To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Honda Civic EJ9 1.4i 75km by marexi

marexi - 21-03-2011, 20:50

No zaczelo i dobrze, trzeba dodrukowac wizytowki i pojezdzic wieczorem:)
Dzis wygluszylem cala podloge ale nie zrobilem fotek, a juz wszystko zalozylem, skrecilem i fotele juz sa na swoim miejscu:)
JA zakupilem dzis tasme dekarska soudal 10m na 10cm za 47zl w zielonej gorze na zjednoczenia w cetrum dachow. Wystarczyla mi na cala podloge w hondzie , jutro zakupie druga na bagaznik:) jakby ktos chcial to moze byc i 20cm badz 15 byle zakryla ladnie podloge:)
a jutro pomysle co porobie moze wyglusze dokladnie drzwi i tapicerke:)

mkm - 25-03-2011, 04:06

marexi, ale kilogramy w miarę kontrolujesz?
marexi - 28-03-2011, 10:44

Nie, nie potrzebuje ich kontolowac:) nie robie tego autka na rajdowke, bardziej na wygladad, chce aby mi sie podobalo:) zreszta 1.4 75koni to jak dorzuce 10 kilo to czy 15 to tak jakbym sam wsiadl w tamtym roku i jechal, bo udalo mi sie troche schudnac:)
wiem odbiegam od reguly Hondiarzy,ale mnie nie interesuje gaz hamulec i wyprzedzenanie kogos w miescie przy tlumiku zagluszajacym pol miasta prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr y prrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, to nie dla mnie :-)

marexi - 29-03-2011, 22:56

No wiec skonczyłem car audio i wygluszanie calego autka:)
Dzis autko pojechalo do blacharza na zrobienie reperaturek z tylu i malowanie blotnikow, zderzaka, listew bocznych i progow:) moze do konca tygodnia sie wyrobi:) a tu kilka zdjec:)
Światła al'a USDM czyli pozycja i stop w miesjcach oryginalnych przeciwmgielnych(stop na dole) i pustego miesjca: STOP

bez stopu

Nowe/Stare felgi i oponki:)

Boczek wyklejony pianka od srodka
[URL=http://img862.imageshack.us/i/cimg2755.jpg/]
[/URL]
drzwi oklejone matami:)

londolut - 30-03-2011, 01:17

A co za audio siądzie w tak wytłumionym aucie? Widzę nie ma lipy więc shitu chyba nie zamontujesz :D ?
Anonymous - 30-03-2011, 11:50

zauważyłem że istnieją 2 szkoły tłumienia, wg jednej tłumi się tylko otwory technologiczne żeby zrobić "pudło" w którym zagra głośnik, a w drugiej tłumi się również blachę co by to pudło nie drgało, i żeby jeszcze lepiej odizolować się od dźwięków z zewnątrz... zastanawiam się która opcja lepsza... teoretycznie 2 ale skoro nie usłyszałbym różnicy to po co przepłacać....

wewnątrz drzwi też kleiłeś matę ?

londolut - 30-03-2011, 23:10

Derpin, ja kleiłem tylko otwory i po tygodniu prułem wszystko i dałem jedną matę do środka a i tak czasem pierdnie mi blacha drzwi od basu... usłyszysz różnicę, uwierz mi :D
marexi - 30-03-2011, 23:44

W srodku, na blaszce w srodku jest taki jakby "baranek" taki specjalny srodek konserwujacy ktory nie splywa latem i jest gumowaty i on robi za tlumienie plata drzwi.
W srodku CAR audio na drzwiach to CANTON RS2.13 razem z zwrotnicami i gwizdkami, ktore wyprowadzilem na slupki w jakichs obudowach za 10zl bo oryginalne gdzie sie zgubily:(. Zas na tylnej polce wyzsza polka KENWOOD 5 drozne kfc-s cos tam, nie pamietam,ale super graja:) do tego jeszcze tuba zabudowana w boczek z glosniczkiem PIONEER TS-W307D. I wygluszenie boczkow tylnych pianka, blach na blokach matami, podloga tasma dekarska i bagaznik tez:) narazie sie spawa wiec czekam az skoncza mi to potem na reperaturki od srodka antykorozyjna guma natryskowa, potem na otwory maty:) zoabczymy jak bedzie grac:P dzis akurat zbyt czasu nie mialem i zadazylem tylko zmatowac tylny zderzak i poszpachlowac nierownosci, jutro bede robil dziure na przeciwmgielne, potem podklad i skladanie....

Anonymous - 31-03-2011, 11:24

londolut napisał/a:
Derpin, ja kleiłem tylko otwory i po tygodniu prułem wszystko i dałem jedną matę do środka a i tak czasem pierdnie mi blacha drzwi od basu... usłyszysz różnicę, uwierz mi :D

no właśnie w lancerze wykleiłem wszystkie drzwi od wewnątrz dokładnie i od zewnątrz również całość a nie tylko otwory technologiczne, dlatego chodzi mi raczej o klejenie od zewnątrz, bo że wewnątrz trzeba kleić żeby blacha nie pierdziała to wiem :P

londolut - 31-03-2011, 12:52

No to dziury tym bardziej musisz zakleić. Bez mat na otworach technologicznych drzwi zachowują się jak obudowa bass-reflex dla głośnika basowego (wątpię, żeby ktoś montował tweetery 16cm :P ) a jak wszyscy dobrze wiemy ten sam głośnik zagra lepiej w obudowie zamkniętej niż w dobranym z kosmosu bass-reflexie.
Amen :P

Anonymous - 31-03-2011, 13:09

ehh :roll: no nie rozumiesz o co mi kaman :P

posłużę się drzwiami Marexi'ego :P

Uploaded with ImageShack.us

na żółto zaznaczone zaklejone tylko otwory technologiczne,

na czerwono zaznaczyłem połać tak jak ja kleiłem maty w lancerze czyli całość z wycięciem miejsc na kołki montażowe itd, ale ogólnie całość.

i teraz pojawia sie pytanie czy warto marnować matę i kleić całość tak ja zrobiłem to ja, czy może wystarczy z tej strony tylko zatkać dziury i będzie to grało tak samo ?

marexi - 31-03-2011, 14:44

Zima kleilem u tescia zwyklymi tanimi matami tylko otwory technologiczne i tez gra. Tylko ze on chcial sobie wyciszyc a nie do muzyki auto zrobic, ale oczywiscie glosniki zmienil:)
Wiecie jak to tesciu - Marek chodz pomoz, ja oczywiscie pomagam i sie ucze:) dlatego tez maty kupilem lepsze, takie ze w zimie przy minusie w garazu mozna je giac, a mojego tescia pekaly i musielismy poslugiwac sie suszarka, a ze w domu byl maly krach bo i moje Kochanie chcialo sobie jednego dniaa glowe umyc a Tesciowa drugiego wiec kleilismy kilka dni:P
ale jako ze mialem mozliowsc skorzystania z takiej natryskowej gumy w warsztatcie kolegi to wykorzystalem to i tezdalo efekt, jak pukalem w pierwsze drzwi ktore wygluszylem od srodka i zewnatrz nie byla takiego echa jak w drugich, i glosnik lepiej bassem operowal:)
poza tym kolega ktory robi mi tube i bawi sie w CAr audio mowil ze wystracza same otwory technologiczne bo efekt bedzie, ale jak od srodka blache sie wygluszy albo calosc bedzie lepszy efekt.

londolut - 03-04-2011, 15:42

Aaaaa, teraz już kapuje :P Blacha w miejscu zaznaczonym na czerwono jest pofałdowana i powyginana pod boczki więc ma dużo większą sztywność i moim zdaniem wyklejanie całej powierzchni nie ma sensu... tylko dziurki :D :P
damiano1919 - 08-05-2011, 00:34

Ciekawy ten projekt, faktycznie tylko gładkich zderzaków brakuje