To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Techniczne od 2006r - CB w L200

Anonymous - 08-12-2007, 03:32

Gene napisał/a:
Widzicie to jest tak: do tego jak Sport jest uzytkowany CB jest mi srednio potrzebne. Wiekszosc to jednak Warszawa. Ale na wyjazdy turystyczne, wycieczki w teren i tym podobne, radio sie przydaje. Chocby po to aby sie nie zgubic w kolumnie. Bylem, rozmawialem, rozne warianty, rozne kombinacje i propozycje. Wszystko sprowadza sie do jednego. Pajero stoi na ulicy pod blokiem. Nie ma tak naprawde miesiaca aby, ktorys z samochodow w okolicy nie zostal okradziony. Po marcowym wlamie i naprawie z AC jestem tak negatywnie nastawiony do instalacji czegokolwiek, ze szok. Do tego dochodzi moj wstret do tzw. "rzeźby". Radio ma byc porzadne i solidne zamocowane. Ma zwyczajnie dobrze robic i wygladac estetycznie. To samo z antena. Nie da sie tego pogodzic i dlatego wole nie instalowac dodatkowego sprzetu i potem stresowac sie czy juz mi auto zdemolowali. Taki kraj. Przykre ale prawdziwe.

Moze pomysl o tzw. ręczniaku (i nie wierz w to co mowia że to nie robi) z opcją podpięcia zew. anteny+zasilania.
Jesli to ma robić jako radio dla ekipy w terenie to na 500m spokonie sie sprawdza na baterii i 20cm antence i ma ta zalete ze mozna kogos z tym
w rece wyslac na wzgorze zeby qqnal - a na trase sie podpina w miejsce baterii wtyczke z ktorej wychodzi kabel do zew anteny i zapalniczki.
Zeby zabrac do domu super sprawa - wielkosc paczki papiersow i wazy tyle co nic, sa do tego zewnetrzne gruszki, albo takie zestawy HF ala jak do komorki (przewodowe).
generalnie na teren + sporadycznie jako mobilek swietna sprawa, najczesciej nie ma niestety nawalone funkcji (np. ASC) zeby tego na stale uzywac ale mozna bez zadnych kompleksow
Montować nie trzeba (uchwyt najwyzej zeby nie lezalo na kolanach), antena oczywiscie magnes zeby to mialo sens kladziona na dach z drzwi kierowcy wiec tez zadnego kladzenia kabla, jak nie jedziesz zabierasz do domu albo bagaznik

Anonymous - 09-12-2007, 15:37

W L200 próbowałem takiego ręczniaka. Efekt był zaskakujący: łaczność świetna ... do przodu.
Do tyłu (do tych którzy jechali za mną) ...żadnej.

Anonymous - 09-12-2007, 20:16

elili napisał/a:
W L200 próbowałem takiego ręczniaka. Efekt był zaskakujący: łaczność świetna ... do przodu.
Do tyłu (do tych którzy jechali za mną) ...żadnej.

antena, nie radio

Anonymous - 10-01-2008, 18:22

Czy ktoś już wie czy sprzedają konsole dachowe do nowego L200?
W sumie to najbardziej sensowna lokalizacja dla CB (oczywiście nie takiego garażowanego pod blokiem)...

HugoOrmo - 10-01-2008, 19:34

prosze:
http://4x4shop247.co.uk/w...target=d91.html
ewentualnie to samo ale w Polsce
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/149/5371.html

pzdr

Anonymous - 10-01-2008, 20:49

To samo mają w wyprawie 4x4
podobno nowy model konsoli jest już na ledzie
sam jeszcze nie założyłem chociaż się przymierzam

Gene - 11-01-2008, 08:52

Zgadza sie konsola dachowa jest dobrym rozwiazaniem. Niestety ja juz mam u siebie oryginalna nie nadajaca sie do CB radia.
Anonymous - 11-01-2008, 13:36

Gene, zawsze możesz wybrać się do sklepu "wyprawa 4x4" to coś poradzą albo przerobią
Gene - 11-01-2008, 14:30

dziekuje za rade :wink: znam i bywam u Kylona dosyc czesto bo od jakiegos czasu nawet wspolpracujemy. Uwierz mi, ze juz dawno cos bym mial gdyby nie polska rzeczywistosc i niechec do chalupniczych rozwiazan.
Anonymous - 11-01-2008, 16:52

HugoOrmo napisał/a:
prosze:

Dzięki wielkie.

Anonymous - 11-01-2008, 17:59

Gene nie przesadzaj, takie chałupnicze rozwiązania są bardzo fajne

Pamiętam jak kilka lat temu w Radzyminie jadąc z kumplem zauważyliśmy przerobionego dużego fiata
Boże w niebiesie...
Miał całą deskę rozdzielczą i tapicerkę w kudłatym tygrysku a z tyłu drewniany spojler chyba z jakiejś sztachety, no i nieśmiertelny napis Pionier

Zaprawdę powiadam ci, zacny to był widok :finga:
Do dziś jak o tym pomysle to mi d..a odpada ze śmiechu

pozdrawiam

Gene - 12-01-2008, 14:22

Herkules13 napisał/a:
Gene nie przesadzaj, takie chałupnicze rozwiązania są bardzo fajne
Nie wiem co napisac. Z twojej wypowiedzi wynika, ze jednak z duza dawka humoru podchodzisz do "druciarstwa". Byc moze w 10 letnim syfie przykrecilbym radio byle sie trzymalo i nie przeszkadzalo no i co by woda go nie dopadla ale w swojej bulwarowce to juz inna sprawa. Zwyczajnie szkoda mi demolowac auto.
Anonymous - 12-01-2008, 15:11

Gene, żartowałem z tym chałupnictwem

pozdrawiam

Anonymous - 15-01-2008, 18:15

President Harry II ASC+antena Sirio SG-CB 100. Bardzo mocne zakłócenia - trzaski związane z poziomem obrotów silnika. Wbudowany automatyczny filtr przeciwzakłóceniowy bardzo skraca zasięg słyszalności - słychać tylko mocne stacje. Patrzyłem na forum CB radio i wyczytałem tam, że jeśli to komputer sterujący wtryskiem,jest źródłem zakłóceń, to właściwie nie ma możliwości ich usunięcia. Jest mocno irytujące, gdy zasięg nadawania jest duży i inni kierowcy odpowiadają , a ja tego nie słyszę.
Anonymous - 16-01-2008, 00:19

ja slysze delikatne zaklocenia w momencie naciskana gazu...czym wiecej gazu tym bardziej je slychac,na wolnych obrotach lub jadac na biegu z gory nie ma zaklocen...