[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Test Ralliart vs Impreza vs Focus ST
piotr401 - 05-01-2010, 01:06
W W-wie jest f-ma VTG, która potrafi sporo poprawić w osiągach RA.
Śmiało mogę ją wszystkim polecić. Mam teraz w swoim RA ponad trzysta KM (i 430 NM) i jest w porządku. Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR).
Koyocik - 05-01-2010, 10:52
piotr401, z hamulcami coś robiłeś?
paavob - 05-01-2010, 12:22
piotr401 napisał/a: | W W-wie jest f-ma VTG, która potrafi sporo poprawić w osiągach RA.
Śmiało mogę ją wszystkim polecić. Mam teraz w swoim RA ponad trzysta KM (i 430 NM) i jest w porządku. Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR). |
No, ostatnio przegladalem jakies opcje tuningowania do RA. Filtry HKS itp. Czy jest jakas mozliwosc na tej grupie, zeby zrobic podgrupe tylko dla uzytkownikow RA? Nie chcialbym zasmiecac grupy pytaniami zwiazanymi tylko z RA oraz fajnie by bylo gdyby te info docieraly bezposrednio do jezdzacych tez tym autkiem. Kogo zapytac, moderatora?
Ja mysle troche o hamulcach i wlasnie jakims fajnym syczeniu:) Tylko nie do konca znalazlem co daje tzw BOV, ile koni. Znalazlem tez ZChipa, ale jedyne info to chyba oni sami o tym napisali.
A ile Ci pali po takich modyfikacjach i co zmieniles?
gzesiolek - 05-01-2010, 12:36
Sądzę że jest was (jeżdżących RA) na tyle mało, że spokojnie możecie pisać w tej grupie... załóż sobie tylko Topic [RA w pytaniach i odpowiedziach] i tam piszcie (wszędzie indziej jeśli chcecie też) do woli... a ja chętnie poczytam
krzychu - 05-01-2010, 22:41
piotr401 napisał/a: | Mam teraz w swoim RA ponad trzysta KM (i 430 NM) i jest w porządku. |
Możesz się pochwalić co zostało zmienione? Mapy czy coś jeszcze?
Jak już znasz moc i moment to za pewne jesteś w posiadaniu wykresu z hamowni możesz zamieścić?
piotr401 napisał/a: | Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR). |
Może przyspiesza lepiej niż Evo ale pokonywania zakrętów (szczególnie przez obcięcie o AYC) do tego gorsze wyważenie samochodu o zawieszeniu nie wspomnę chyba że zmieniłeś....
Hamulce też nie pozostawią złudzeń na torze czy krętej górskiej drodze...
Zastanawiam się jak skrzynia zniesie taki przeskok momentu... Nie chciał bym być odebrany jako jakiś sceptyk fajnie by było że za parę złotych można taki sobie upgrade auta zrobić ale coś mi się zdaje że to nie będzie takie piękne.
piotr401 - 06-01-2010, 03:05
Ralliart nigdy (przy "normalnym" budżecie) nie zastąpi EVO na torze. EVO jest zupełnie innym samochodem. Natomiast uważam, że plusy RA są tam gdzie nie ma ich EVO i odwrotnie.
Swoim postem chciałem tylko zwrócić uwagę (głównie użytkownikom RA) że w łatwy sposób można znacznie poprawić osiągi RA co jest trudniejsze w ST i Imprezie.
Co do modyfikacji:
Uważam, że w RA wystarczy wymienić układ wydechowy i jest naprawdę nieźle.
Auto jeździ dobrze (nie wyczynowo i spektakularnie jak X ale dobrze), brzmi dobrze i wygląda dobrze. Jest przy tym wygodne wcale niedrogie (zliczając pełne wyposażenie) i nadaje się na przyjemne pojeżdżawki od czasu do czasu.
Przy większym budżecie można wymienić jeszcze ew. dolot i intercooler. Ten ostatni jest śmiesznie mały. Ja wymieniłem go na AMS. (nie był to jednak idealny plug and play jak zapewniali)
Napisałem, że osiągi mam lesze od EVO X w serii ale każdy się domyśla, że tak łatwo nie jest. Jednak jest o tyle lepiej niż w X w serii, że auto ma znacznie wyższy moment przy niższych obrotach więc przyjemniej się zbiera z dołu niż X. W realnym świecie to spora zaleta bo jest ciszej i oszczędniej. (po mieście nie przekraczam 12l/100km). Natomiast na torze nie ma co się oszukiwać wynik raczej zawsze do przewidzenia. Ale... nie zawsze jeździmy po torze.
Układ napędu RA jest przeniesiony dokładnie z EVO 9
Nie wiem czego tu chcieć więcej. Przy wyczynowej jeździe X, oczywiście urywa się ułamki sekund na torze ale na zwykłej krętej drodze ani RA ani tym bardziej EVO 9 wcale nie mają się czego wstydzić (zwłaszcza, że oba są lżejsze od X). Nawet trochę mnie dziwi, że redaktorzy z naszej rodzimej prasy testują RA albo na torze albo w mieście. Przecież żywiołem RA są właśnie kręte drogi o różnej nawierzchni.
Od grudnia jest dostępne do RA gwintowane zawieszenie CUSCO (wraz z regulacją tłumienia amortyzatorów). Jest super!!! (choć to spory wydatek)
Hamulce.
Niestety aktualnie hamulce do RA produkuje tylko amerykański Willwood, australijski MRT oraz tajwański XYZ. Osobiście wybrałem na przód te ostatnie (355mm) i... oczywiście z całej trójki są najtańsze a porównywalne z serią Brembo w EVO (pływającymi z MR). Na tył po niewielkiej przeróbce pasują Brembo z EVO X. Przy większych modyfikacjach samochodu (silnik jest identyczny jak w EVO) można oczywiście próbować zakładać hamulce z wyższej półki ale wydaje się to nieekonomiczne. Zwłaszcza, że wymaga to już sporej rzeźby. Skrzynia biegów SST (identyczna w EVO) wytrzymuje max 350 KM więc nawet do takiej mocy hamulce te wydają się być optymalne w tym aucie.
Piszę jak najęty a zrobiło się późno. O innych modyfikacjach w moim RA ew. przy kolejnej okazji.
paavob - 06-01-2010, 10:45
krzychu napisał/a: | piotr401 napisał/a: | Mam teraz w swoim RA ponad trzysta KM (i 430 NM) i jest w porządku. |
Możesz się pochwalić co zostało zmienione? Mapy czy coś jeszcze?
Jak już znasz moc i moment to za pewne jesteś w posiadaniu wykresu z hamowni możesz zamieścić?
piotr401 napisał/a: | Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR). |
Może przyspiesza lepiej niż Evo ale pokonywania zakrętów (szczególnie przez obcięcie o AYC) do tego gorsze wyważenie samochodu o zawieszeniu nie wspomnę chyba że zmieniłeś....
Hamulce też nie pozostawią złudzeń na torze czy krętej górskiej drodze...
Zastanawiam się jak skrzynia zniesie taki przeskok momentu... Nie chciał bym być odebrany jako jakiś sceptyk fajnie by było że za parę złotych można taki sobie upgrade auta zrobić ale coś mi się zdaje że to nie będzie takie piękne. |
Dlaczego wszyscy uparli sie, ze RA ma byc tak samo dobry jak EVO X za mniejsza kase. Szczerze mowiac nie kojarze zbyt wielu porownan WRX do STi. Wiadomo po prostu co sie dostaje za dana kase. EVO z SST i full wyposazeniem kosztuje prawie 200 tys, RA 130, no, sorry, ale to jest 70 tys zl roznicy, a niektorzy np. nie chca manuala, bo na codzien automat jest fajniejszy:) EVO GSR to juz tam troche roznic jest z MR, bo i hamulce i felgi itd i i tak w por do RA (wtedy juz tego za 111 tys), to okolo 38 tys roznicy. Nadal sporo.
Ja bym chetnie zamienil mojego RA na EVO X, ale roznica w kasie jest taka, ze rozsadek bierze gore nad emocjami. Tym bardziej, ze w rzeczywistosci i tak rzadko wykorzystuje nawet takie RA na maksa, bo zawsze znajdzie sie ktos kto jedzie przede mna - szczegolnie wlasnie na zakretach w gorach:)
Ale dół chetnie podkrece...
[ Dodano: 06-01-2010, 10:50 ]
piotr401 napisał/a: | Ralliart nigdy (przy "normalnym" budżecie) nie zastąpi EVO na torze. EVO jest zupełnie innym samochodem. Natomiast uważam, że plusy RA są tam gdzie nie ma ich EVO i odwrotnie.
Piszę jak najęty a zrobiło się późno. O innych modyfikacjach w moim RA ew. przy kolejnej okazji. |
No, rozpisz sie. A o ZChipie slyszales moze? Czy ten wydech jest duzo glosniejszy od starego, bo wlasnie nie chcialbym miec duzo glosniejszego.
No, hamulce by sie przydaly mocniejsze.
A tak z innej beczki. To zastanawiales sie, czy moze sprawdzales, czy do RA pasuje taki ekstra spoiler przedni z EVO X?
krzychu - 06-01-2010, 18:58
piotr401 napisał/a: |
Układ napędu RA jest przeniesiony dokładnie z EVO 9 |
Brakuje AYC zamiast tego jest mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu. EVO będzie zasadniczo lepiej skręcać przez to że ma AYC. Sport ABS też chyba wycieli (dohamowuje to koło bardziej w którą stronę ma skręcać).
piotr401 napisał/a: | Skrzynia biegów SST (identyczna w EVO) wytrzymuje max 350 KM więc nawet do takiej mocy hamulce te wydają się być optymalne w tym aucie.
|
Skrzynia może jest podobna z tego co czytałem nie ma np. chłodnicy oleju... a w EVO jest. Brakuje trybu Super Sport. Do tego ograniczeniem skrzyni jest raczej moment obrotowy, sama moc (czyli obroty) nie robią na skrzyni wrażenia.
Co do testów na górskich drogach to był jeden zanim jeszcze RA zaczęto sprzedawać. Ogólnie skrzynia się przegrzewała po paru zakrętach, hamulce popłynely po którymś zakręcie. Można oczywiście stwierdzić że ktoś jeździł jak EVO i za pewne ma rację... Należy inaczej traktować RA po prostu bardziej "domowo" tam się moim zdaniem sprawdza i np. jak będę patrzył nad następcą dla CS-a będę się mocno zastanawiał... Głownie nie podobało mi się słaby dół, ale jak mówicie (bo wykresu dalej nie ma) że można łatwo poprawić to zaczyna być atrakcyjne jeszcze bardziej.
Hamulce z EVO powinny pasować bez problemu. Tarcze można pewnie dobrać z EBC (te same co do Outka). Zresztą w dziale z Outkami można poczytać że tam już jakieś zestawy mają sprawdzone.
W dalszym ciągu prosił bym o wykres z hamowni A 12l w mieście cieszy... Końcu 2 razy więcej koni niż mój, 4x4 a spalanie tylko 3 l większe.
Plusy RA na pewno są, a resztę można wytłumaczyć sobie ceną
banzajek - 06-01-2010, 20:41
piotr401 napisał/a: | Uważam, że w RA wystarczy wymienić układ wydechowy i jest naprawdę nieźle. | bez przeprogramowania komputera po wymianie bedzie Ci overboosty wywalal. A po co wymieniles IC skoro ten seryjny daje zdecydowanie rade? A dolot na jaki i jaki wymierny skutek Ci to przynioslo? Bo poki co jeszcze nikt nie udowodnil w X przyrostu po wymianie dolotu Chetnie moge sie z Toba ustawic na miescie i pokazac Ci ze nawet poza torem X skopie RA tylek i to dosc mocno go skopie ;P
krzychu - 06-01-2010, 20:53
banzajek napisał/a: | Chetnie moge sie z Toba ustawic na miescie i pokazac Ci ze nawet poza torem X skopie RA tylek i to dosc mocno go skopie ;P |
Chyba pomyliłeś forum z takimi tekstami.
banzajek - 06-01-2010, 20:59
paavob napisał/a: | Jesli testuja auto na gladkim torze to g... mozna powiedziec obiektywnego o zawieszeniu | Uwierz ze wlasnie tam mozna bardzo duzo powiedziec o zawieszeniu jak sie zachowuje bo na ulicy nie zrobisz manewrow ktore zrobisz na torze paavob napisał/a: | . To, ze Type R jest glosny i twardy uzyskalem czytajac moze ze 20 testow. W | A ja po jednym i majac w pamieci poprzedniego Type R to wyszlo na to ze go zmiekczyli dosc porzadnie paavob napisał/a: |
W 80% testow to dziennikarze dostaja auta na kilka godzin na torze. | CHyba kpisz. Srednio dostaja na tydzien, wyjatkiem jest Porsche i BMW paavob napisał/a: | W Stanach auta z manualami kosztuja taniej. | W polsce tez paavob napisał/a: | syk turbosprezarki | Jestes pewien ze to turbosprezarka a nie np BOV bo ja ani w RA ani w Evo niespecjalnie slyszalem To nie Subaru ani auto z Fast'n'Furious. W kazdym razie fajnie ze masz RA i generalnie zapraszamy do nas na forum www.evo.org.pl , na pewno sie troche dowiesz roznych rzeczy oraz na spoty rozne.
[ Dodano: 06-01-2010, 21:02 ]
krzychu napisał/a: | Chyba pomyliłeś forum z takimi tekstami. | a ja tak nie uwazam. Odpowiedzialem na
piotr401 napisał/a: | Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR). | dajac mozliwosc sprawdzenia i porownania wynikow a nie tylko przechwalania sie nimi Na tej zasadzie ja moge powiedziec ze mam lepsze osiagi od 599 GTB .
[ Dodano: 06-01-2010, 21:04 ]
Moze jestem troche podirytowany 4 godzinnym staniem w korku i to stad wszystko
krzychu - 06-01-2010, 21:04
banzajek napisał/a: |
[ Dodano: 06-01-2010, 21:02 ]
krzychu napisał/a: | Chyba pomyliłeś forum z takimi tekstami. | a ja tak nie uwazam. Odpowiedzialem na
piotr401 napisał/a: | Auto jeździ lepiej niż seryjne EVO a wraz z modyfikacjami jest od niego dużo tańsze (wersja MR). | dajac mozliwosc sprawdzenia i porownania wynikow a nie tylko przechwalania sie nimi Na tej zasadzie ja moge powiedziec ze mam lepsze osiagi od 599 GTB . |
Więc weź kolegę na tor i tam w BEZPIECZNYCH warunkach udowadniaj co i jak.
Drogi na razie w Polsce nie bardzo da się zamknąć żeby ktoś komuś coś udowodnił....
banzajek - 06-01-2010, 21:10
Jak to nie ? kolo mnie jest nieotwarty odcinek obwodnicy(mozna na niego wjechac) na ktorym mozna sie dobrze sprawdzic Jest tam pare fajnych zakretow wiec nie bedzie to test na "miszcza prostej" zastanawia mnie tylko caly czas czemu ludzie porownuja tutaj miesjcami RA do Evo 9 , toz to juz calkiem odmienne auta.
krzychu - 06-01-2010, 22:38
banzajek napisał/a: | zastanawia mnie tylko caly czas czemu ludzie porownuja tutaj miesjcami RA do Evo 9 , toz to juz calkiem odmienne auta. |
Dla wielu to namiastka EVO. Niestety dla wielu to przegrana sprawa ciągle będzie świadomy że to ta słabsza wersja. Myślę że Mitsubishi będzie zależało żeby wypromować za wszelką cenę RA. Dla mnie to złoty środek chodź ma parę niedoróbek.
banzajek - 06-01-2010, 22:44
nie o to chodzi... chodzi mi raczej o pomieszanie generacji !! Evo 9 mial swojego RA w postaci bodajze wersji 2.4 a Evo X ma RA z silnikiem 4B11... nie rozumiem skad porownywanie nowego RA do evo 9 - czy to tylko blad cyferki czy jakies glebsze przeslanie.
|
|
|