To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jakie wycieraczki?

Anonymous - 18-11-2006, 22:57

Simones napisał/a:
Te plaskie znaczy sie? Bo jesli przegubowe to to jest dopiero przesada

Dokładnie rzezc biorąc wycieraczki, które robią cuda (inaczej nie zapłaciłbym za nie tyle). Standard Bosch'a jest w granicach 20-30zł za sztukę.

A tak na marginesie - korzysta ktoś z oryginału Mitsubishi? Jak to się sprawuje i ile kosztuje?

Krzyzak - 19-11-2006, 20:24

Tomecki napisał/a:
A tak na marginesie - korzysta ktoś z oryginału Mitsubishi? Jak to się sprawuje i ile kosztuje?

Miałem z tyłu, ale po 15 latach się już guma lekko rozcięła i strasznie "pierdziała" (zrobiła się strasznie twarda).

Marcino - 19-11-2006, 21:22

Twardą gumę można podobno sptyskać środkiem do zmiękczania.... ale czy to pomaga i działa?
Anonymous - 20-11-2006, 00:21

Krzyzak napisał/a:
ale po 15 latach

:shock: nie mam pytan :shock:
:lol:

Anonymous - 20-11-2006, 14:45

Gdyby zrobić ankiete to ja glosowalbym na ALCA dobre i tanie ok. 10 zł/szt. --> napewno lepsze od Bosh-a za 50zł. U mnie wytrzymują ok roku. Mysle ze to wystarczająco
Sienio - 20-11-2006, 15:44

:D Tomecki pytasz o oryginalne wycieraczki Mitsubishi. Miałem je przez 3 lata. Zmieniłem na takie same w marcu b.r. Są bez zastrzeżeń i na pewno wytrzymają min. 2 lata. Niestety ceny nie pamiętam :D
phixius - 20-11-2006, 15:59

Dla mnie Alca to ... Kupiłem, bo też zadecydowała cena. Po niecałym miesiącu tak zaczęły piszczeć że wyrzuciłem...
Anonymous - 17-03-2007, 18:39

leser napisał/a:
Zakupiłem KYUNG CHANG WIPER

Przyznam, że zbierają super idealnie, od kilku dni je testuje,
dziś jechałem ponad 2 godziny non stop na wycieraczkach i przyznam, że udany zakup !

Mają wadę: zapłaciłem 23zł za 50cm oraz 25zł za 52,5cm
czyli komplet 48 zł, drogo, za kilka miesięcy (oby nie wcześniej : )
napiszę jak z żywotnością tych azjatyckich zabaweczek KCW .

po kilku miesiacach jak obiecałem relacja:
czas użytkowania: listopad-marzec (czyli najgorsze warunki),
wycieraczki spisywały się idealnie, nigdy nie odchylałem ich od szyby aby zapobiec przymarzaniu, czesto włączałem gdy na szybie był chropowaty lód i sie sprawdziły, zbierały bardzo ładnie, co do żywotnosci to prawa nadal zbiera jak nowa, lewa musiała się troche uszkodzić na lodzie bo zostawia 2 cieniutkie kreseczki za sobą, ogólnie gorąco polecam

Anonymous - 18-03-2007, 09:54

Powiem tyle dla przykładu mam sigmę 3 rok, wycieraczki Bosh były założone (czyli z niemiec) ciche i zbierały do sucha, po 2 latach kupiłem też Bosh tyle że u nas cena 53zł)- totalne badziejstwo po miesiącu były gorsze niż tamte po 2 latach. Kupuje tzwykłe tanie tyle że częściej zmieniam ostatnio Valeo
pozdrawiam

saphire - 18-03-2007, 12:02

Jak już Bosha bierzesz to trzeba być w 100% pewnym że kupujesz oryginał a nie podróbę bo tych ostatnio masa po sklepach leży. Ja mam to szczęście że udaje mi sie trafić ori Bosha i wytrzymują spokojnie zamierzone pół roku. Zawsze zmieniam wycieraczki końcem września i końcem kwietnia. Bez względu czy jeszcze zbierają czy nie.
mlun - 19-09-2007, 12:51

Powiedzcie mi czy jeśli wycieraczka od strony pasażera niedociska saym końcem(tak około 1cm) do szyby to jest wina samego pióra czy całego mechanizmu? Drażni mnit troche ale w niczym to nie przeszkdza.Poprostu na brzegu zostaje troche wody jak zciera a w dolnym położeniu nie wyciera ale to jest mały kawałek i do tego wogóle nie mający wpływu na widoczność.
Matejko - 19-09-2007, 14:43

u siebie widze juz po kilku ze to raczej szyba taka, bo mialem rozne valeo champion bosch, teraz beru i tak ten koniec nie dociska
mlun - 19-09-2007, 15:55

Też to rozważałem właśnie.Czyli za bardzo obła jest ta nasza szyba
saphire - 19-09-2007, 19:49

Albo pióro zbyt słabo się wyobla by dobrze docisnąć gumkę do szyby. W Corsie tak miałem na tylnej szybie która była dość mocno wypukła ale w końcu się wnerwiłem i podoginałem pióro wycieraczki i ramię tak by dociskało gumkę na całej długości :D Dość dziwacznie i nietypowo przez to wyglądało ale wycierało skutecznie.
mlun - 20-09-2007, 08:49

A u Ciebie saphire w Cari wszytsko dobrze przylega? Matejko jakiej firmy masz pióra?