Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
13zbyszek13 - 11-06-2010, 09:27
W moim stwierdzono że padł czujnik temperatury wnętrza i cały czas daje zimno.
Andrex - 11-06-2010, 23:10
13zbyszek13 napisał/a: | Co do temperatury nadmuchu powietrza to chyba zawiesza się czujnik temperatury wnętrza bo teraz jest Ok.
Ale miałem już tak ze dwa razy że dawało jak w chłodni czy na 16 czy na 25 |
Też kilka razy tak miałem.
Dzieje się tak jak na zewnątrz jest dość chłodno ( poniżej 20 C ) ale na tyle ciepło że automatyka nie włączy nagrzewnicy. Żadna klima bez elektronicznie sterowanego zaworu rozprężnego nie będzie dokładnie utrzymywać temperatury i już. Ta klima mierzy tylko temperaturę powietrza wewnątrz ( czujnik obudowany deską rozdzielczą, to wszystko ma swoją bezwładność cieplną ) i nastawę na gałce a w zależności od różnicy temperatur reguluje mocą nawiewu. Trzeba ręcznie przestawić nawieniki na maksa w górę ( bo puszczenie na szybę spowoduje nawiew na maksa z kolei na szybę i na nogi to więcej poleci na nogi ) i po problemie. Jak to nie pomaga to po prostu nacisnąć przycisk na środkowym pokrętle i wyłączyć sprężarkę
PS. Auto swoje kosztuje ze względu na napęd oraz gabaryty. Znajomy ma Subaru i też rozleciała się sprężarka!
13zbyszek13 - 12-06-2010, 08:50
W ASO spotkałem gościa któremu dawało tylko gorące powietrze.
Anonymous - 12-06-2010, 09:00
po ustawieniu wszystkiego na auto następnie dokonując zmiany temperatury zmienia się tez prędkość nawiewu, z tego wynika ze czujnik temp. działa bezproblemowo.
13zbyszek13 - 12-06-2010, 09:26
gajduss napisał/a: | po ustawieniu wszystkiego na auto następnie dokonując zmiany temperatury zmienia się tez prędkość nawiewu, z tego wynika ze czujnik temp. działa bezproblemowo. |
według mnie po uzyskaniu nastawionej temperatury powinien tylko dogrzewać lub dochładzać i wtedy jest Ok.
A jak daje cały czas zimno aż dostajesz gęsiej skóry to nie jest Ok.
regon - 12-06-2010, 09:50
dogrzewać może nie będzie, poprostu przestanie działać nawiew a zewnętrzna temperatura swoje zrobi
13zbyszek13 - 12-06-2010, 10:08
regon napisał/a: | dogrzewać może nie będzie, poprostu przestanie działać nawiew a zewnętrzna temperatura swoje zrobi |
U mnie daje zimno Brrrrrrrrrrr............
Czeka na nowy czujnik temperatury wnętrza.
jorzyk1976 - 12-06-2010, 17:49
a u mnie jest gorąco jak w saunie. czekam na nową sprężarkę, mitsubishi wymieni mi ja w ramach gwarancji.
13zbyszek13 - 12-06-2010, 19:30
A mnie mają wymienić ten czujnik 3-5 dni czas oczekiwania na czujnik
jorzyk1976 - 12-06-2010, 20:22
13zbyszek13 napisał/a: | A mnie mają wymienić ten czujnik 3-5 dni czas oczekiwania na czujnik |
tez na gwarancji?
13zbyszek13 - 13-06-2010, 09:07
Tak oczywiście !!!
jorzyk1976 - 13-06-2010, 18:48
to napisz jak już zreperują bo mi nie określili ile czasu mam czekać na sprężarkę. powiedzieli tylko jak jest w magazynie w warszawie to szybko będzie jak trzeba sprowadzić z zagranicy to trochę to potrawa.
mitsuout - 20-06-2010, 10:09
Witam wszystkich posiadaczy i użytkowników miśków. dopiero dołączam do forum.
W moim outku również mam problemy z klimą opisywane przez innych użytkowników. Latem nie przeszkadza mi jej pseudo auto działanie, ponieważ chłodzi a na zewnątrz i tak gorąco, chociaż do skuteczności działania auto klimy z innych aut dzieli ją kilka lat świetlnych. Ustawienie auto na wybraną temp nie gwarantuje wogóle jej utrzymania. Trzeba ciągle dłubać przy tych kółeczkach. Natomiast koszmar był zimą, po pierwsze przez parujące szyby a po drugie przez jej brak i działanie jak w maluchu. Zimą nie dało się wogóle ustawić temperatury pośredniej, albo zimne albo ukrop. Zimą dopiero po użytkowaniu przez conajmniej 30 minut coś zaczyna się zmieniać, chociaż nie do końca.
W położeniu temp min, wieje jak z lodówki, a już jedną kreskę wyżej jak z pieca. Chore.
Zgłaszałem w serwisie i nic, twierdzą że poprawili a ja twierdze że nie.
Mam pytanie, czy we wszystkich autach mitsubishi wyposażonych w ten wynalazek radośnie przez ich speców nazywanym KLIMATYZACJĄ AUTOMATYCZNĄ, tak to działa?
Czy wszystkie są pozbawione czujnika nasłonecznienia?
Czy ktoś już rozpracował ten układ i da się coś z innego przeszczepić żeby można to coś nazywać KLIMATYZACJĄ AUTOMATYCZNĄ i cieszyć się użytkowaniem?
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc w temacie
Pozdrawiam
Krzysztof
13zbyszek13 - 20-06-2010, 11:07
mitsuout napisał/a: | coś z innego przeszczepić żeby można to coś nazywać KLIMATYZACJĄ AUTOMATYCZNĄ |
ja nie słyszałem o żadnych takich kombinacjach
mitsuout - 23-06-2010, 09:48
Czy w Mitsubishi LANCER, GRANDIS, PAJERO, L200 i innych wyposażonych w pseudo Klimatyzację automatyczną są te same problemy co w Outlander?
Czy powyższe modele również są pozbawione czujnika nasłonecznienia?
Na desce rozdzielczej przy wylotach nawiewów na szybę, pośrodku jest taki mały plastikowy prostokącik i moim zdaniem tam brakuje czujnika nasłonecznienia.
Czy w wersjach amerykańskich jest on montowany?
Ponawiam pytanie czy jest możliwość doinstalowania elementów usprawniających tą schładzarkę?
Pozdrawiam
Krzysztof
|
|
|