[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Wymiana głośnikow tył przod
Krejzi - 23-05-2011, 19:45
najgorsza z mozliwych opcji
Tobas - 23-05-2011, 19:46
a no właśnie jak to są głośniki do domowego użytku to uważaj a w szczególnści na woofery bo bardzo często 4 omowe maja impedancje bliską dwóch szczególnie na dole którym głównie grają i może się okazać że spalisz radio więc jak podpinasz pod radio bezpośrednio nie pod wzmacniacz to sprawdż lepiej to żebyś zonka nie miał trochę się interesowałem sprzętem domowym jestem audiofilem choć w małym stopniu i dobrze radzę byś się nie przejechał
[ Dodano: 23-05-2011, 22:42 ]
krejzi tez dobrze napisał o skuteczności jest dożo ważniejsza od mocy i jeszcze jednio tu ważny jest litraż jeśli to głośniki domowe żebyś się nie oszukał
[ Dodano: 23-05-2011, 23:10 ]
co by ci opisać jak to jest z tymi omami masz tu linki do danych głośników ten sam model w wersji 4 i 8 ohm http://www.loudspeakershop.eu/pdf/pl18wo-09-04.pdf i http://www.loudspeakershop.eu/pdf/pl18wo-09-08.pdf jak spojrzysz na wykres przebiegu impedancji to widać jak on przebiega i w tym przypadku przebiega on rzeczywiście koło 4 omów w 4ohm ale w przypadku 8 już widać że jest to 7 ohm a jak kupujesz głośniki no neme a takie są z reguły na wolumenie możesz kupić głośnik 4 omowy który zejdzie nawet poniżej 3 ohm i takie radio samochodowe pójdzie z dymkiem dość szybko to też zależy jakie masz radio czy najtańsze czy nie i jakie ma chłodzenie 4ohm z reguły zagrają od 1,5 do 3 razy głośniej najczęściej tyle że wzmacniacz musi to wytrzymać
m6riano - 24-05-2011, 08:09
Mam miernik więc zawsze mogę sprawdzić czy rzeczywiście mają te 4omy...
Radio mam jakieś JVC
ps. Po za tym niestety już się naczytałem tutaj waszych rad a i tak zawsze robię po swojemu i na szczęście dobrze na tym wychodzę..;-)(nie twierdze że gdybym się posłuchał to wyszedł bym gorzej...ale na pewno ze szczuplejszym portfelem;-)
Tobas - 24-05-2011, 18:44
pewnie że tak z tym portfelem to prawda hehe, zobaczymy na spocie jak gra postaram się dotrzeć :]
win_p - 25-05-2011, 00:41
a czy jeszcze raz możecie podać dokładne wymiary przednich głośników? bo w jednym poście było 160 a w drugim 165 tak jak tył więc ile? najlepiej jak by oryginalny głośnik zmierzyć wraz z faktyczną głębokością.
na tył zarzuciłem 165 Focal 165 ca1 i musiałem korzystać z blaszek bo jak widać na foto z poprzedniej strony rozstaw śrub to 170 mm na przodzie chciałbym uniknać tych nieszczęsnych blaszek (a może te z tyłu na przód wejdą? gł -98 mm )
m6riano - 25-05-2011, 06:26
Spójrz na foto które umieściłem..przeanalizuj..i sam sobie odpowiedz...;-)
Głośniki z przodu i z tyłu (kombi) są identyczne.
win_p - 25-05-2011, 17:42
wiec teraz Ty spójrz na zdjęcie które jest pod moim nickiem... przeanalizuj... i sam sobie odpowiedz - czy ja jeżdżę kombi? (taki ze mnie zgrywus, a co...)
a czy w sedanie też przód i tył są identyczne?
Witek7887 - 26-05-2011, 21:54
własnie dołączam sie do pytania bo na tył to wiem , że trzeba bedzie kombinować z tymi podkładkami z mdf (zmiana rozstawu śrub) , czy z przodu też to bedzie konieczne.
win_p zamiast blaszek popatrz w moj post na poprzedniej stronie tam są własnie takie ala przejsciówki z mdf wg mnie to lepsze niż blaszki - wszystko bedzie sztywniejsze.
booohal - 26-05-2011, 22:20
ja jestem swiezo po wymianie przednich glosnikow i wystarczyly zwykle dystanse na 165mm grubosci 18mm. z tym ze musialem podciac takie plastikowe obrecze na tapicerce bo inaczej dotykalyby membrany glosnika. szkoda ze nie zrobilem kilku fotek podczas montazu... tylnie glosniki wyrzucilem bo zakłócają ''scene'' zestawu przedniego. w uzupelnieniu gra subwooferek.
win_p - 27-05-2011, 02:17
hmm...ciekawe, dzięki Witek7887, ale szczerze to jeszcze nigdy nie montowałem takiego ustrojstwa dałem blaszki i póki co jest git ale tak się zastanawiam jaki jest kolejny rozmiar głośnika? na tyle było chyba trochę luzu więc może większy by wszedł?
ale tak po za tematem to zastanawiające jest to jak ten ford nasze sharki prześladuje, ostatnio kupowałem klocki na tył i na opakowanku też było wykazane mondeo, osłony na amory też dobrałem od forda i teraz te dystanse oba które faktycznie na pierwszy rzut oka pasują do gala to są od forda mondeo - a mimo wszystko jakoś nie lubię tej marki
wracając do tematu głośników to mam taki mały wzmacniaczyk teoretycznie na obudowie napisane jest 2x400w ale to pewnie jakaś tam moc chwilowa/szczytowa i zastanawiam się jakie głośniczki mógłbym do tego podłączyć? ile musiałyby mieć mocy w RMS-ie ? czy moich focali 120W max / 60 W ciągłej nie rozsadzi? pomoże czy może zaszkodzi? radio mam 4x50W - 27W RMS
Witek7887 - 27-05-2011, 08:33
rozsadzić nie powinno, jak masz regulacje na wzmacniaczu to zawsze mozesz tam zredukować "obroty" głosników dajmy na to 1/2 czy tam 3/4. Samo podłączenie nie spowoduje ich detonacji chyba ze bedziesz odginał dobrze na volumie.
booohal - 27-05-2011, 13:13
Mi do FOCALI zal byloby zalozyc ''jakis tam'' wzmacniacz. Jezeli jest watpliwej jakosci to mozesz przesterowac glosniki...
win_p - 27-05-2011, 16:07
a jak by tak te focale przełożyć na przód bo są dwudrożne i do tego wzmaka dorzucić z jakąś tubą lub wooferkiem w bagażniku? kwestia tylko jakiej mocy odbiornika szukać do tego wzmacniacza? na wyjściu ma 2x400 ale jest też opcja 1x800W max (wzmacniacz BOA MF-50) kwestia ile on ma w rms-ie?
jak to się liczy? głębokość fokali to 66mm chyba by weszły na przód?
booohal - 27-05-2011, 17:20
Łojojojoj nie doczytalem ze focale masz na tyle. Myslalem ze wlasnie na przod je chcesz dac... Odseparowany zestaw na przodzie i subik najlepiej 25cm (chyba ze sluchasz tylko hh i rnb to 30 i wiecej... ) i jest naprawde przyjemnie. Ja tak mam (tylko niestety sub 30cm) i gra bardzo fajnie. Tylne glosniki tylko burzą scene. Na foum mondeoklubpolska w dziale car audio masz bardzo fajny poradnik. Polecam przeczytac. Ta lektura odpowieda na wiekszosc podstawowych pytan. A focale z dystansem 18mm tak jak pisalem wczesniej napewno wejda.
[ Dodano: 27-05-2011, 17:22 ]
http://www.gdynia.mm.pl/~...ioFAQ01beta.pdf poradnik
[ Dodano: 27-05-2011, 17:27 ]
A co do tego wzmaka to jezeli ma jakies 200 w rms to dac go na suba a FOCALE podpiac pod jakas dobrą uzywke z alle... np. Alpine V12 czy cuś takiego. I bedzie pieknie grajacy budzetowy zestawik.
A c h e - 28-05-2011, 12:53
Ja sie wlasnie zabieram za przod w moim Galu Te plastiki to jest porazka niestety.. Wie ktos jaki maksymalny dystans wejdzie pod tapicerke, zeby nie dzwonilo ?? Ktos tam pisal 18mm, a wiecej ??
|
|
|