[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Throtle Solenoid Valve System
milo - 04-04-2011, 21:19
Backup power supply zasilanie awaryjne ,dla mnie temat zakończony
berlov - 04-04-2011, 21:40
a dla mnie niestety nie , choć jak nie uda mi się dojść do właściwej przyczyny pewnie zastosuje takie samo rozwiązanie bo lepsze to niż zdejmowanie klemy co 3 dni.
Póki co, co prawda mi się nie świeci ale 3 dzień jest dopiero jutro
Milo a ty u siebie przepustnice czyściłeś ? Bo jak dla mnie, na zdrowy rozsądek , ten błąd może mieć związek z :
1. przepustnicą - która u mnie byłą strasznie zasyfiona
2. ecu - któego jeszcze nie sprawdzałem
3. sterownikiem przepustnicy - też go miernikiem nie sprawdzałem, ale póki co go eliminuję , bo milo go podobno wymienił i błąd jak był tak jest
4. którymś z połączeń pomiędzy tymi elementami - które pobieżnie sprawdzałem, ale chce jeszcze wsztstko na spokojnie rozpiąć , przeczyścić i spiąć
Owczar - dobrze mówie ? Macie jeszcze jakieś sugestie ?
Owczar - 04-04-2011, 21:56
milo napisał/a: | Backup power supply zasilanie awaryjne ,dla mnie temat zakończony |
Czyżby? Myślę, że google translator i tłumaczneie dosłowne to nie jest dobre źródło... To w tym wypadku oznacza podtrzymanie pamięci. To jest jedyny pin, na który jest podawane napięcie 12v niezależnie od położenia stacyjki.
Cytat: | 1. przepustnicą - która u mnie byłą strasznie zasyfiona |
Odpada. U mnie była cała w sadzy i błędu nie wykazywał.
Cytat: | 2. ecu - któego jeszcze nie sprawdzałem |
Nie słyszałem jeszcze o awarii tego elementu w EA, chyba, że ktoś spalił...
berlov napisał/a: | 3. sterownikiem przepustnicy - też go miernikiem nie sprawdzałem, ale póki co go eliminuję , bo milo go podobno wymienił i błąd jak był tak jest |
U mnie błąd pokazywało nawet z dobrym zaworem.
Cytat: | 4. którymś z połączeń pomiędzy tymi elementami - które pobieżnie sprawdzałem, ale chce jeszcze wsztstko na spokojnie rozpiąć , przeczyścić i spiąć |
To już bardziej prawdopodobne.
berlov napisał/a: | Owczar - dobrze mówie ? Macie jeszcze jakieś sugestie ? |
Na rozgrzanym silniku odepnij przewód podciśnienia od zaworu sterowania przepustnicą i zobacz czy zmienie się praca silnika. Powinien zacząć głośniej pracować. Czyściłeś przepustnice? Sprawdzałeś jej połączenie z podciśnieniowym zaworem?
milo - 04-04-2011, 22:06
Przepustnicę czyściłem i cały dolot razem z ic błąd zaczał się pojawiać dużo pózniej i nie ma związku z tym,elektrozaworek wymieniłem ale nic nie zmieniło z tego co wynika to tylko ECU, powodzenia, (czasem niekonwencjonalne sposoby są dobre niż męczarnia )
Owczar - 04-04-2011, 22:15
milo napisał/a: | z tego co wynika to tylko ECU |
ECU nie zgłasza błędu bez powodu.
milo napisał/a: | (czasem niekonwencjonalne sposoby są dobre niż męczarnia ) |
Dla mnie to nie jest niekonwencjonalna metoda, tylko wycinanie kabelków, z nadzieją, że pomoże. Jak nieświadome rozbrajanie bomby. Równie dobrze można wyjąć żaróweczkę w zegarach, bo osiągniesz identyczny efekt. Kontrolka CE się nie będzie świeciła. Tyle, że po włączeniu zapłonu też nie. Ale jakie to ma znaczenie, jak błędów i tak już nie wymrugasz. Fakt, faktem takie rozwiązanie w tym wypadku nie jest problemem, bo sam błąd nie ma wpływu na pracę silnika, ale ja jednak wolę skupić się na przyczynie.
milo - 04-04-2011, 22:24
Łatwo mówić trudniej zrobić następny ruch należy do ciebie Owczar pokaz co potrafisz ,co do błędu jakiegokolwiek to podczas jazdy może się pojawić przełączasz stacyjkę w acc i odczytujesz błędy
Owczar - 04-04-2011, 22:33
milo napisał/a: | Łatwo mówić trudniej zrobić następny ruch należy do ciebie Owczar pokaz co potrafisz |
A co ja mam zrobić? Ja tego błędu nie mam. Sugerowałem różne testy, ale zostały zignorowane. Według mnie problem tkwi w zaworze podciśnieniowym, gdyż jego odłączenie od podciśnienia powoduje pojawianie błędu w takich odstępach czasu.
KaWu - 05-04-2011, 16:17
milo, a nie łatwiej było wyjąć żaróweczkę CHE
fj_mike - 05-04-2011, 20:27
KaWu napisał/a: | milo, a nie łatwiej było wyjąć żaróweczkę CHE |
Kolega lubi utrudniać sobie życie
milo - 07-04-2011, 16:37
berlov poradziłeś sobie z problemem ? bo ja zauważyłem po moich modyfikacjach lepiej zdecydowanie odpala rano i ogólnie lepiej chodzi mniej gazu muszę dawać podczas jazdy lepiej wkręca się na obroty
berlov - 07-04-2011, 23:54
Powiem tak - już myślałem że tak , ale jednak nie Po czyszczeniu przejechałem przez 5 dni około 400 km i wszystko było super aż do 6 dnia I tak jest postęp bo zawsze wywalało błąd znacznie szybciej więc chyba idę w dobrym kierunku.
Jak będę miał trochę wolnego czasu to wszystko jeszcze raz dokłądnie sprawdzę, przeczyszczę i sprawdzę czy są jakieś zmiany po odłaczeniu podciśnienia bo tego jeszcze nie robiłem.
Chce też egr przeczyścić i jego podłączenia tylko muszę go zlokalizować ( to nie jest czasem to ufo za/pod przepustnicą w kierunku ściany grodziowej ? bo wiem jest gdzieś koło dolotu , więc jak macie jakieś wskazówki które to jest ustrojstwo to są mile widziane ).
A jak te działania nie przyniosą rezultatu to wykombinowałem że najlepiej by było wpiąć się w zasilanie ecu i zamontowaś pstryczek elektryczek którym będę je mógł odłączać, bo wtedy raz ze nie bede musiał wahlować maską i ustawiać radia i zegarka co 3 dni to dodatkowo będę miał dodatkowy immobiliser
[ Dodano: 08-04-2011, 00:30 ]
Właśnie przeczytałem cały post jeszcze raz na spokojnie i jeszcze jedno mi przychodzi do głowy. Z góry zakłądamy że mamy wszystkie wężyki do zaworka dobrze podpięte a tymczasem pewności moim zdaniem nie ma. Ja błąd mam od samego początku więc nie mam pojęcia co było grzebane wcześniej i jak podłączane , a u milo błąd pojawił się po regeneracji turbiny podczas której je odłączał. Niby twierdzi że wszystko podłączył tak jak było , ale nikt nieomylny nie jest...
Mógłby ktoś z was ( ktoś komu błąd nie wyskakuje ) zamieścić fotkę na której widać wyraźnie który przewód podciśnieniowy gdzie jest podłączony ?
milo - 08-04-2011, 15:22
Zamiast odłączania klemy można wyciągnąć bezpiecznik w żółtej obudowie pod maską wystarczy pociągnąć do góry i reset ecu, radia ,zagarek itd
Uploaded with ImageShack.us jeśli zmienisz przewody podciśnieniowe to przy wyższych obrotach będzie lekkie zdławienie przepustnica będzie się przymykać a powinna tylko na wolnych obrotach jak silnik osiągnie temperaturę u mnie już drugi tydzień leci i jest ok i nic nie muszę ustawiać (radia, klima ,zegarek, centralny zamek na pilota) .TO UFO to egr 4-śruby i odkręcony
berlov - 08-04-2011, 22:44
Milo zasadniczo jest mi obojętne czy zdejmę klemę czy wyjmę bezpiecznik skoro i do tego i do tego muszę wyłazić z samochodu i otwierać maskę a potem wszystko od nowa ustawiać - oba rozwiązania są równie irytujące.
Jeśli już będę chciał resetować kompa to tak jak pisałem - za pomocą pstryczka w kabinie którym bede mógł przy okazji odłączać ecu i stosować go jako dodatkowy immobiliser, ale tak czy inaczej jest to rozwiązanie ostateczne bo zdecydowanie wolałbym usunąć przyczynę wywalania błędu.
Skoro masz aparat pod ręką - zamieść dla pewności proszę fotkę EGR ( będzie na przyszłość dla potomnych którzy będą chcieli go zlokalizować , bo nie ma jego zdjęcia na forum a ja przy okazji się upenię że właściwe ufo demontuję ) no i zaworka podciśnienia z oznaczeniem kolorów przewodów podciśnieniowych to chłopaki zobaczą czy mają tak samo u siebie
Owczar - 09-04-2011, 00:41
berlov napisał/a: | zamieścić fotkę na której widać wyraźnie który przewód podciśnieniowy gdzie jest podłączony ? |
Pisałem Ci żebyś spisał kolory pasków na wężykach, który gdzie jest wpięty... Wtedy ja sprawdzę u siebie.
milo - 09-04-2011, 15:08
Oto fotka egr [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/191/dsc00669pg.jpg/] [/URL . . . . . . . . . . . . .... . . .. spróbuję zrobić zdjęcie z przewodami podciśnieniowymi i ich
przewody podciśnieniowe 2.0 td zaznaczyłem kolorami będzie łatwiej,kolor czerwony idzie z pompy vacu do zaworu sterowania egr i do zaworu sterowania przepustnicą poprzez trójnik ( throtle solenoid valve system) kolor różowy- to elektro zawór EGR niebieski z zaworu do- EGR, żółty do przepustnicy, zielony ciśnienie w kolektorze ssącym i czujnik ciśnienia, pomarańczowy -throtle solenoid valve system -błąd 41 orginalne oznaczenia przewodów( białe kreski ) mogą być pomieszane lub nie umyślnie zmienione
|
|
|