To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Drugi przegląd - gdzie, co i za ile!

michaello - 15-06-2011, 12:25

Marian_K napisał/a:

Przecież to już po gwarancji... w garażu u "pana Henia" wymieniłbyś olej za 50PLN, więc po co w ASO?

Otoz po to, ze mam do nich zaufanie, a "pana Henia" nie znam :D . Nie sadze, zeby ten sam pan Henio wymienilby mi czujniki zderzeniowe. Pojechalem tam 4 dni przed koncem gwarancji z sugestia usuniecia kilku usterkek.

Marian_K - 15-06-2011, 13:46

michaello napisał/a:
Nie sadze, zeby ten sam pan Henio wymienilby mi czujniki zderzeniowe. Pojechalem tam 4 dni przed koncem gwarancji z sugestia usuniecia kilku usterkek.
Czujniki zderzeniowe i inne usterki powinni Ci zrobić w ramach gwarancji ZA DARMO, a Ty zapłaciłeś 700PLN za PRZEGLĄD, którego nie musiałeś już robić u nich - o to mi chodziło.
No ale jak Cię stać to OK.

Pozdrawiam!

michaello - 15-06-2011, 14:13

Marian_K napisał/a:

:D Nie, az taki rozrzutny nie jestem :D .
Jak juz pisalem zalezalo mi na przegladzie przed uplywem gwarancji.
Czyjniki zderzeniowe, owszem za darmo lecz gdybym sie nie pojawil w ASO to d... z wymiany by byla.
(moim skromnym zdaniem skoro jest akcja serwisowa to powinienem dostac wezwanie na wymiane czujnikow)

Trik - 15-06-2011, 17:11

Marian_K, Widzę że wychodzisz z założenia 20000km/rok i basta. Ale są osoby, które robią to w kwartał lub 2 kwartały. Moje auto miało periody inspekcji ustawione na 15000km (tak było z pierwszymi Lancerami w 2007 roku potem to można było zmienić)) z tąd tez moje 4 przeglądy co 15000 km, a nawet 5 bo pierwszy "mały" był przy 5000km (5K, 20K, 35K, 50K, 65K). Zatem się niedziw :wink: . Dodatkowo jak ktoś b.dużo jeździ po mieście w koreczkach, to IMO warto wymieniać sam olej i filtr oleju częściej.
PS. Gdy kupowałem swego Lancera, był w komisie przy salonie Subaru Outback w wieku 1 rok i z przebiegiem 105000km. :twisted:

Luk - 16-06-2011, 00:12

Marian_K napisał/a:

Przegląd, jak sama nazwa wskazuje, to nie tylko wymiana oleju za 50 zł... To sprawdzenie podzespołów, czyszczenie hamulców itp. (a wiem, że to robią). Jak bym miał zaufanego "pana Henia", to po gwarancji bym robił u niego. Ale nie mam, bo mój mechanik się popsuł i bardziej ufam ASO. Za ostatni przegląd za robociznę z wymianą klocków zapłaciłem max 400-500 zł. (nie wiem dokładnie, bo były robione też inne rzeczy - odpłatnie) Czy pan Henio zrobiłby to za mniej niż 300 zł? Z prawdziwym przeglądem wszystkiego? Podłączeniem do kompa? A na tę różnicę 100-200 zł mnie stać :)

Mikuc - 16-06-2011, 08:35

Luk, Gdzie jeździsz do OSO ?
Luk - 16-06-2011, 09:31

Mikuc, Korzystam z Mitcaru, cenę podałem orientacyjnie, ale uważam, że jak przynosisz wszystko własne, to nie są drodzy, a chyba robią porządnie.
Niestety nie dają samochodu zastępczego, ale teraz mają usługę door-to-door za 50 zł :)

Marian_K - 16-06-2011, 13:19

Trik napisał/a:
Marian_K, Widzę że wychodzisz z założenia 20000km/rok i basta.
Po prostu robię mało kilometrów i nie pomyślałem, że ktoś kręci sporo więcej.
Luk napisał/a:
Przegląd, jak sama nazwa wskazuje, to nie tylko wymiana oleju za 50 zł... To sprawdzenie podzespołów, czyszczenie hamulców itp.
Tylko jak poczytasz forum to okaże się, że nie każde ASO jest takie "w porządku"... Jak masz zaufane ASO to super, ale nie każdy takie ma.

Pozdrawiam!

rkowalcz - 06-07-2011, 12:23

2 przegląd ASO Lis Kalisz.

Ceny brutto:
przegląd: 333zł
klimatyzacja (odgrzybienie, napełnienie): 128zł
filtr oleju: 45zł
filtr p/pyłkowy: 121zł
olej castrol magnetic 5w-40: 202zł
środek do klimatyzacji: 61zł
RAZEM: 890zł

Czas: 4,5 godziny

Wymienione czujniki zderzeniowe (akcja serwisowa).

olosoft - 07-07-2011, 14:26

rkowalcz napisał/a:
2 przegląd ASO Lis Kalisz.

Ceny brutto:
przegląd: 333zł
klimatyzacja (odgrzybienie, napełnienie): 128zł
filtr oleju: 45zł
filtr p/pyłkowy: 121zł
olej castrol magnetic 5w-40: 202zł
środek do klimatyzacji: 61zł
RAZEM: 890zł

Czas: 4,5 godziny

Wymienione czujniki zderzeniowe (akcja serwisowa).

Nie był wymieniany filtr powietrza czy sam wymieniałeś wcześniej? Lancer ma dwuletni interwał wymiany filtra powietrza stąd pytanie.

Luk - 07-07-2011, 14:40

olosoft napisał/a:
Nie był wymieniany filtr powietrza czy sam wymieniałeś wcześniej? Lancer ma dwuletni interwał wymiany filtra powietrza stąd pytanie.

Hmm... Ja mam 3-letni (60.000 km). Tak przynajmniej było napisane w "liście czynności przeglądowych"...

olosoft - 07-07-2011, 14:51

Luk napisał/a:
olosoft napisał/a:

Hmm... Ja mam 3-letni (60.000 km). Tak przynajmniej było napisane w "liście czynności przeglądowych"...

Co chwilę to zmieniają. W poprzednim aucie zmieniałem co roku dla własnego spokoju bo filtr grosze kosztował. Teraz mam 2 przegląd i nawet jak nie będzie wymiany na liście to i tak sam go wymienię.

Luk - 07-07-2011, 15:01

olosoft, Wszystko zależy od tego, w jakim jest stanie, a to z kolei zależy od tego, w jakich warunkach jeździsz. Ja wychodzę z założenia, że skoro ASO nie proponuje mi wymiany (na której potencjalnie może zarobić) to znaczy że nie trzeba. Ale po 3 latach oczywiście wymienię.
rkowalcz - 07-07-2011, 15:12

dokładnie
W ASO powiedzieli że sprawdzą filtr i jak będzie potrzeba to zaproponują wymianę bo jest przewidziana na następnym przeglądzie (nie było potrzeby wymiany).

olosoft - 07-07-2011, 15:21

Mam w książce starą check listę, sprawdziłem teraz na stronie i faktycznie zmienili na 3 lata lub 60tys. Nie było więc tematu. :)