[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jarzma, zaciski hamulcowe, piasta - problemy,naprawa,części.
intruder9 - 24-07-2015, 21:45 Temat postu: Lancer X stuki w tylnych kołach Witam
Mój poprzedni post zniknął nie wiem dlaczego.
Pisałem że silnik 1.8 jest słaby, muli, nie ma przyspieszenia.
Wyczytałem, że przyczyn może być wiele przepustnica, sonda, czujnik położenia wału itd.
Winowajcą okazał się przepływomierz a dokładniej wtyczka do przepływomierza która nie łączyła.
Teraz mam inne pytanie.
Dziwny dźwięk dochodzący z tylnego zawieszenia.
Po podniesieniu samochodu do góry okazało się, że obydwa koła mają luz około 1 mm ale nie w pionie czy poziomie tylko jak zakręcę kołem do przodu i zaraz zatrzymam to jest delikatny luz. Czyli krótkie szybkie ruchy koła w przód i tył powodują takie "stukanie".
To chyba dziwne bo w innych moich samochodach tego nie ma.
brylekVFR - 24-07-2015, 23:28
Czyli pewnie luz na prowadnicach zacisku
mjsystem - 25-07-2015, 08:23
intruder9 napisał/a: | Mój poprzedni post zniknął nie wiem dlaczego. |
http://forum.mitsumaniaki...hlight=#1408321
Nie zniknął tylko został przeniesiony do istniejącego tematu.
intruder9, zapoznaj się z zasadami forum zanim napiszesz następny post.
Zanim napiszesz :
1. Sprawdz czy temat cie nurtujacy nie pojawil sie juz na tym forum
2. Jesli znalazles podobny temat kontynuj watek
3. Jesli nie, smialo pisz nowy temat bo forum jest user friendly i mod przeniesie lub "z edytuje".
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923
Jak widzisz, ten też został przeniesiony do istniejącego.
intruder9 - 25-07-2015, 09:08
Luz na zacisku to racze nie bo wtedy jadąc z lekko wciśniętym hamulce nic nie powinno być nic słychać. a u mnie niestety dalej słychać.
mjsystem - 26-07-2015, 09:25
Sprawdź luzy na końcówkach drążka stabilizatora.
intruder9 - 26-07-2015, 11:48
Luzów na drążkach brak.
Nie jest to też wiana hamulców.
Muszę się udać do warsztatu bo bez rozebrania piasty chyba się nie obędzie.
Jak ustalę przyczynę to oczywiście napiszę.
mjsystem - 24-08-2015, 18:56
Lucas123w napisał/a: | Dużo dało czyszczenie tyłu, | W tym modelu to obowiązek.
Lucas123w napisał/a: | zachęcam do czyszczenia hamulców, szczególnie z tyłu, nie koniecznie w ASO. | W ASO tego nie robią
Lucas123w - 24-08-2015, 19:00
mjsystem napisał/a: | W ASO tego nie robią |
O tym się przekonałem jak mechanik powiedział że tył był praktycznie zapieczony, czyli prawie nie hamował.
ASO co rok powinno taki zabieg przeprowadzić, wielkiej filozofii w tym nie ma.
tutoslaw - 24-08-2015, 19:58
Może to głupie pytanie, ale jak to czyszczenie hamulców? Czy nie powinno być tak, że klcek trze o tarczę i w efekcie zawsze pomiędzy nimi jest czysto?
Sciagałem tarcze i nie było idealnie wyczyszczone, ale cos tam chyba czyścili przy wymianie. Ja poprawiłem, ale nic sie nie zmieniło. W tym tygodniu pojadę na pomiar tarcz i piast czujnikiem zegarowym i dam znać co się okazało.
Lucas123w - 24-08-2015, 20:02
tutoslaw, tłoczki trzeba przeczyścić, przesmarować itp.
lobuzek - 24-08-2015, 23:29
W każdym samochodzie 2 razy w roku rozbieram hamulce i dokładnie czyszczę, 3 dni temu robiłem to w Lancerze. Szczególnie po zimie można znaleźć ciekawe rzeczy. Mało kto to robi, ale naprawdę warto. Swoją drogą - fabryczne hamulce Lancera generalnie do najlepszych nie należą.
krzychu - 25-08-2015, 07:58
tutoslaw napisał/a: | Może to głupie pytanie, ale jak to czyszczenie hamulców? Czy nie powinno być tak, że klcek trze o tarczę i w efekcie zawsze pomiędzy nimi jest czysto? |
Nie chodzi o styk klocka z tarcza tylko styk klocka z tymi blaszkami prowadzącymi. To trzeba wyczyścić i nasmarować.
lobuzek - 25-08-2015, 11:01
Oczyścić trzeba nie tylko zacisk hamulcowy, ale także tarczę i piastę, bo zbiera się tam sporo brudu. Dodatkowo jeśli ktoś z uporem stosuje smar miedziowy (a większość daje go bez opamiętania) trzeba to bardzo dobrze wyczyścić, bo chłonie dużo brudu. Słowem - jest co robić po rozebraniu.
Golotheman - 26-08-2015, 09:40
a jaki polecacie smar pod tarcze w przypadku takiego czyszczenia ? Słyszałem o jakiś ceramicznych, ale nie mam zdania na ten temat.
krzychu - 26-08-2015, 10:20
No ja psiknąłem właśnie ceramiczny. Powinien być też dobry grafitowy.
|
|
|