To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Diesel spalanie komputer/realne

quarniento - 05-10-2014, 19:06

@aircross
rezerwa, u mnie jest to ok 6-8 litrów (przy stanie zero wg komputera), mierzone tankowaniem pod korek, idzie się przyzwyczaić do tego błędu, z dwojga złego lepiej, że w tą stronę przekłamuje.
Ciekawym czy inni użytkownicy zaobserwowali podobnie, czy jest to problem (?) z różnicą w zbiornikach 60/63 l ?

@pablo diablo
obroty 9-10k ?!
Pójdź dziecię, ja cię uczyć każę.....srogie twoje nauki, chyba jak tylko wsiadasz to silnik ze strachu zrzuca sadze :)

aircross - 08-10-2014, 00:06

@quarniento
według instrukcji mam 60 litrów zbiornik, ale przy ostatniej akcji że nie mam już NIC!!! zatankowało się z lekkim dotankowaniu po pierwszym odbiciu raptem 55 litrów, czyli teoretycznie miałem ... 5 litrów?

@Wedrowiec
przyznam że nie jeżdżę ze wskaźnikiem chwilowego spalania na widoku ... po co się denerwować :)

a co do zera -- no tak to nie było klasyczne ZERO, tylko kreski właśnie

@pablo diablo
o co chodzi z remontem przy wypaleniu paliwa do zera?

juras2013 - 08-10-2014, 07:42

aircross napisał/a:
I Drugie ważne pytanie - (dotyczy 1.8 diesel) - komputer pokazywał mi grzecznie że powinienem dotankować, że przejadę 90 km, potem 80, potem 60 ... i nagle napisał że przejadę ZERO, przełączył się w tryb pomarańczowy i napisał dotankuj natychmiast i nie reagował na przycisk komputera - ile paliwa zostało jeszcze w baku?

Z tym pozostałym paliwem w baku to rożnie jest. uzależnione jest to od kilku czynników np. od stylu jazdy, warunków atm. etc...
Jedno jest raczej pewne, jeśli pozostało Ci paliwa mniej niż na przejechanie 50 km (wg komputera) to pokazuje już "ZERO" - to normalne.
Nieważne czy to diesel czy benzyna.
Ja mam tak samo w benzynie

Pzdr.

aircross - 11-10-2014, 18:12

Czyli biorąc pod uwagę różne style jazdy powinno być 3-4 litry w chwili, gdy znika wskaźnik odległości do stacji?
juras2013 - 11-10-2014, 18:18

Dodatkowo jest jeszcze paliwo którego smok nie jest w stanie zassac
radical - 12-10-2014, 20:45

aircross napisał/a:

według instrukcji mam 60 litrów zbiornik, ale przy ostatniej akcji że nie mam już NIC!!! zatankowało się z lekkim dotankowaniu po pierwszym odbiciu raptem 55 litrów, czyli teoretycznie miałem ... 5 litrów?

potwierdzam, zbiornik pusty według wskaźników, komp pokazuje --- zasięgu i "wzywa" dotankuj a do baku weszło ledwie 55 litrów

pozdrawiam

aircross - 14-10-2014, 11:36

A czy ktoś wypalił kiedyś do końca całe paliwo?
pablo diablo - 14-10-2014, 12:26

aircross napisał/a:
A czy ktoś wypalił kiedyś do końca całe paliwo?

odradzam takich eksperymentów

aircross - 14-10-2014, 23:10

Wytłumaczysz dlaczego?
Wedrowiec - 15-10-2014, 00:37

możesz mieć rachunek z ASO wyższy niż wartość auta.
edit: lekki żart oczywiście ale jednak tylko lekki.
Wczoraj dzwonił kumpel, widział stłuczkę ASX kontra dostawczak... dostawczak tylni zderzak w sumie nienaruszony, kumpel podziwiał gigantyczną strefę zgniotu, auto mega bezpieczne, naprawa mega rachunek ;) Dlatego też ubezpieczenie ASXa tyle kosztuje ;)

jurekschroda - 15-10-2014, 11:09

Wedrowiec napisał/a:
(...) auto mega bezpieczne (...)

W porównaniu do ravki - na pewno.

http://www.youtube.com/watch?v=APL7y1Ch_vM - ASX

http://www.youtube.com/watch?v=jRo-ZO8eXo8 - RAV4

pablo diablo - 15-10-2014, 11:17

aircross napisał/a:
Wytłumaczysz dlaczego?

Podczas gdy wypala się filtr cząstek stałych i braknie paliwa istnieje ryzyko uszkodzenie filtra cząstek stałych, koszt nowego w Naszej marce dzisiaj to 10 000 zł jeszcze niedawno sprawdzałem ceny 16 000 zł

quarniento - 15-10-2014, 11:22

Wedrowiec napisał/a:
możesz mieć rachunek z ASO wyższy niż wartość auta.
edit: lekki żart oczywiście ale jednak tylko lekki.
Wczoraj dzwonił kumpel, widział stłuczkę ASX kontra dostawczak... dostawczak tylni zderzak w sumie nienaruszony, kumpel podziwiał gigantyczną strefę zgniotu, auto mega bezpieczne, naprawa mega rachunek ;) Dlatego też ubezpieczenie ASXa tyle kosztuje ;)

Potwierdzam na 100 %, miałem spotkanie III stopnia ze starszym Volvo :)

Wedrowiec - 15-10-2014, 11:51

jurekschroda napisał/a:
Wedrowiec napisał/a:
(...) auto mega bezpieczne (...)

W porównaniu do ravki - na pewno.

http://www.youtube.com/watch?v=APL7y1Ch_vM - ASX

http://www.youtube.com/watch?v=jRo-ZO8eXo8 - RAV4

ładnie, patrzyłem w zestawieniu i ASX wypada najlepiej, np. sportage i bmw x1 tak samo kiepsko jak ravka

pablo diablo - 15-10-2014, 11:58

Ludziska piszecie nie na temat są inne działy do takich rzeczy, TEMAT : Diesel spalanie komputer/realne