajki opowiadasz. Gwarantuję Ci, że nie wszyscy. Zanim coś napiszesz, zastanów się dwa razy. Któryś z kolegów już nie wytrzymał i napisał co sądzi o twojej zbędnej, nic nie wnoszącej do dyskusji paplaninie chłopcze. Napij się coca coli, to ponoć pomaga. |
Skaut tutaj jest tylko i wyłącznie moja wina w tym co napisałem, ponieważ pomyliłem tematy, bo miałem otwarte 2 karty na raz i jedna była z tematem sprzęgła, a druga tego że auto nie odpala w zimę i się troszkę zamotałem, z góry przepraszam wszystkich forumowiczów... |
Stary - to jest znak, żeby trochę wyluzować i przestać tyle pisać! Masz ponad 500 postów! Ile z nich coś wnosi? Zobacz po ile postów mają ludzie, którzy się znają i mają doświadczenie? Do tego sam udowodniłeś, że gdziekolwiek nie napiszesz postu to jest na tyle uniwersalny, że pasuje! To znaczy, że jest zbędny! Daj się wypowiadać tym co wnoszą coś nowego do dyskusji!
----------------------------------
Wracając do tematu: Czy ktoś uważa, że w przypadku silników 2.0 może wystąpić problem sprzęgła opisany w temacie?
mitsu00 - 27-02-2011, 05:55
kaniak napisał/a: |
Wracając do tematu: Czy ktoś uważa, że w przypadku silników 2.0 może wystąpić problem sprzęgła opisany w temacie? | Jeśli chodzi o uślizg to jak dotychczas z tego co zdążyłem się zorientować i sam doświadczyć, dotyczy tylko i wyłącznie 2.2 HDI. Nie sądzę że to z powodu większego momentu obr. porównując z 2.0 TDI, ale z powodu wadliwego samoregulatora hydraulicznego sprzęgła i czasami tez z powodu wycieku oleju z transferu. Jeśli chodzi o sprzęgło i dwumas w 2.0 TDI to pamiętam że Rezon juz wymieniał po chyba 30kkm od podniesienia mocy w swoim do 165KM z fabrycznego Set Up-u. On miał jednak wgrana mapę a nie RalliArta. Podobnych usterekjak w 2.2 HDI jednak nie zauważyłem lub nie słyszałem. Tak czy inaczej sprzęgła w OII nie mają jakiegokolwiek zapasu i nadmierny tuning na 100% przedwcześnie je zużyje. A jeślijeszcze dwiumas dostanie w plecy to koszta pójdą w górę dosyć wysoko....
13zbyszek13 - 27-02-2011, 07:58
Mitsu00 a jednak 2,2 ma problem ze sprzęgłem i dosyc szybko / przebiegi w granicach 20 000 /.
DJ Fazi - 27-02-2011, 08:36
Muciek napisał/a: | skaut napisał/a: | Muciek napisał/a: | wszyscy z 2.2HDI mają tylko ten problem |
Muciek, bajki opowiadasz. Gwarantuję Ci, że nie wszyscy. Zanim coś napiszesz, zastanów się dwa razy. Któryś z kolegów już nie wytrzymał i napisał co sądzi o twojej zbędnej, nic nie wnoszącej do dyskusji paplaninie chłopcze. Napij się coca coli, to ponoć pomaga. |
Skaut tutaj jest tylko i wyłącznie moja wina w tym co napisałem, ponieważ pomyliłem tematy, bo miałem otwarte 2 karty na raz i jedna była z tematem sprzęgła, a druga tego że auto nie odpala w zimę i się troszkę zamotałem, z góry przepraszam wszystkich forumowiczów... |
Dajcie chłopakowi spokój chciał być jednym ze znaczących się z braci:-)
Ojciec kupił fajny samochód, hormony robią swoje:-)
Został oficjalnym członkiem czyli jego nick jest na czerwono, jeszcze brakowało mu statusu zamiast Forumowicz, Mitsumaniak. "Kupić" tego nie można, to walił spamu. Teraz może się uspokoi, bo dopiął swego. Generalnie chłopak jest troszkę zakompleksiony.
rezon - 27-02-2011, 09:31
kaniak napisał/a: | Czy jeżeli posiadam silnik 2.0 (z Ralliart - 170 KM, 350 nM) to też może posiadać ten błąd? Pozdrawiam | Nie, możesz mieć po prostu zużyte sprzęgło i koło dwumasowe. Nawet po tak małym przbiegu jak u mnie - 92kkm. Po prostu księgowi przeprojektowali podzespoły na tańsze. Wcześniej nie wiedziałem co to wymiana sprzęgła, a samochody sprzedawałem z przebiegami max 150kkm i ŻADEN nie wymagał wymiany tarczy sprzęgła.
mitsu00 napisał/a: | Tak czy inaczej sprzęgła w OII nie mają jakiegokolwiek zapasu i nadmierny tuning na 100% przedwcześnie je zużyje. A jeślijeszcze dwiumas dostanie w plecy to koszta pójdą w górę dosyć wysoko.... | Złote myśli - 6 kzł Ciekawe ile w ASO by mnie kosztowała wymiana sprzęgła i dwumasy na ori częściach - chyba nie zmieściłbym się w 10kzł. Twoje myśli byłyby już wtedy chyba platynowe .
mitsu00 - 27-02-2011, 13:27
rezon napisał/a: | Ciekawe ile w ASO by mnie kosztowała wymiana sprzęgła i dwumasy na ori częściach - chyba nie zmieściłbym się w 10kzł. Twoje myśli byłyby już wtedy chyba platynowe . | Pytałem kiedyś o wymianę tarczy z dociskiem plus robocizna w Warszawie: 7,5kzł Istna abstrakcja, wziąwszy pod uwagę że ta sama usługa wraz z ori częściami np. w głównym ASO Cytryny na Alei Krakowskiej w stolycy bez jakiegokolwiek rabatu, wycenili na niecałe 4kzł..... Mitsubishi po prostu notorycznie przesadza z cenami części. Następne porownanie: Kiedyś będąc młodym gniewnym lubiłem upalać i ruszać z piskiem opon spod światel. Efekt? Spalone sprzęgło juz przy 90kkm i w BMW w Warszawie poszło do wymiany. Total razem z robocizną za tarczę z docikiem, oczywiście wszystko ori - 2100zł.
rezon - 27-02-2011, 16:17
mitsu00 napisał/a: | Pytałem kiedyś o wymianę tarczy z dociskiem plus robocizna w Warszawie: 7,5kzł Istna abstrakcja, | czyli + 4-6kzł za dwumasę i wychodzi dobrze ponad 10kzł za komplet. Prawdziwie diamentowe auto. mitsu00 napisał/a: | Kiedyś będąc młodym gniewnym lubiłem upalać i ruszać z piskiem opon spod światel. Efekt? Spalone sprzęgło juz przy 90kkm i w BMW w Warszawie poszło do wymiany. | Jeżdżę szybko i dość ostro, ale daleko mi do ruszania z piskiem opon spod świateł. Tak jak pisałeś - moduł sprzęgła, hamulce liczone są w Outku bez żadnego zapasu na ew. tuning.
joachim69 - 27-02-2011, 20:44
zaczynam się obawiać tego samochodu
DJ Fazi - 27-02-2011, 21:44
Teraz wiem dlaczego jest tryb 2WD jeżeli różnicy w spalaniu nie ma.
karol_alasz - 27-02-2011, 23:42
DJ Fazi napisał/a: | Teraz wiem dlaczego jest tryb 2WD jeżeli różnicy w spalaniu nie ma. |
No chyba tylko po to żeby Ci kiere z rąk urwać... Po mieście w tym trybie dynamicznie wogóle sie nie da jechać... Chyba ,że ktoś uwielbia pasjami szarpać sie ze swoim autem...
zegar - 28-02-2011, 00:10
To pozwólnie koledzy, że zapoznam Was z moimi obserwacjami...
OII 2009 2,2 156HP automat, przebieg 46k
Zauważyłem coś niepokojącego, na zimnym przejście między biegiem 2 i 3 jest wyczuwalne szarpnięcie.
Macie jakiś pomysł, co to może być?
mitsu00 - 28-02-2011, 00:22
zegar napisał/a: | Zauważyłem coś niepokojącego, na zimnym przejście między biegiem 2 i 3 jest wyczuwalne szarpnięcie. | Poczytaj na niemieckim forum www.outlander-forum.de Jest sporo na ten temat.
zegar - 28-02-2011, 00:30
w GE przebywam czasowo i ten język, nie jest mi znany...
mitsu00 - 28-02-2011, 11:38
zegar napisał/a: | w GE przebywam czasowo i ten język, nie jest mi znany... | Google, funkcja Tłumacz i sobie poczytasz....
zegar - 28-02-2011, 22:05
OK, właśnie zapaliła mi się kontrolka check engine, myslę, że to właśnie przez to szarpanie, czy kolega wie o co chodzi i tylko nie chce mu się napisać? czy zgaduje? i każe poczytać na GE forum?
|
|
|