To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - CB4W GLXi - stary alfer

wash - 09-06-2010, 15:46

stary alfer napisał/a:
Stąd też myślę nad 2.0.

Kwestia nogi ;) poza tym z tego co widzę u Maćka średnie spalanie to ok. 10 l, więc chyba o wiele więcej niż w 2.0 nie jest. ;)

stary alfer - 09-06-2010, 17:16

wash napisał/a:
poza tym z tego co widzę u Maćka średnie spalanie to ok. 10 l, więc chyba o wiele więcej niż w 2.0 nie jest. ;)

Ja pokonuję odcinki 6 km do pracy i z powrotem oraz wypady weekendowe, więc u mnie średnie spalanie wyniesie z 15 litrów :D

robertdg - 09-06-2010, 17:22

stary alfer, to tak naprawde, na co ukierunkowujesz swoje poszukiwania :?:
Maciek - 09-06-2010, 17:28

wash napisał/a:
z tego co widzę u Maćka średnie spalanie to ok. 10 l

No tak jak widać spalanie wacha się średnio 9,5-10,5 l. Klima jest włączona nontoper ale styl jazdy zazwyczaj oszczędny. Raf mówi emerycki :-) aczkolwiek czasami .... :twisted: tzw mocy przybywaj. Robię tylko inne trasy niż Alferek bo u mnie 50/50 - trasa/miasto. CoJOt'em natomiast jeździłem 2 tankowania (takie same trasy) i pierwsze prawie 8l a 2gie 7,3 Silniczek 1,3 ale jeszcze do zdjęcia z 1-1,5l zostało.

stary alfer - 09-06-2010, 18:47

robertdg napisał/a:
stary alfer, to tak naprawde, na co ukierunkowujesz swoje poszukiwania :?:

No nie ukrywam, że chciałbym EA2W. Musi być w kombi, bo jak gdzieś jadę to nigdy się nie mieszczę i torby walają się po aucie ;)

Maciek napisał/a:
Robię tylko inne trasy niż Alferek bo u mnie 50/50 - trasa/miasto.

No mówię, że u mnie będzie 15 litrów :P

Maciek - 10-06-2010, 11:53

stary alfer napisał/a:
No mówię, że u mnie będzie 15 litrów

Myśle że przez pierwsze 1/2 roku zanim nauczyłem się i wybawiłem :twisted: autem to takie spalanie miewałem. Obecnie chciałbym pojeździć VR4 żeby zobaczyć jakie byłoby spalanie, nie grozi mi to na nieszczęście zbyt szybko :cry:

stary alfer - 10-06-2010, 11:53

A może Mazda 626 w kombi?

Ktoś coś wie na temat tych aut? Na który silnik benzynowy zwracać uwagę?

Czy diesel jest wart uwagi?

Jak na razie ma dość fajnie i funkcjonalne w środku.

sieegurd - 10-06-2010, 12:05

stary alfer napisał/a:
A może Mazda 626 w kombi?

Mój wujo ma 626 w sedanie silnik 1.6 i śmiga już 3 lata. Zadowolony jak diabli, z resztą mu się nie dziwię, bo sam rok jeździłem Mazdą 323 hatchback :) Autko mi się bardzo podobało, dobrze się prowadziło, tylko silnik 1.3 na trasie trochę mały :D

Marcin-Krak - 10-06-2010, 12:15

sieegurd napisał/a:
Mój wujo ma 626 w sedanie silnik 1.6 i śmiga już 3 lata.

Podejrzewam, że to to samo mniej więcej co mam w Maździe, więc IMHO do 626 może być trochę mało.
Ja bym poczytał o 1,8 bądź 2,0.

stary alfer - 10-06-2010, 12:17

sieegurd napisał/a:
Mój wujo ma 626 w sedanie silnik 1.6

Za duże auto jak na 1.6.

Tam jest jeszcze chyba 1.8 i 2.0.

Diesel podobno do dupy. Podobno...

sieegurd napisał/a:
silnik 1.3 na trasie trochę mały

Jeżdżę teraz Hondą Civic 1.4 i powiem, że 1.4 to jest za mały na miasto, ale na trasie nie pędząc było całkiem przyjemnie i tanio :P

Marcin-Krak - 10-06-2010, 12:21

stary alfer napisał/a:
Diesel podobno do dupy. Podobno...

Tak piszą - a Ci co mają to w większości okazują się być zadowoleni. Coś czuję, że to podobnie może być jak z tego typu silnikami w Miśkach ;)

Tak z ciekawości ile katalogowo pojemności ma bagażnik Lancera kombii :?:

stary alfer - 10-06-2010, 12:40

Marcin-Krak napisał/a:

Nie wiem :D

Dla mnie za mało :P

Te nadkola wystające mnie wkurzały niemiłosiernie.

sieegurd - 10-06-2010, 12:52

stary alfer napisał/a:
sieegurd napisał/a:
Mój wujo ma 626 w sedanie silnik 1.6

Za duże auto jak na 1.6.

Tam jest jeszcze chyba 1.8 i 2.0.

Pisałem jaki silnik ma wujo :) Ja mam w Lancelocie silnik 1.6 i nie narzekam :)

stary alfer napisał/a:
sieegurd napisał/a:
silnik 1.3 na trasie trochę mały

Jeżdżę teraz Hondą Civic 1.4 i powiem, że 1.4 to jest za mały na miasto, ale na trasie nie pędząc było całkiem przyjemnie i tanio :P

No trzeba było cisnąć żeby jechać tak 110-120km/h :) Ale przyspieszenie miała ta Mazda świetne :)

Marcin-Krak napisał/a:

Jakieś 350 litrów znalazłem :) Ja już woziłem ławę, wózek, łóżczko - trzeba tylko odpowidnio poukładać i dużo się zmieści :)

stary alfer napisał/a:
Te nadkola wystające mnie wkurzały niemiłosiernie.

Oj nie marudź już Marcin :P Da się z nimi żyć :)

Hugo - 10-06-2010, 12:55

stary alfer napisał/a:
Gnije tak samo ja Galant EA i żeby było śmieszniej to w tych samych miejscach (tylne nadkola, dolne ranty drzwi, kielichy amortyzatorów oraz dodatkowo progi z tyły przy błotnikach). Poza tym auto niezniszczalne. Silniki 1.8 i 2.0 są identyczne, różnią się tylko skokiem tłoka. Cechy charakterystyczne to zapiekające się pierścienie olejowe (muszą pracować tylko na pełnym syntetyku 5W 30), poza tym są nie do zajechania, robią przebiegi po 800 000 km i więcej bez remontu. I najlepsze: są nieprawdopodobnie ciche, na wolnych obrotach zadbany silnik (w mojej 626 pop przebiegu 250 000 km) był niesłyszalny przy zamkniętej masce.
stary alfer napisał/a:
Nie. Lepiej 2.0 benzyna i montaż LPG. Moja jeździła identycznie na LPG i Pb.
stary alfer - 10-06-2010, 13:43

Hugo napisał/a:
stary alfer napisał/a:
Gnije tak samo ja Galant EA i żeby było śmieszniej to w tych samych miejscach (tylne nadkola, dolne ranty drzwi, kielichy amortyzatorów oraz dodatkowo progi z tyły przy błotnikach). Poza tym auto niezniszczalne. Silniki 1.8 i 2.0 są identyczne, różnią się tylko skokiem tłoka. Cechy charakterystyczne to zapiekające się pierścienie olejowe (muszą pracować tylko na pełnym syntetyku 5W 30), poza tym są nie do zajechania, robią przebiegi po 800 000 km i więcej bez remontu. I najlepsze: są nieprawdopodobnie ciche, na wolnych obrotach zadbany silnik (w mojej 626 pop przebiegu 250 000 km) był niesłyszalny przy zamkniętej masce.
stary alfer napisał/a:
Nie. Lepiej 2.0 benzyna i montaż LPG. Moja jeździła identycznie na LPG i Pb.

Hugo, na Twoją wypowiedź właśnie liczyłem ;)