Forum ogólne - Co kupić po Galancie
sampler - 10-06-2014, 12:39
A accordzik 2.4 type S nie wchodzi w gre? Piekna maszynka. IS250 tez fajny ale ten napęd na tył
Fragu - 10-06-2014, 13:16
sampler, chyba nie ALE, a I
sampler - 10-06-2014, 13:39
jak dla mnie ale bo nie kręce bączków pod marketem
Fragu - 10-06-2014, 13:41
a to tylny napęd = kręcenie bączków pod marketem
misza116 - 10-06-2014, 13:47
sampler napisał/a: | A accordzik 2.4 type S nie wchodzi w gre? Piekna maszynka. IS250 tez fajny ale ten napęd na tył |
Accorda jak dla mnie bije na głowę mazda 6, a już w takiej konfiguracji to w ogóle bajka :
http://otomoto.pl/mazda-6...-C33347817.html
Tylko te ceny..:( podobnie jak IS250, chociaż autko fajne.
sampler - 10-06-2014, 13:59
przeciez to silnik 2.3 turbo niezbyt udany. Mazda Speed 6 jest lepsza z 3.0 V6 DOHC ale tego nie zagazujesz.
[ Dodano: 10-06-2014, 14:00 ]
Fragu napisał/a: | :shock: a to tylny napęd = kręcenie bączków pod marketem | a znasz inne plusy rwd?
misza116 - 10-06-2014, 14:19
sampler napisał/a: | przeciez to silnik 2.3 turbo niezbyt udany. Mazda Speed 6 jest lepsza z 3.0 V6 DOHC ale tego nie zagazujesz. |
Pewnie wiesz co mówisz, ja w mazdach to jeszcze jak dziecko we mgle, ten model rzucił mi się w oczy.
Widzę, że gazują 3.0:
http://allegro.pl/mazda-6...4284796421.html
ale twardziele gazują również GDI, wiem nie wiem jak się ma ten 3.0 do LPG.
sampler - 10-06-2014, 14:26
Silnik 2.3 turbo poprawili w 2008r model MPS ma niewątpliwą zalete dołączany tylny napęd. Natomiast 3.0 V6 może i gazują ale nie powinno się go gazować ponieważ to rozbudowany silnik z jaguara czy mondeo ST 220 ale ma dodane zmienne fazy rozrządu i ceramike w zaworach. Owszem można dać lubryfikant do smarowania ale z tego co wiem w praktyce jest to zawodne.
radek79 - 10-06-2014, 16:51
sampler napisał/a: | Natomiast 3.0 V6 może i gazują ale nie powinno się go gazować ponieważ to rozbudowany silnik z jaguara czy mondeo ST 220 ale ma dodane zmienne fazy rozrządu i ceramike w zaworach |
tak się składa że ja po galancie przesiadłem się do mondeo ST220 i nie żałuje, pod każdym względem lepsze od galanta, co do gazu to te silniki bardzo dobrze znoszą lpg tylko jak zawsze wszystko zależy od zakładu i samej instalacji
Fragu - 10-06-2014, 19:08
sampler napisał/a: | a znasz inne plusy rwd? |
rozklad masy auta - co za tym idzie prowadzenie, możliwość efektywnego przeniesienia na asfalt większej mocy auta, komfort - brak czucia na kole kierownicy układu napędowego
sampler - 10-06-2014, 20:19
radek79 napisał/a: |
tak się składa że ja po galancie przesiadłem się do mondeo ST220 i nie żałuje, pod każdym względem lepsze od galanta, co do gazu to te silniki bardzo dobrze znoszą lpg tylko jak zawsze wszystko zależy od zakładu i samej instalacji |
Silnik z Mondeo ST220 jest bez ceramiki i swietnie znosi gaz jesli nie ma druciarstwa. W Mazdzie 6S jest inna wersja tego silnika do ktorej gaz jest nie zalecany.
A jak z wyciszeniem w ST220? Przy jakiej predkosci slychac wiatr?
Fragu - 10-06-2014, 20:39
nie wiem ile pali 3.0v6 w mazdzie, ale wiem ile pali 2.3T - ile wlejesz i jeszcze wiecej!
Bartekkita - 10-06-2014, 21:15
bialyjayz napisał/a: | tomek84 napisał/a: | a te dwa mi się podobały, ale się nie gazują |
jak to ? bez gazu nie pojadę |
nie tyle co się nie gazują co wymagają częstej kontroli/regulacji luzów zaworowych. Rożnie na forum Subaru podają, ale dla LPG to 30-40 tysi. Większość silników wymaga do tej operacji wyjęcia silnika z budy(te co nie wymagają głównie z początku produkcji). Starsze motorki głownie SOHC regulacja na "śrubki" nowsze szklanki. Mniej więcej tak to się rysuję. Oczywiście jedni mówią, że szkodzi, ale sporo użytkowników chwali i problemów nie ma pod warunkiem, dbania o nieszczęsne luzy. W niektórych krajach wychodziły nawet wersje z fabryczna instalacją LPG, o ile mnie pamięć nie myli we Francji 3.0 H6, a w Nieczech 2,5 od 2007r.
Wszelkie te informacje czerpałem głównie z forum Subaru jednak było to jakiś czas temu, więc mogę się mylić
Ja Miśkiem parę ładnych lat jeszcze zamierzam pojeździć. A potem widzi mi się właśnie Legacy 3.0 H6 w manualu - tylko, że ich jest jak na lekarstwo 2.5 w automacie w tym aucie nie jedzie, ponoć sporo szybszy jest manual(nie wiem tym nie jeździłem), ale też nieczęsto się zdarza.
Jako alternatywna na zostanie przy Mitsu to właśnie Lancer Ralliart.
No chyba, że finanse nie dopiszą to pewnie przesiądę się do Saaba 95 byle przed 2005, bo paskuda naprawdę jest brzydka Podoba mi się jeszcze C4 "coupe" VTR.
Tomek - 10-06-2014, 21:40
Bartekkita napisał/a: |
nie tyle co się nie gazują co wymagają częstej kontroli/regulacji luzów zaworowych. Rożnie na forum Subaru podają, ale dla LPG to 30-40 tysi. |
źle powiedziałem odnośnie subaru
faktycznie jakoś się te silniki gazują, choć bez szału
jednak wg kolegi, który siedzi intensywnie w forum subaru, te silniki (mowa o 2.5, choć teraz to nie wiem czy nie był temat 3.0 H6, po 2-3 latach uleciało) są wadliwe przez konstrukcję kolektora wydechowego (za blisko, przez co leci szybko uszczelka pod głowicą, a montaż gazu w tym pomaga, bo jak wiadomo temp. spalin jest wyższa)
miałem ciśnienie na legacy w sedanie, ale poczytałem i mi przeszło
radek79 - 10-06-2014, 22:00
sampler napisał/a: | A jak z wyciszeniem w ST220? Przy jakiej predkosci slychac wiatr? |
na początku szumiały mi tylne drzwi ale wystarczyło dogiąć rankę na kolanie i po problemie, powiem szczerze że jeszcze nie udało mi się zamknąć licznika ale do 210 nic praktycznie nie słychać z zewnątrz ale za to silnik w kabinie słychać, ale za to prędkości w cale nie czuć,łatwo się można oszukać gdy namierzą laserem
|
|
|