FAQ & How to? - Wymiana oleju w automatycznej skrzyni w Galancie EAx
QwiateQ - 08-09-2011, 08:46
adt81 napisał/a: | najlepiej wlać Transmax Z |
http://allegro.pl/castrol...1791211540.html 27zl/L
adt81 napisał/a: | jeśli mniej to Valvoline |
http://allegro.pl/valvoli...1797179458.html 35zl/L
Czy powinno mnie to dziwić lub martwić?
adt81 - 08-09-2011, 09:01
Cytat: | Czy powinno mnie to dziwić lub martwić? |
Nie dlatego że ta aukcja z Castrolem dotyczy butelek 0,5L
QwiateQ - 08-09-2011, 09:07
adt81, chwała Tobie Mea culpa
Zbyt długo siedziałem wczoraj i wyszukiwałem oleje.
http://allegro.pl/castrol...1811102238.html 32zl/L
Ten to 1L
adt81 - 08-09-2011, 09:18
Ten tak no i cena bardzo atrakcyjna bo tańszy od Valvoline - ciekawe. Chociaż z tą świeżością w opisie to troszkę przesadził bo olej ma już ponad rok o daty produkcji - w sumie nie wiem czy to wada ? W sumie jak nie jest otwierany to może chyba długo stać.
Jackall - 13-10-2011, 10:43 Temat postu: Repsol ATF Matic Diafluid Odświeżę temat i zapytam czy jest ktoś chętny na wspólny zakup oleju do automatu?
W firmie zmieniliśmy dostawcę olejów i dostałem całkiem fajną (cenowo) ofertę na zakup oleju ATF a mianowicie Repsol ATF Matic Diafluid
Sama firma Repsol powinna być znana więc nie będę jej specjalnie przedstawiał.
Ten konkretny olej został stworzony specjalnie dla Mitsubishi
Tu jest opis i charakterystyka.
Specyfikacja:
Kolor czerwony
Gęstość @ 15°C - 0.856 kg/m3
Lepkość @ 40°C - 46 mm2/s
Lepkość @ 100°C - 9.1 mm2/s
Lepkość CCS @ -40°C - 50000 (max) mPa.s
Punkt Zapłonu - 176 °C
Punkt Płynięcia - -45 °C
Olej spełnia normę SP-III i JASO M315-2003 1A
Co do samego zakupu to występuje w bańkach 20l więc na dwie dynamiczne wymiany i dlatego szukam kogoś kto chciałby go kupić na pół ze mną.
Cena to 480 pln za 20l więc wychodzi 24pln/l
Z racji mojej pracy mogę dostarczyć zakupiony olej na trasach Krk -Opole - Wrocław - Lubin, Krk - Warszawa, czasem Krk - Lublin, oraz ogólnie na terenie Małopolski i Śląska.
Gdyby było więcej chętnych to może udałoby się zbić cenę o jeszcze kilka pln
QwiateQ - 13-10-2011, 20:30
Jackall, biorę
Chętnie na te 10L się załapię. Niestety moja lokalizacja to Bydgoszcz, ale jak to rodacy mówią ... pomyślimy.
katusik - 26-10-2011, 00:25
Witam,
Panowie proszę o pomoc, kupiłem galanta 2,5 V6 1999r w automacie, ponieważ nie wiedziałem kiedy niemcy wymienili olej w skrzyni ani jaki wlali i wydawało mi się mało, szukałem jakiegoś warsztatu w okolicach Bielsko Białej który zajmuje się automatami, znalazłem gościa który wydawał się przez telefon że wie o co chodzi, po wymianie wszystko pięknie zapłaciłem 350zł (powiedział mi że zew. filtra nie ma jest tylko w środku w skrzyni którego się nie wymienia, skrzynia zmieniała płynnie biegi) na tej swojej pięknej kartce z pieczątko zakładu napisał mi że nalał mi olej Dexron Elfmatic G3 i weszło go niecałe 3l (jak on to pięknie nazwał wymiana Statyczna czyli wlał i wylał nowy olej z miski od skrzyni). Zrobiłem na tym nowym oleju ok 1000 km, po czym zalogowałemn się na forum i myślę sobie sprawdzę gościa ponieważ skrzynia zaczyna mi lekko szarpać przy zmianie biegów. Prosze o pomoc co zrobić, czy kłocić się z gościem że ten olej nie jest do tego auta albo pomożcie jaki w tym miśku powinien być ponieważ w tych sprawach jestem laikiem?
adt81 - 26-10-2011, 07:22
Na trzeciej stronie tego wątku masz wszystko na temat oleju napisane - polecam cały wątek przeczytać. Ale olej który Ci wlał to Dexron III czyli nie do naszych skrzyni - ma być ze specyfikacją SP-III poza tym moim zdaniem mechanik nieodpowiedzialny bo zlał 1/3 starego oleju dolał 3L nowego nie wiedząc co było wcześniej zalane i to jeszcze niewłaściwego. W Twojej sytuacji nie wiedząc co było wcześniej tylko wymiana dynamiczna i jakieś 10L oleju. Faktycznie zrobił statyczną wymianę czyli po najmniejszej linii oporu.
katusik - 26-10-2011, 09:47
Witam,
Dzięki wielkie za pomoc. Pozostało mi szukać teraz dobrego warsztatu który zna się na rzeczy i zrobi mi to dobrze i walka z tamtym gościem o zwrot kasy.
Tego gościa z pewnością nie polecam http://skrzynieautomatyczne.prv.pl/
adt81 - 05-11-2011, 11:35
Pozwolę sobie troszkę odbiec od tematu - ale też tyczy się poniekąd oleju
Jakiś czas temu pisałem o drobnym wycieku z miski olejowej skrzyni (lub pokrywy zaworów jak kto woli) i wtedy kupiłem uszczelkę bo jak się okazało ta oryginalna pasta na dole miała już chyba dosyć i lekko puszczała. Uszczelkę kupiłem taką: Uszczelka ale jej jakoś budziła moje obawy i dodatkowo "liznąłem" silikonem. Problem z nią był jeszcze taki że niby model skrzyni się zgadza (F4A42) ale jednak nie do końca pasowała - poniżej zdjęcie obrazujące co jest nie tak:
Przy skręcaniu niestety bez klucza dynamometrycznego - przyznaję dałem ciała - przy dolnej środkowej śrubie lekko przegiąłem i wybuliło uszczelkę ale że już silikon był to myślałem że będzie trzymać - i po jakimś czasie puściło . Wyciek jest malutki bo cały olej roznosi po skrzyni a plam pod autem brak i teraz chcę to zrobić jak należy na spokojnie i doszedłem do wniosku że najlepiej będzie kupić nową miskę bo nie jest strasznie droga: Miska (z tym że na liście pasujących modeli nie ma 2,5V6), usunąć ostrożnie pozostałości silikonu, pożyczę klucz i zamontuję miskę z tym uszczelnieniem które ma fabrycznie. Tutaj pytanie czy ta nałożona pasta wystarczy czy jednak trzeba jakąś uszczelkę ? Ta pasta pod wpływem temperatury uszczelnia miskę czy jak ? A może lepiej będzie podjechać do ASO Hyundai i tam dobrać miskę ?
racenty - 12-01-2012, 13:59
Witam,
Gdzie kupowaliście filtr oleju? Chodzi mi o ten org. bo w serwisie hyundaia w moim mieście maja zamiennik za 55zł.
Jaka inna płukanka do skrzyni biegów jest godna polecenia?
Każdorazowo przy wymianie oleju trzeba zmienić podkładkę pod korkiem spustowym?
Bartek - 12-01-2012, 14:04
Cytat: | Gdzie kupowaliście filtr oleju? Chodzi mi o ten org. bo w serwisie hyundaia w moim mieście maja zamiennik za 55zł. |
Oryginał HMC u Japaneze
Cytat: | Jaka inna płukanka do skrzyni biegów jest godna polecenia? |
Żadna - tylko olej
Cytat: | Każdorazowo przy wymianie oleju trzeba zmienić podkładkę pod korkiem spustowym? |
nie, ale kosztuje jakieś 30 gr. więc na czym oszczędzać?
racenty - 12-01-2012, 14:26
Nie dawać płukanki mimo ze wcześniej był dextron <czerwony olej> przez ok 10tys km?
adt81 - 12-01-2012, 14:43
Jeśli będziesz robił wymianę dynamiczną ( opis na 1 stronie tego tematu) to i tak przepłukasz nowym olejem cały układ. To że był czerwony nie znaczy że to był Dextron no chyba że sam taki wlałeś.
racenty - 12-01-2012, 15:00
Poprzedni właściciel podobno wymienił olej w skrzyni. Silnik mi nigdzie nie puszcza oleju. Więc wnioskuje z tego że olej w tej skrzyni to dextron. Skrzynia źle się zachowuje, czasem przeciąga biegi, szarpie, ślizga po zmianie biegu. A czasem zmienia idealnie. Często po dłuższej jeździe się zaczyna. A wszystkie te dolegliwości są nieregularne i nie ma co do nich zasady - temu chciał bym olej wymienić.
Z innej beczki, ma ktoś zdjęcia z tej wymiany? W pierwszym poście wygasły..
Albo inaczej, do chłodnicy lecą dwa wężyki. Odpinamy oba czy tylko ten dłuższy?
Po wymianie duża różnica, auto lżej biegi zmienia i jest żwawsze. Co prawda nadal czuć niekiedy przeciągniecie i uderzenie podczas zmiany biegu.. ale nie tak bardzo jak wcześniej.
Zlany olej miał kolor marmolady truskawkowej a korek był jak dla mnie mocno otoczony opiłkami, przy 3 kroku nadal leciał brudny olej <z chłodnicy> lecz nie miałem tyle oleju żeby tak sobie przelewać bez końca. Zużyłem 10 litrów.
|
|
|