Forum ogólne - Problemy Toyoty
Anonymous - 09-02-2010, 21:25
czarnuch23 napisał/a: | A na serio nie wiem w czym rzecz z tymi toyotami....
Ok rozumiem pedal gazu sie blokuje i auto zaczyna przyspieszac... |
rzecz w tym ze nie powinno byc takiego problemu w samochodzie
Hubeeert - 09-02-2010, 21:31
czarnuch23 napisał/a: | a w automacie heble? | Nie. Automat przy kickdown zrzuca do biegu gdzie ma najwyższe przyspieszenie/największy Nm na kołach. Spali hamulce.
pyjte - 09-02-2010, 22:01
Hubeeert napisał/a: | Nie. Automat przy kickdown zrzuca do biegu gdzie ma najwyższe przyspieszenie/największy Nm na kołach. Spali hamulce. |
Dywagując czysto teoretycznie trzeba by mieć dużego pecha żeby pedał gazu akurat zaciął się przy maksymalnym wychyleniu
Hubeeert - 09-02-2010, 22:03
pyjte napisał/a: | trzeba by mieć dużego pecha żeby pedał gazu akurat zaciął się przy maksymalnym wychyleniu | Jak się okazuje - wystarczy mieć Toyotę
pyjte - 09-02-2010, 22:30
Hubeeert napisał/a: | Nie. Automat przy kickdown zrzuca do biegu gdzie ma najwyższe przyspieszenie/największy Nm na kołach. Spali hamulce. |
Jeszcze nie każdy automat ma kickdowna .
Anonymous - 09-02-2010, 23:29
Myslę, że teraz Ford i GM użyja wszelakich środków aby dokopać i dobić Toyote, a ja myślę, że Opel i Ford g...o wort wada toyoty nie podlega dyskusji, jednak eskalacja problemu, to robota konkurencji, głównie ze Stanów. Amerykańce nie mogą się pogodzić z faktem, że ich auta są gorsze od japońskich , europejskich i koreańskich, taka jest prawda................Dlatego nie ma co bić piany na ten temat, tylko cieszyć się, że toyota za wszelką cenę podniesie jakość produkcji swoich aut na najbliższe lata, a i ceny pewnie spadną
Maretzky85 - 09-02-2010, 23:34
Bastek77, muszę Cię zasmucić, bo Toyota wymusza na dostawcach cięcia finansowe w produktach dostarczanych... nie wiem jak to się ma do podnoszenia jakości, ale mi to nie bardzo pasuje ...
Hubeeert - 09-02-2010, 23:39
pyjte napisał/a: | nie każdy automat ma kickdowna | Niesprawny może nie mieć
Anonymous - 09-02-2010, 23:49
Jest niestety taki trend światowy, aby za wszelką cenę utrzymywać marże i dotyczy to obu stron dostawcy i odbiorcy, jednak przykład toyoty jest sygnałem, że pewnych spraw nie można przeginać i w rezultacie straci się miliony i reputację, która jest bezcenna.
Moim zdaniem toyota musi teraz dać coś extra, aby zatrzymać klienta, a to będzie kosztowało.
mkm - 09-02-2010, 23:59
Bastek77 napisał/a: | w rezultacie straci się miliony |
Juz ponoc strat nie liczy sie w milionach...poplynela znacznie bardziej i plynie nadal.
pyjte - 10-02-2010, 00:10
Cytat: | Niesprawny może nie mieć |
Dwa przykłady ?
Mercedes GLK
Honda Prelude gen V.
Sprawdzone organoleptycznie.
Hubert nie chodzi tutaj aby sie kłócić, wiesz serio nie każde auto ma, co do tych biegów zawsze możesz zrzucic na tryb sekwencyjny zbic biegi i jakoś wyhamować, nie wiem jak jest też w tych automatach ale np. w Civicu dało się w D na pełnym gazie wrzucic R. Jakaś opcja ratunku zawszę będzie. Co nie zmienia faktu bokady pedału za karygodną.
czarnuch23 - 10-02-2010, 00:11
a czy przypadkiem jak sie naciska pedal hamulca elektronika nie steruje skrzynia? przynajmniej w Plymouth bylo tak ze hamulec gwaltownie wcisniety wyrzucal bieg na neutral....
Ciezko mi uwierzyc ze spale hamulce bo majac 140 koni w GTi jedyne co moge zrobic to zgasic silnik a jesli nawet mocy bedzie wiecej to pierwsze padnie sprzeglo albo cos urwe a kol nieodblokuje..... Bo jak lece na leb, szyje to nie naciskam hebli delikatnie tylko do oporu...(gorzej jak jest ABS- ale dla mnie to nawet w sprawnym samochodzie wymysl kojazacy sie z nieudolnoscia USA i brakiem pojecia o jezdzie )
Hubeeert - 10-02-2010, 00:31
pyjte dziwne rzeczy opowiadasz. W trybie manualnym to oczywiste, że kickdown nie zadziała ale w automatycznym Wierzyć mi sie nie chce.
czarnuch23 w VW z gazem regulowanym potencjometrem było tak, że wciśnięcie hamulca obcinało paliwo do silnika i mogłes dusić gaz do woli. Jednak w moim Touranie juz tego nie ma.
Każdy producent robi to inaczej. Toyota też juz tego nie zrobi tak jak dotychczas.
Koncern stracił miliardy. Straci ich więcej. Niedawno mówiło sie o przejęciu przez Toyotę Subaru, teraz jest to wątpliwe a sama Toyota będzie walczyc o przetrwanie.
Mitsubishi mam nadzieje nie zrobi nic równie głupiego. Tzn nic głupszego niz udzielanie Toyocie kredytów poprzez Mitsubishi Bank of Tokyo.
jaca71 - 10-02-2010, 00:44
czarnuch23 napisał/a: | ale czy przypadkiem w aucie z manuale nie wystarczy sprzeglo i heble a w automacie heble? Moze mnie inaczej uczyli:D ale zatrzymac to ja sie potrafie i ze zgaszonym silnikiem jesli tego by wymagala sytuacja... |
Automat jest dosyć upierdliwym urządzeniem - żyje własnym życiem. Jak juz zostało napisane stara się przy wciśniętym gazie być w okolicy mocy maksymalnej = maksymalna siła pociągowa na kołach. Dodatkowo jeśli jest w pozycji Drive nie da się wyłączyć zapłonu, podczas jazdy nie da się włączyć Park. - tak na 100% jest w Toyotach, którymi jeździłem.
Ale da się włączyć Neutral co powinno wystarczyć do zatrzymania ale silnik sie rozpadnie a skrzynia ulegnie zniszczeniu.
czarnuch23 napisał/a: | Ciezko mi uwierzyc ze spale hamulce bo majac 140 koni w GTi jedyne co moge zrobic to zgasic silnik a jesli nawet mocy bedzie wiecej to pierwsze padnie sprzeglo albo cos urwe a kol nieodblokuje..... |
Tyle że tutaj chodzi o automat. I nie o hamulce, tylko o amerykańskie spowalniacze.
czarnuch23 napisał/a: | a czy przypadkiem jak sie naciska pedal hamulca elektronika nie steruje skrzynia? przynajmniej w Plymouth bylo tak ze hamulec gwaltownie wcisniety wyrzucal bieg na neutral.... |
Neutrala nie zapodaje, tylko rozpina torque converter
Ale z różnych przecieków i plotek zaczyna pojawiać się obraz że problemem nie jest zacinający się pedał tylko... oprogramowanie.
Hubeeert napisał/a: | w VW z gazem regulowanym potencjometrem było tak, że wciśnięcie hamulca obcinało paliwo do silnika i mogłes dusić gaz do woli. Jednak w moim Touranie juz tego nie ma. |
A może jeszcze? Bo w niespełna 2 letnim Cady 1.9TDI tak jest
Hubeeert - 10-02-2010, 06:23
jaca71 napisał/a: | A może jeszcze? Bo w niespełna 2 letnim Cady 1.9TDI tak jest |
Miałem Caddyego z 2004 roku - miał to a Touran jest z 2005
|
|
|