[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?
alfiq - 04-02-2011, 09:32
Witam, w temacie olejów to na przegląd wyposażyłem się w motul 8100 X-cess 5w40. Ale chciałem zapytać o coś innego. Dzwoniłem umówić się na przegląd i pytałem o filtry i oleje, uprzejmy pan powiedział, że o ile filtr powietrza i kabinowy mogę przynieść bez problemu swój, to filtr oleju on gorąco poleca serwisowy (chyba powiedział "oryginalny"). O co chodzi, czy ktoś próbuje mnie naciągnąć, czy faktycznie instalują jakieś japońskie ustrojstwa, które są lepsze od np. filtrów Mann'a ??
Uwex - 04-02-2011, 12:12
alfiq - ja byłem na II-gim przeglądzie wczoraj i drugi raz miałem swój filtr oleju właśnie Mann ( W610/3 ) . Nie wiem jakie filtry dają w ASO , ale od lat używam Manna
i taki chciałem mieć - z pewnością nie jest gorszy od tego , który Ci zaproponują , a na pewno tańszy i wiesz co masz.
Co do tematu wątku - olej Shell Helix Ultra Extra 5W-30 , na I-szym przeglądzie był 5W-40.
krzychu - 04-02-2011, 22:36
Tomek kiedyś pisał że oryginalny oleju w ASO jest chyba o 5zł droższy od Mana... Więc?
Uwex - 05-02-2011, 08:46
krzychu napisał/a: | .. Więc? |
Uwex napisał/a: | od lat używam Manna |
nie chodzi o te parę złotych .
alfiq - 05-02-2011, 15:35
Czyli mam rozumieć, że w serwisie jednak jest oryginalny ? Znaczy się japoński ? Wiem, że Mann jest dobry ale oryginalny chyba z definicji jest lepszy. Czy się mylę ?
Uwex - 05-02-2011, 15:55
alfiq napisał/a: | oryginalny chyba z definicji jest lepszy. Czy się mylę ? |
moim zdaniem nie ma co filozofować który lepszy , bo i jak to stwierdzić ? Oba będą dobre i to jest najważniejsze .
DjQuest - 08-02-2011, 11:37
Czy do silnka 1,5 filtr oleju firmy Mann to W67 ?
Niebieska R-ka - 08-02-2011, 13:22
Mnie powiedziano w serwisie ASO, aby utrzymać gwarancję lepiej stosować oryginalny filtr oleju.Wrazie jakiejś awarii mogą się czepiać ,że filtr był nie tegez.
Radassss - 09-02-2011, 10:33
DjQuest napisał/a: | Czy do silnka 1,5 filtr oleju firmy Mann to W67 ? |
dokladnie taki
Niebieska R-ka napisał/a: | Mnie powiedziano w serwisie ASO, aby utrzymać gwarancję lepiej stosować oryginalny filtr oleju.Wrazie jakiejś awarii mogą się czepiać ,że filtr był nie tegez. |
sciemniaja, nie moga ci nakazac filtru konkretnego producenta i doskonale o tym wiedza ale musza na czyms extra zarobic, nie wystarczy im ze roboczogodzine licza sobie 300 mozliwe ze beda sie czepiac czegos, jak sie cos rozleci i wtedy nawet jak bedziesz mial filtr od nich to powiedza ze zle paliwo nalane bylo, grunt to nie dac sobie kitu wcisnac...
DjQuest - 11-02-2011, 19:22
Niebieska R-ka napisał/a: | Mnie powiedziano w serwisie ASO, aby utrzymać gwarancję lepiej stosować oryginalny filtr oleju.Wrazie jakiejś awarii mogą się czepiać ,że filtr był nie tegez. |
Co to jest filtr oryginalny ? Musi się zgadzać symbol fabryczny ? Wątpię co do producenta bo pewnie to co zakładają to produkcja China.Może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać oznaczeń części do Lancera po 2008 roku ?
patrycjuszek - 19-02-2011, 09:44
Na stronie internetowej Inter-cars jest e-sklep. Tam wybierasz auto i masz części. Są symbole oryginału i zamiennika danej firmy. Czasami nawet foto. Nie koniecznie trzeba tam kupować ale jako źródło informacji jest ok.
Trik - 19-02-2011, 23:15
DjQuest napisał/a: | Wątpię co do producenta bo pewnie to co zakładają to produkcja China | Od nowości na ten przykład fitr kabinowy jest produkcji Niemieckiej, na filtr powietrza silnika nie patrzyłem, ale sprawdzę przy nastepnym przeglądzie, za jakieś 6 m-cy, filtr oleju Knecht czy Mann do wyboru. a jkaby ktoś szukał felg takich samych jak w wersji Instyle to firma MAM 7 Nuovo http://keskin001.mx-live.com/default.aspx
mazin - 19-02-2011, 23:22
Trik napisał/a: | na filtr powietrza silnika nie patrzyłem, |
Filtr powietrza to DENSO (czyli japoński)
Trik - 19-02-2011, 23:44
mazin napisał/a: | Filtr powietrza to DENSO (czyli japoński) | Czyli tak jak wycieraczki też Denso tylko pod nazwą NWB
Izold - 25-04-2011, 21:11
- Shell Helix Ultra AV-L
- 5W30
- ceny nie pamiętam
- olej zalecany przez ASO
- silnik turbodiesel - 2.0 DI-D
- spostrzeżenia co do eksploatacji - neutralne. Tzn. powinienem chyba napisać, że pozytywne, bo silnik po prostu odpalał i pracował bez problemu (także zimą).
|
|
|