To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fotele w Lancerze - wygodne czy nie?

Arczi89 - 26-08-2016, 11:42

Wszystko zależy od człowieka. Mnie wszystko boli po przejechaniu kilku godzin.
lurek - 26-08-2016, 13:50

grzesiopol napisał/a:

Ogólnie fotele w Lancerze są wg. mnie dobre, po dłuższej trasie nie ma problemu, są wygodne i jak zajmie się dobrą pozycję to nie ma mowy o bólu pleców. J

Słuszna uwaga grzesiopol, dobra pozycja to podstawa aby w ogóle oceniać jakikolwiek fotel. Zachęcam wszystkich aby zaznajomić się z właściwą pozycją. Sporo osób niemal leży w swoich samochodach a tymczasem to pozycja wyprostowana jest właściwa. Mniej męczy a i lepiej czuć samochód (i może nie będzie takiego narzekania na trzymanie boczne ;) )

Golotheman - 26-08-2016, 13:56

ja jeżdżę wyprostowany, ale na maksymalnie obniżonym fotelu i niestety - trzymanie boczne jest dramatyczne - chyba, że przytyję 30kg (jeszcze ;p ) to złapie mnie po bokach (a nie należę do osób szczupłych)
labedz - 26-08-2016, 16:53

Ja z moim Sportbackiem nie mam problemu, po przesiadce ze starego klasyka Passata 1999rok( :lol: ) do Lancera nie ma porownania. W passacie jak jechalem do Polski (ok. 1100km) bolal mnie tylek po 700km, ostatnio na probe bylem Lancerem w Polsce i po calej trasie wszystko gralo. Dla mnie bardzo wygodne fotele :mrgreen:
wiewioor - 29-08-2016, 08:24

Golotheman napisał/a:
trzymanie boczne jest dramatyczne

Nie jest dramatyczne - jego po prostu nie ma :wink:

grzesiopol - 29-08-2016, 21:39

Trasa na zlot i z powrotem czyli około 1400 km i około 20 godzin łącznie w siodle i..... wszytko OK. Co prawda teraz mam skórę na siedzeniach ale przecież to te same co w poprzednim. Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić są jak dla mnie dobre i wygodne. Co prawda mogłyby być lepsze ale w każde siedzenia mogłyby bc lepsze niezależnie od samochodu.
unifil930 - 30-08-2016, 21:34

Każdy ma swoje subiektywne odczucia, to oczywiste i zrozumiałe, dla mnie jednak osobiście nie są wygodne. Jeżdżę regularnie na trasie Kołobrzeg-Berlin, dystans około 300 kilometrów w jedną stronę. Gdy wracam do domu, po około 8 godzinach z ulgą wysiadam z auta, bolą mnie plecy, tyłek i ogólnie jestem zmęczony. Nie miałem tego w Mercedesie W124, poprzedniku Lancera. Myślę, że fotele są takie jak całe auto czyli tanie i takie sobie, ale z pewnością jest możliwość ich wymiany na wygodniejsze, może od jakiejś lepszej wersji...?
matiudgk - 30-08-2016, 23:28

Z lepszej wersji to tylko Recaro ale czy są wygodniejsze? Na trasy chyba nie.
tyku - 30-08-2016, 23:29

unifil930, Zapraszam do Olkusza na rezonans :!: Fotele są wygodne, tylko materiał kiepskiej jakości. :roll:

[ Dodano: 31-08-2016, 00:00 ]
unifil930, Wzrost i waga :?:

[ Dodano: 31-08-2016, 00:02 ]
unifil930, Z tego co piszesz, to nie wiadomo co kupiłeś :?: Może Turbo Kamera rozwiąże twoje problemy. :roll:

Robert_N - 31-08-2016, 10:06

Dla mnie fotele są wygodne o wiele lepsze niż w toyocie avensis 2007 i fordzie focusie 2014. Nawet moja żona to potwierdza a to już jest na plus dla lancera.
unifil930 - 31-08-2016, 10:45

tyku napisał/a:
unifil930, Zapraszam do Olkusza na rezonans :!: Fotele są wygodne, tylko materiał kiepskiej jakości. :roll:

[ Dodano: 31-08-2016, 00:00 ]
unifil930, Wzrost i waga :?:

[ Dodano: 31-08-2016, 00:02 ]
unifil930, Z tego co piszesz, to nie wiadomo co kupiłeś :?: Może Turbo Kamera rozwiąże twoje problemy. :roll:

Wiem co kupiłem i bynajmniej nie żalę się. Zwyczajnie stwierdzam, że jakość foteli nie odbiega swym poziomem od reszty auta, a co można otrzymać w salonie za 67 tysięcy to każdy wie.
Co do moich wymiarów, to mam 185 cm i 90 kg więc mieszczę się do auta, ale bez dużego zapasu ;-)

tyku - 31-08-2016, 11:52

unifil930 napisał/a:
Co do moich wymiarów, to mam 185 cm i 90 kg więc mieszczę się do auta, ale bez dużego zapasu ;-)
To ja muszę siedzieć na poduszce z IKEA (175cm,79kg). :wink: Może dla tego mi tak wygodnie. Poza tym ja zanim wsiądę do lancera to już wysiadam. :( Raz poszedłem na całość i zrobiłem 400km nie wysiadając z samochodu, bolała mnie tylko stopa od manewrowania pedałem gazu. :wink: Oznacza to, że fotel kierowcy jest wygodny w wersji INVITE. :roll:
marcink - 09-09-2016, 00:35

Dużo zależy od ustawienia wysokości fotela, kierownicy i twojego wzrostu.

Zrozumiałem to po tym jak ktoś mi poprzestawiał fotel (i odkręcił gałkę zmiany biegów szukając wstecznego :/) tuż przed długą trasą i nie byłem w stanie znaleźć tej pozycji co wcześniej. Bolały mnie ręce po ok 200 km (!).

Dziś nieznacznie obniżyłem fotel i kierownicę (gabaryty mam +/- jak kolega unifil930), muszę przyznać, że jest wygodniej jeśli chodzi o ręce.

W dłuższej trasie sprawdzę, czy przypadkiem nie kosztem wygody tyłka, chociaż przy obniżaniu siedzisko trochę zmienia kąt..

Najlepsze fotele na trasę z moich dotychczasowych aut miała Megane '99, w lancerze jest surowo, ale też do drewnianej ławki w kościele bym tego nie porównał; na pewno są dużo lepsze niż w europejskich autach segmentu B.

tyku - 09-09-2016, 10:39

marcink napisał/a:
Zrozumiałem to po tym jak ktoś mi poprzestawiał fotel
I teraz okazuje się, że jak samochodem jeździ więcej, jak jedna osoba to brakuje zapamiętywania ustawień fotela. :( Na szczęście mnie to nie dotyczy. :P Jakbym miał poprawiać po kimś, za każdym razem siedzenia, to niestety byłaby przesiadka do innej marki japońskiej. :wink:
marcink - 09-09-2016, 19:54

tyku napisał/a:
Jakbym miał poprawiać po kimś, za każdym razem siedzenia

Sytuacja wyjątkowa - obsługa hotelu parkuje samochód i nie ma możliwości zaparkować osobiście, nawet z kimś z recepcji na fotelu pasażera :/