[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY1A 1.6] Spalanie wersji 1.6
lobuzek - 02-04-2016, 14:10
Trasa Tarnów-Sromowce Niżne spalanie 5,5 l. Z powrotem (z górki) 5,1 l.
pawel1405 - 03-04-2016, 21:20
marcink napisał/a: | pawel1405 napisał/a: | Witajcie, niedawno nabyłem Lancera 1,6. Zrobiłem nim dopiero 900 km ale już bak do pełna zalałem 2 raz. Robie trasy Kraków-Miechów oraz Kraków-Nowe Brzesko, no i oczywiście po mieście, tak więc spalanie średnie wyszło mi 7,6/100 w cyklu mieszanym, a przyznam się że na trasie nr 7 cisnąłem nieraz pod 6tys obrotów. Zobaczymy co będzie dalej. Jak na razie to chyba dobry wynik?? |
Ja przez pierwsze 1200km nie wchodziłem powyżej 3-3,5k rpm, ale do końca nie wiem jak jest z tym docieram - czy to w obecnych silnikach ma sens czy nie.
Na niemieckiej autostradzie, na odcinku identiko jak ten między węzłem kraków północ, a węzłem murckowskim w katowicach (takie same wzniesienia, dystans, też 2 pasu) jadąc na wysokich obrotach (4-4,5k rpm, 160-180km/h) spalanie 9.5L/100. |
Jak odbierałem auto to pytałem czy i jak go docierać, ale powiedzieli mi że nie ma takiej potrzeby i żeby jeździć normalnie. Ale ja, jak to ja z nudów zacząłem czytać te książki serwisowe i instrkcję obsługi, a tam napisane było że zalecają jazdę max do 4000 obr przez pierwszy 1000km czyli:
1 bieg do20 km/h
2 bieg do 60km/h
3 bieg do 90 km/h
4 bieg do 125 km/h
5 bieg do 155 km/h
ale wiadomo to są tylko zalecenia.
Szczerze to nie da się tak jeździć non stop więc jeżdziłem normalnie jak się dało i starałem się nie przekraczać tych zalecanych danych ale wiadomo człowieka kusi czasem...... hihihi.
Reasumując pierwszy 1000km już za mną i nie wiem czy to tylko takie odczucie, ale czuję że silnik trochę inaczej reaguje na pedał gazu niż przy pierwszych kilomertach. Może to tylko wrażenie takie bo przesiadłem się z mocniejszego auta i może to być tylko przyzwyczajenie do nowego auta i silnika bez turbiny, ale jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
multikos - 04-04-2016, 06:42
Mam 1,6 od listopada (z salonu) i kolejny miesiąc zakończyłem średnim spalaniem 6,5 litra. Jazda tylko po Warszawie, jeżdżę spokojnie (dzieciak na pokładzie) ale też nie jak emeryt Przyznam, że jestem w szoku, że to autko tak mało pali. Co do dynamiki silnika to jednak jest to samochód tylko do takiej właśnie jazdy... takie miejskie wozidełko - wg mnie brakuje jakieś 30 KM aby samochód dawał jakąkolwiek frajdę z jazdy.
Golotheman - 04-04-2016, 06:52
no to wersja 1.8 ma to 30 KM więcej, ale potrafi spalic nawet 13 ;p więc ciesz się niskim spalaniem bo takiej spektakularnej różnicy dla lancera nie ma ta moc..
lobuzek - 04-04-2016, 08:53
multikos napisał/a: | Mam 1,6 od listopada (z salonu) i kolejny miesiąc zakończyłem średnim spalaniem 6,5 litra. Jazda tylko po Warszawie, jeżdżę spokojnie (dzieciak na pokładzie) ale też nie jak emeryt Przyznam, że jestem w szoku, że to autko tak mało pali. Co do dynamiki silnika to jednak jest to samochód tylko do takiej właśnie jazdy... takie miejskie wozidełko - wg mnie brakuje jakieś 30 KM aby samochód dawał jakąkolwiek frajdę z jazdy. |
Ja większość przebiegów robię w trasie na A4 lub K94 (50 km w jedną stronę), oprócz tego trochę jazdy po Tarnowie i największe średnie spalanie (liczone na piechotę) wynosiło 6,2, z reguły mieszczę się w granicach 5,7-6,0. Jeżdżę spokojnie, ale przede wszystkim płynnie. Oszczędność silnika mnie powaliła, 1,8 faktycznie jedzie trochę lepiej, ale jednak o takich wynikach spalania nie ma co marzyć.
Golotheman - 04-04-2016, 09:26
faktycznie - przy tej masie auta wynik takiego małego silnika jest spoko.
Podsumowując - silnik 1.5-1.6 pod względem spalania zaskakuje na plus, silnik 1.8 zaskakuje na minus
superges - 04-04-2016, 10:50
Potwierdzam, u mnie też takie spalanie w 1.6 jest realne. Kiedyś nawet jadąc z Sanoka, do momentu kiedy nie wjechałem na a4 miałem nawet poniżej 5.
W każdym razie realnie lancer pali mi 6 litrów w cyklu mieszanym.
Mitsu_Gawlo - 28-04-2016, 17:14
lobuzek napisał/a: | Trasa Tarnów-Sromowce Niżne spalanie 5,5 l. Z powrotem (z górki) 5,1 l. |
To bardzo ładny wynik. Przy jakiej prędkości na liczniku w trasie? Pewnie hamujesz też silnikiem.
Ja jeżdżę do pracy na S8+ trochę miasta (20KM) i utrzymuję raczej 6,5-7,5. Poniżej 6 to muszę powalczyć i mocno się pilnować.
Według mnie to dla Twojego wyniku musiałbym jechać 70km/h.
[ Dodano: 28-04-2016, 17:20 ]
lichy napisał/a: | W niedzielę pobiłem rekord świata i okolic w spalaniu. Ze startu zatrzymanego z zimnym (~6 godzin postoju przy temperaturze powietrza ~24°C) silnikiem przejechałem ~ 8 km i ŚREDNIE zużycie pokazane na wyswietlaczu wyszło ~2.8 l/100 km. |
Kierunek wiatru też trzeba czasem wziąć pod uwagę. Fajnie się jeździ z wiatrem...
Apropo spalania paliwa i warunków drogowych. Temperatura silnika, a także temperatura na dworze też ma znaczenie. Jak jest ok. 8stop.C lub poniżej, samochód pali trochę więcej. Takie są moje spostrzeżenia.
Zresztą przy kupnie w ASO powiedziano mi, że blok jest aluminiowy i ma to znaczenie. Zimą silnik pali więcej.
lobuzek - 28-04-2016, 19:24
Na tej trasie nie poszalejesz. Generalnie nie przekraczałem 90 km/h i nie wyprzedzałem, bo się po prostu nie dało. Średnia prędkość wyszła około 55 km/h, co jak na polskie krajówki jest dobrym wynikiem, tym bardziej, że spinałem się pod górę.
Generalnie jeżdżę spokojnie i płynnie, dużo hamując silnikiem. Nie będę się chwalił, ale kilka razy potrafiłem znajomym udowodnić, że samochód może mniej spalić i wcale nie trzeba przy tym jechać jak taksówkarz.
Największe znaczenie dla niskiego spalania ma płynnośc jazdy.
Mój rekord to 4,8 na trasie Bochnia - Tarnów, ale jechałem za tirem jadącym ok. 90 km/h.
No i po co downsizing?
marcink - 11-05-2016, 19:55
Pobiłem swój rekord jeśli chodzi o najwyższe spalanie: 9,8L/100km. Dystans ok 270km, autostrada, obroty między 3,8k a 4,8k rpm.
Haek - 17-05-2016, 20:23
Ja dzisiaj pobiłem swój osobisty rekord spalania w mieście (Warszawa o 17) i poczułem wewnętrzną potrzebę pochwalenia się - 7,8 l/100km. Na odcinku 7 km z włączoną klimą przez 2,5 km. Dodam tylko, że mój antyrekord na tym samym odcinku to było ok. 11,5 l/100 ^^
Lancerka mam od 2 tygodni jakoś i dopiero zaczynamy się zaprzyjaźniać
Golotheman - 18-05-2016, 06:50
Kolego Haek, witamy i szerokości . To jeśli już całkiem chcesz poprawić sobie humor, to jak ruszysz, skasuj przyciskiem info średnie spalanie po 2-3 km ;p wtedy wyjdzie Ci w miarę realne spalanie bo na odcinkach do 10-20km rozruch bardzo zawyża spalanie na odcinku. A jeśli chodzi o spalanie na odcinku 7 km, to myślę, że jeszcze dobrze się nie zagrzał, żeby mówić o jakimś wyniku spalania . Zrób dłuższą trasę i będziemy więcej wiedzieć
aequitas - 20-05-2016, 11:03
Lancerem przejechałem kilka razy trasy ~400km autostradą przy ciągłej jeździe powyżej 4k rpm i przy czym nigdy nie potrafię sobie odmówić rozpędzenia się do Vmax i spalanie nigdy nie przekroczyło 7,5l. Tak więc całkiem niezły wynik. Gdyby auto było cichsze to ta jazda nie byłaby tak męcząca bo koszty paliwa są bardzo zadowalające.
M4ci3X - 22-05-2016, 20:36
przejeżdżone półtora zbiornika 27km w jedną stronę do pracy i parę wyjazdów mieszanych do 60km w jedną stronę, po dolewce średnia 6.4/100, jadąc 24 z 27km za tirem komputer pokazywał średnią 5.2 po zaparkowaniu, ale jeszcze powinien zejść troszkę niżej przy dłuższej trasie.
pawel1405 - 24-05-2016, 20:06
Witam ponownie, mogę już coś więcej powiedzieć na temat moich osiągów. Przejechałem juz 2500 km i średnie spalanie utrzymuje mi się w granicach 6,2l/100km przy normalnej jeździe, czyli trochę miasta trochę krajowki. Wczoraj nawet udało mi się zejść do 5l/100 wiec jest super, ale starałem się nie przekraczać 80km/h.
|
|
|