To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Oryginalna antena radiowa odbiera słabo-alternatywa

polaff - 04-10-2011, 11:10

plecho1 napisał/a:
Sam wzmacniacz nie potrafię sprawdzić ale można wykluczyć te inne problemy w sposób jaki opisałem wyżej.

dzięki - w wolnej chwili się tym zajmę i dam znać czy pomogło.

plecho1 - 04-10-2011, 11:14

Podobną sytuację przerabiałem u znajomego w astrze 2 i tam wina była wzmacniacza w antenie. Ale w Mitsu podobno były właśnie problemy z masą samej anteny.
polaff - 04-10-2011, 11:19

plecho1 napisał/a:
Podobną sytuację przerabiałem u znajomego w astrze 2 i tam wina była wzmacniacza w antenie. Ale w Mitsu podobno były właśnie problemy z masą samej anteny.

masę może wystarczy doprowadzić do śrub mocujących antenę do dachu.

plecho1 - 04-10-2011, 11:48

Z masą anteny chodzi o to że w miejscu styku nakrętki (trzymającej antenę) z blachą dachu od środka jest lakier i najlepiej tam go trochę zdrapać by nakrętka dotykała do samej blachy.
Ktoś na forum kiedyś pisał, że w Carismie miał problemy podobne jak u was, u niego były problemy z masą samego radia. Podpowiedziałem by połączył je przewodem do masy auta i w jego przypadku pomogło.

bania_85 - 23-03-2012, 18:47

Złamała mi się antena i nie mogę nigdzie znaleźć do kupienia. Wicie może jaką inną antenę można by zastosować w sedanie? Nie musi być elektryczna.
m6riano - 24-03-2012, 00:31

A czytałeś cały ten temat...bo choć mam kombi i temat mnie zbytnio nie interesuje, to pamiętam że chłopaki wklejali dostępny zamiennik za coś ok. 50zł
QwiateQ - 24-03-2012, 08:01

Cytat:
Złamała mi się antena i nie mogę nigdzie znaleźć do kupienia. Wicie może jaką inną antenę można by zastosować w sedanie? Nie musi być elektryczna.

Możesz zastosować zamiennik Hyundai'a. Circa 50zł na allegro.
Osobiście nie zamieniałem bata a wyłącznie sam wkład (wewnętrzną elastyczną listwę zębatą); wymiana całości (bat i listwa) to sporo prostszy zabieg.

bania_85 - 24-03-2012, 13:15

A od którego modelu pasowała by najlepiej?
kubus - 24-03-2012, 14:09

aaa od Lanosa przypadkiem nie bedzie pasowala :) ?
Zolar - 24-03-2012, 16:27

Czy jest na forum instrukcja jak zdemontować antenę radiową w sedanie?
QwiateQ - 25-03-2012, 08:38

kubus napisał/a:
aaa od Lanosa przypadkiem nie bedzie pasowala :) ?

właśnie, możliwe. Dzięki za korektę. :)
Zolar napisał/a:

Jest. Szukaj po FAQ.

fj_mike - 25-03-2012, 13:37

Zolar napisał/a:

Szukajka i service manual twoim przyjacielem:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24082
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3447

arturj123 - 23-04-2012, 18:51

swinks_UK napisał/a:
Słaby odbiór może też być spowodowany niedziałającym wzmacniaczem antenowym. W części Galantów jest wbudowany fabryczny wzmacniacz antenowy. Poznać to po kablu antenowym, który w głębi konsoli centralnej ma odejście na zasilanie +12V wzmacniacza (biała kostka z pojedynczym przewodem idącym do wiązki radia). Otóż trzeba tam podać +12V ACC, bo fabrycznie zasilanie podane jest z radia kompatybilnego z MMC (stałe +12V). W większości radia w standardzie ISO mają niebieski kabel opisany "antena", który nie ma stałego 12V ale impuls podany do wysuwania i chowania elektrycznej anteny, dlatego należy podać osobne +12V na wzmacniacz antenowy.
Mam nadzieję że nie pogmatwałem... :wink:

Ktoś może potwierdzić, że to ta kostka o której wspominał swinks?

QwiateQ - 23-04-2012, 22:48

Cytat:
Ktoś może potwierdzić, że to ta kostka o której wspominał swinks?

Widzisz, mam takową kostkę ale nie doszedłem gdzie ona podąża.
Również szukam odpowiedzi na Twoje pytanie/poszukiwania.

arturj123 - 24-04-2012, 00:40

Podałem na tą pojedynczą wtyczkę +12V i stwierdzam, że jest to po prostu wysuwanie anteny.
Bodajże tę samą rolę spełnia niebieski przewód.