[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
Uki_NH - 09-08-2013, 16:26 Temat postu: Klima - w części kratek zimne a w części ciepłe powietrze dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz, po włączeniu klimy z nawiewem na twarz,
w kratkach od strony kierowcy leci tak jak powinno zimne powietrze, natomiast w kratkach od strony pasażera ciepłe:/
wie ktoś o co może chodzić?
tomekrvf - 17-08-2013, 14:07
Coś jest źle z parownikiem. Ewentualnie brak czynnika.
kwi84567 - 19-08-2013, 09:39
Albo z filtrem przeciwpyłkowym. Kiedy był on ostatnio wymieniany? Czy z obu stron z kratek powietrze leci z +/- tym samym ciśnieniem? Kiedy ostatnio napełniałeś klime i kiedy była sprawdzana szczelność?
tokyo - 19-08-2013, 22:50
Witam
Powodow jest kilka:
1. filtr jw wspomniano
2. uszkodzona kratka regulacja
3. z nagrzewnicy wysypal sie makaron -spiralki
Uki_NH - 22-08-2013, 14:46
tomekrvf napisał/a: | Coś jest źle z parownikiem. Ewentualnie brak czynnika. |
Czynnik raczej jest, klime robiłem na początku czerwca, i z lewych kratek leci idealne zimne powietrze
kwi84567 napisał/a: | Albo z filtrem przeciwpyłkowym. Kiedy był on ostatnio wymieniany? Czy z obu stron z kratek powietrze leci z +/- tym samym ciśnieniem? Kiedy ostatnio napełniałeś klime i kiedy była sprawdzana szczelność? |
Filtr przeciwpyłkowy wymieniony podczas nabijania klimy na początku czerwca, wtedy też sprawdzałem szczelność i było ok,
Z kratek z lewej strony wydaje mi się troche mocniej leci powietrze
tokyo napisał/a: | Witam
Powodow jest kilka:
1. filtr jw wspomniano
2. uszkodzona kratka regulacja
3. z nagrzewnicy wysypal sie makaron -spiralki |
jak się dostać najprościej do tej kratki regulacyjnej i nagrzewnicy żeby to obadać?
Z tego co patrzyłem od strony komory silnika to rurka odprowadzająca wodę z parownika jest idealnie na środku samochodu czyli trzeba całą deskę rozebrać żeby się tam dostać?
Dodatkowo zauważyłem że przy załączaniu i wyłączaniu klimy słychać taki dziwny szmer, słychać go tylko w środku samochodu
fargo - 22-08-2013, 15:45
Skoro leci zimne w części kratek to klima działa, sterowanie przepływem powietrza jest elektryczne, wydaje mi się że silniczek nie działa lub zacięła się przepustnica od strony pasażera.
Uki_NH - 22-08-2013, 15:54
jeszcze zauważyłem, że jak zamknę kratki z prawej strony to wtedy to ciepłe powietrze leci na lewą stronę
tokyo - 22-08-2013, 19:58
Witam
Wyciagnij schowek z prawej strony to bedziesz widzial talerz ktory sie obraca.
GENERALNIE: 1 godz sciagania deski, looking, 1,5 godz skladania
Fenio - 30-05-2014, 21:55 Temat postu: [CY3A 1.8] Odgrzybianie klimatyzacji - wlot obiegu zamknięte Witam
Chciałem samodzielnie odgrzybić klimatyzację przy pomocy spreju z rurką. Potrzebuje podać ten odgrzybiacz tak aby przeleciał przez kanały obiegu zamkniętego ale nie wiem w którym miejscu jest zaciągane powietrze z kabiny. Będę wdzięczny za wskazówki gdzie go szukać.
farel - 30-05-2014, 23:38
jeśli chodzi ci o miejsce zaciągania powietrza do kabiny to wystarczy wyjąć klapę schowka. Wpisz wymiana filtra lancer na youtube.
Fenio - 31-05-2014, 01:01
Tam jest filtr kabinowy i dmuchawa ale czy to jest miejsce zaciągania powietrza z kabiny przy włączonym obiegu zamkniętym ?
mjsystem - 31-05-2014, 07:23
Fenio napisał/a: | Chciałem samodzielnie odgrzybić klimatyzację |
Post wyżej masz to opisane.
Fenio - 31-05-2014, 13:25
"nogi pasażera" to mało fachowy opis Rurkę trzeba wcisnąć konkretnie w dolot powietrza a nie psikać pianą po podłodze.
mjsystem - 31-05-2014, 13:40
Cytat: |
"nogi pasażera" to mało fachowy opis |
Jak zauważyłeś temat przeniosłem jako zdublowany we właściwe miejsce. Post powyżej Twojego pytania odpowiada na zadany temat.
Następnym razem duble trafią do kosza. Proszę o korzystanie z szukajki. Nie sądzisz chyba, że przez tyle lat temat klimatyzacji i odgrzybiania nie został poruszony?
Może rzeczywiście nie było to sprecyzowane, ale
farel napisał/a: | eśli chodzi ci o miejsce zaciągania powietrza do kabiny to wystarczy wyjąć klapę schowka. Wpisz wymiana filtra lancer na youtube |
lub:
https://www.youtube.com/watch?v=aRuX5PQDegg
Była odpowiedź?
Fenio - 31-05-2014, 14:49
Ale ja chce wlot powietrza Z kabiny a nie DO kabiny z zewnątrz. Czy tam za schowkiem jest zaciągane powietrze Z kabiny do obiegu zamkniętego ?
Żeby było jaśniej, odgrzybić należy zarówno kanały od obiegu otwartego czyli pobierające powietrze z zewnątrz i to jest za schowkiem jak i kanały od obiegu zamkniętego. Jeśli się tego nie zrobi to może wystąpić efekt "zgniłej szmaty" tylko po włączeniu obiegu zamkniętego pomimo odgrzybionego parownika.
|
|
|