To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - EA2W '99 - stary alfer

Rafal_Szczecin - 02-09-2010, 13:12

rosomak1983 napisał/a:

B)dodac mnie do ignorowanych

dziekuje za wspolprace i Marcin przepraszam za OT

stary alfer - 02-09-2010, 15:17

Panowie proszę poluzować warkoczyki ;)

Jakieś nerwowe roczniki się trafiły ;)

Rafal_Szczecin napisał/a:
Marcin przepraszam za OT

Ależ się nie gniewam :)

tucci - 02-09-2010, 20:19

Ty zrobiles 960km w dol kraju a JA w tym samym czasie polecialem do Swinoujscia ponad 1000km :mrgreen:
stary alfer - 02-09-2010, 20:45

tucci napisał/a:
Ty zrobiles 960km w dol kraju a JA w tym samym czasie polecialem do Swinoujscia ponad 1000km :mrgreen:

Generalnie chodziło o to, aby odsetek Mitsubishi w obu województwach był na równym, stałym poziomie ;)

tucci - 03-09-2010, 12:19

Blogoslawienstwem sa niemieckie autobany dla nas zyjacych na zachodzie , szkoda tylko ze nie sa rozplanowane wzdluz granicy N-P :mrgreen:

Bo na autostrade w zachodniej czesci kraju laczacej polodnie z polnoca nie mamy co liczyc :evil:

stary alfer - 08-09-2010, 17:51

W poniedziałek dotarłem do gazowników.

Wymiana filtrów+komputer+regulacja - 150 zł.

Nie znam się za bardzo, ale mistrz mówił, że:

1. Była za bogata mieszanka
2. Jakieś czujniki, czy inny diabeł były niewłaściwie dobrane i komputer gazu zbyt wcześnie odczytywał temperaturę silnika jako właściwą do włączenia instalacji gazowej.

Włączenie się gazu było ustawione na 45 stopni, w tej chwili jest 37 i gaz włącza się później niż przed zmianą.

I to by było na tyle i to by było na przedzie ;)

Gdybym chciał wymieniać filtry sam jak mówił Rosomak , to przy wymianie tego znajdującego się pod kopułką pewnie umarłbym ze strachu, ponieważ w momencie wymiany ulatnia się gaz :P Troszkę, to fakt, ale na bank zadzwoniłbym po pogotowie gazowe :D :mrgreen:

Rafal_Szczecin - 08-09-2010, 21:52

i jakie odczucia po wymianie i regulacji ????

jak finansowo ?? tak jak mowili, czy wyszlo wiecej ?

stary alfer - 09-09-2010, 07:21

jakie odczucia po wymianie i regulacji ????

Mam wrażenie, że jakby lepiej... Ale może mam tylko takie wrażenie ;)
Gaz włącza się około kilometra dalej.

jak finansowo ?? tak jak mowili, czy wyszlo wiecej ?

Cytat:
Wymiana filtrów+komputer+regulacja - 150 zł.
To pisałem ja ;)
Szwagroz - 09-09-2010, 07:28

stary alfer napisał/a:
Włączenie się gazu było ustawione na 45 stopni, w tej chwili jest 37 i gaz włącza się później niż przed zmianą. :mrgreen:

ja mam założony świeżo gaz 800 km i mam ustawione na 30 stopni, a po 1000 gazownik powiedział że ustawi na 20, czy to coś robi? czy temperatura przełączania na gaz jest dowolna? mam stag 4

KaWu - 09-09-2010, 07:29

stary alfer napisał/a:
Gaz włącza się około kilometra dalej.

czyli po ilu :?: A jaki masz reduktor ?

stary alfer napisał/a:
Gdybym chciał wymieniać filtry sam jak mówił Rosomak , to przy wymianie tego znajdującego się pod kopułką pewnie umarłbym ze strachu, ponieważ w momencie wymiany ulatnia się gaz Troszkę, to fakt, ale na bank zadzwoniłbym po pogotowie gazowe

Ściagasz cewke i poluzowujesz waz przed / za filtrem i schodzi tylko gaz z przewodu. Wiecej gazu nie poleci, chyba ze nie masz elektrozaworów. Wtedy tylko zakręcaj na butli zawór ale gazu będzie więcej.
Co nie zmienia faktu, że zmieniając samemu filtry i tak trzeba się podpiąć do instalacji i sprawdzić ustawienia i ew. strojenie.

stary alfer - 09-09-2010, 07:32

KaWu napisał/a:
czyli po ilu :?: A jaki masz reduktor ?

Przy 13 stopniach na zewnątrz włącza się po około 1,5 -1,8 km. Na oko, muszę spojrzeć na licznik.

KaWu napisał/a:
A jaki masz reduktor ?

KaWu, zlituj się. Nie wiem :P

Zerknę w książeczkę :)

stary alfer - 09-09-2010, 07:34

Szwagroz napisał/a:
ja mam założony świeżo gaz 800 km i mam ustawione na 30 stopni, a po 1000 gazownik powiedział że ustawi na 20, czy to coś robi? czy temperatura przełączania na gaz jest dowolna? mam stag 4

Mistrzowie, u których byłem ustawiają po montażu na 28. Generalnie im wyżej ustawisz tym lepiej dla silnika, a gorzej dla kieszeni ;)

stary alfer - 10-09-2010, 07:33

Gaz włącza się po równo 2 km. Temperatura powietrza 13 stopni.

Reduktor Tomasetto, wtryski czerwone Valteki czyli to co KaWu lubi najbardziej ;)

KaWu - 10-09-2010, 11:11

stary alfer napisał/a:
Reduktor Tomasetto

Jak Alaska to :evil:
Obejrzyj dokładnie bo jeżeli Arctic to możesz spać spokojnie :)

Temp. powietrza 12°C przełączenie niecały km (przy 33°C ustawionych ).
Ale ja mam Zavoli a on ładniej grzeje :)

Ale jak chcesz powalczyć na serio to musisz sprawdzić węże jak są wpięte z reduktora do układu chł. , umiejscowienie reduktora, czujnik temp., czy prawidłowo wybrany w programie itp.

Choc 2km to i tak nie jest duzo, zależy też od drożności całego układu chł. w aucie.

stary alfer - 10-09-2010, 11:14

KaWu napisał/a:
Jak Alaska to :evil:
Obejrzyj dokładnie bo jeżeli Arctic to możesz spać spokojnie :)

Na razie przejechane 20 tys. bez siupów

KaWu napisał/a:
Temp. powietrza 12°C przełączenie niecały km (przy 33°C ustawionych ).
Ale ja mam Zavoli a on ładniej grzeje :)

Mam 37, podjędę któregoś razu i delikatnie obniżę, bo zimą dojadę do pracy na benzynie :P

KaWu napisał/a:
Ale jak chcesz powalczyć na serio to musisz sprawdzić węże jak są wpięte z reduktora do układu chł. , umiejscowienie reduktora, czujnik temp., czy prawidłowo wybrany w programie itp.

Czujniki temperatury niby właściwe. Pozmieniał w programie. Wg niego były niewłaściwe.

KaWu napisał/a:
Choc 2km to i tak nie jest duzo

Dla mnie za dużo, ale czego się nie robi dla Miśka :)