To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki olej wlałeś do swojego Lancera?

alfiq - 04-02-2011, 09:32

Witam, w temacie olejów to na przegląd wyposażyłem się w motul 8100 X-cess 5w40. Ale chciałem zapytać o coś innego. Dzwoniłem umówić się na przegląd i pytałem o filtry i oleje, uprzejmy pan powiedział, że o ile filtr powietrza i kabinowy mogę przynieść bez problemu swój, to filtr oleju on gorąco poleca serwisowy (chyba powiedział "oryginalny"). O co chodzi, czy ktoś próbuje mnie naciągnąć, czy faktycznie instalują jakieś japońskie ustrojstwa, które są lepsze od np. filtrów Mann'a ??
Uwex - 04-02-2011, 12:12

alfiq - ja byłem na II-gim przeglądzie wczoraj i drugi raz miałem swój filtr oleju właśnie Mann ( W610/3 ) . Nie wiem jakie filtry dają w ASO , ale od lat używam Manna
i taki chciałem mieć - z pewnością nie jest gorszy od tego , który Ci zaproponują , a na pewno tańszy i wiesz co masz.
Co do tematu wątku - olej Shell Helix Ultra Extra 5W-30 , na I-szym przeglądzie był 5W-40.

krzychu - 04-02-2011, 22:36

Tomek kiedyś pisał że oryginalny oleju w ASO jest chyba o 5zł droższy od Mana... Więc?
Uwex - 05-02-2011, 08:46

krzychu napisał/a:
.. Więc?

Uwex napisał/a:
od lat używam Manna

nie chodzi o te parę złotych .

alfiq - 05-02-2011, 15:35

Czyli mam rozumieć, że w serwisie jednak jest oryginalny ? Znaczy się japoński ? Wiem, że Mann jest dobry ale oryginalny chyba z definicji jest lepszy. Czy się mylę ?
Uwex - 05-02-2011, 15:55

alfiq napisał/a:
oryginalny chyba z definicji jest lepszy. Czy się mylę ?

moim zdaniem nie ma co filozofować który lepszy , bo i jak to stwierdzić ? Oba będą dobre i to jest najważniejsze .

DjQuest - 08-02-2011, 11:37

Czy do silnka 1,5 filtr oleju firmy Mann to W67 ?
Niebieska R-ka - 08-02-2011, 13:22

Mnie powiedziano w serwisie ASO, aby utrzymać gwarancję lepiej stosować oryginalny filtr oleju.Wrazie jakiejś awarii mogą się czepiać ,że filtr był nie tegez.
Radassss - 09-02-2011, 10:33

DjQuest napisał/a:
Czy do silnka 1,5 filtr oleju firmy Mann to W67 ?

dokladnie taki
Niebieska R-ka napisał/a:
Mnie powiedziano w serwisie ASO, aby utrzymać gwarancję lepiej stosować oryginalny filtr oleju.Wrazie jakiejś awarii mogą się czepiać ,że filtr był nie tegez.

sciemniaja, nie moga ci nakazac filtru konkretnego producenta i doskonale o tym wiedza ale musza na czyms extra zarobic, nie wystarczy im ze roboczogodzine licza sobie 300 ;) mozliwe ze beda sie czepiac czegos, jak sie cos rozleci i wtedy nawet jak bedziesz mial filtr od nich to powiedza ze zle paliwo nalane bylo, grunt to nie dac sobie kitu wcisnac...

DjQuest - 11-02-2011, 19:22

Niebieska R-ka napisał/a:

Co to jest filtr oryginalny ? Musi się zgadzać symbol fabryczny ? Wątpię co do producenta bo pewnie to co zakładają to produkcja China.Może ktoś podpowiedzieć gdzie szukać oznaczeń części do Lancera po 2008 roku ?

patrycjuszek - 19-02-2011, 09:44

Na stronie internetowej Inter-cars jest e-sklep. Tam wybierasz auto i masz części. Są symbole oryginału i zamiennika danej firmy. Czasami nawet foto. Nie koniecznie trzeba tam kupować ale jako źródło informacji jest ok.
Trik - 19-02-2011, 23:15

DjQuest napisał/a:
Wątpię co do producenta bo pewnie to co zakładają to produkcja China
Od nowości na ten przykład fitr kabinowy jest produkcji Niemieckiej, na filtr powietrza silnika nie patrzyłem, ale sprawdzę przy nastepnym przeglądzie, za jakieś 6 m-cy, filtr oleju Knecht czy Mann do wyboru. a jkaby ktoś szukał felg takich samych jak w wersji Instyle to firma MAM 7 Nuovo http://keskin001.mx-live.com/default.aspx
mazin - 19-02-2011, 23:22

Trik napisał/a:
na filtr powietrza silnika nie patrzyłem,

Filtr powietrza to DENSO (czyli japoński)

Trik - 19-02-2011, 23:44

mazin napisał/a:
Filtr powietrza to DENSO (czyli japoński)
Czyli tak jak wycieraczki też Denso tylko pod nazwą NWB
Izold - 25-04-2011, 21:11

- Shell Helix Ultra AV-L
- 5W30
- ceny nie pamiętam
- olej zalecany przez ASO
- silnik turbodiesel - 2.0 DI-D
- spostrzeżenia co do eksploatacji - neutralne. Tzn. powinienem chyba napisać, że pozytywne, bo silnik po prostu odpalał i pracował bez problemu (także zimą).