To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Kocham sedana nie nawidzę hatchback`a?

robertdg - 10-04-2011, 10:30

Dlaczego sedan jest sztywniejszą konstrukcja niż hatchback :?:

Sprawa banalnie prosta, tylna półka w sedanie połaczona jest z kielichami nadkoli, stanowi element nośny dla szyby tylnej i tylnej klapy, dodatkowo ostrzejszy zarys tylnych błotników no i oczywiście dach, gdzie w hatchback'u sztywność tyłu to tylko zamknięta tylna klapa, bo w zasadzie elemnt konstrukcyjny to tak jakby z sześcianu wywalić jedno okienko, no i wtedy dach, boki, i płyta podłogowa są elementem nośnym. Idąc dalej tym tropem, ta sztywność wpływa także na przednią część karoserii.

Mario - 10-04-2011, 10:55

gulgulq napisał/a:
luz luz chłopaki :)

temat był w formie żartu a tu rosną animozje :D :D

I to już 5 stron ;)

zróbmy może ankietę :badgrin:

JCH - 10-04-2011, 11:02

gulgulq napisał/a:
emat był w formie żartu a tu rosną animozje :D :D
Widać koledzy pozazdrościli tematu właścicielom Lancerów.
Jak się wyczerpie to proponuję wrócić do kwestii spalania :arrow: GDI - czy to ekonom czy paliwożerny potwór albo temat zawsze aktualny benzyna vs diesel :lol: 8)

W temacie:
No oczywiście że sedan - kto to widział, żeby na miejscu tyłka jakieś drzwi robić :shock: :wink: 8)
I to mówię ja, który nigdy sedana nie miał. Do tej pory same hatchbacki, liftbacki, combiaki.... zawsze z uwaloną z tyłu klapą :twisted:
Ale sedana to se kiedyś kupię :)

daron64 - 10-04-2011, 11:12

Mario ankieta nie ma raczej wiekszego sensu jesli robic ja tylko na podforum Cari, a to z prostej przyczyny-ilosc sedanow do liczby htb. Wiadomo, ze wiekszosc bedzie zachwalalo swoj.
JCH
Cos mi sie zdaje, ze za szybko sie temat nie wyczerpie, a nawet jesli, to o czym tu dyskutowac-kazdy motor spali tyle ile mu wlejesz, wszystko zalezy jak i gdzie jezdzisz, no i oczywiscie, ze benzyna :)

Matejko - 10-04-2011, 11:21

kuzi napisał/a:

Inne błotniki tylne, inny dach.

ale dlugosc calkowita ta sama, tak jak pisalem wczesniej, roznia sie tylko tym ze jeden ma szybke na stale, stad roznice w blotnikach i dachu, zderzakie sa takie same, itp.

Mario - 10-04-2011, 13:29

daron64 napisał/a:
a to z prostej przyczyny-ilosc sedanow do liczby htb.

no właśnie :twisted: :twisted:

SHARK1979 - 10-04-2011, 20:38

Panowie =D> naprawdę ładnie idzie co mnie bardzo cieszy :mrgreen:
Powiem tak jak widzę htb z boku na 14" to wybaczcie ale ten tył jest za wielki, zbyt masywny i tu troszku traci na całości, w sumie Cari htb nie jest jakby typowym htb jak golf czy clio itp i "DUPSKO" macie deczko za wielkie :butthead: :wink:

Morfi - 10-04-2011, 20:46

Ja lubie swoją dupcie :wink:
Mario - 10-04-2011, 22:28

Morfi napisał/a:

Co raz lepsza ta dyskusja :lol: :lol: ;)

gulgulq - 11-04-2011, 06:36

Morfi napisał/a:

niektórzy lubią małe dupcie a niektórzy duże ... :butthead: :butthead: :butthead:

ale to w temacie o pięknych kobietach może.... :p :p :p :p :p

daron64 - 11-04-2011, 09:14

Nieeeee no chyba powinienem siie obrazic, za duza dupa? Moze i duza ale za to zwarta i jedrna, a nie taka odstajaca jak w sedanie..blee. No i, ze tak powiem, jest latwiejszy dostep od tylu :)

A tak w ogole to czemu to jest htb, nie powinien byc jako liftback? Bo jak to rozgraniczaja? Bo kiedys jeszcze czytalem, ze w zaleznosci od dlugosci nadwozia? Tzn do ilus tam htb a powyzej ltb.

Teozord - 11-04-2011, 09:42

daron64 napisał/a:
Nieeeee no chyba powinienem siie obrazic, za duza dupa? Moze i duza ale za to zwarta i jedrna, a nie taka odstajaca jak w sedanie..blee. No i, ze tak powiem, jest latwiejszy dostep od tylu :)

A tak w ogole to czemu to jest htb, nie powinien byc jako liftback? Bo jak to rozgraniczaja? Bo kiedys jeszcze czytalem, ze w zaleznosci od dlugosci nadwozia? Tzn do ilus tam htb a powyzej ltb.

Możliwe , że jak sedan dostanie klapsa w dupe to szyba nie poleci =D

SHARK1979 - 11-04-2011, 10:51

Cytat:
Tzn do ilus tam htb a powyzej ltb.

Lancer X zapatrzył się deczko na Cari htb i wylazł liftback. I w tym przypadku myślę że nie ma jak Lancer sedan :wink:

daron64 - 11-04-2011, 12:25

Nie no teraz to SHARK1979 pojechales.. Porownanie Lancera 10tki z Cari. Osobiscie (bez urazy posiadacze Lancera) liftback wyszedl okropny, ale jest moda na takie nadwozia i oczywiscie musial sie w ofercie znalezc coby sprzedaz byla wieksza. Tu sie zgodze ze sedan zdecydowanie ladniejszy, ale w przypadku Cari zdania nie zmienie. A jeszcze tak wracajac do Twojej niefortunnej wypowiedzi o tylku Cari, to jesli uwazasz, ze ma za duzy to co powiesz o starszych wersjach cordoby?(wiem, ze nie htb, ale za kazdym razem jak jakas na ulicy widze to mysle"Bozio , co za ZAD" normalnie jak u murzynki =)
Anonymous - 11-04-2011, 12:35

Chwila, chwila... Carisma to hatchback, a najnowszy Lancer to liftback? Zawsze zdawało mi się, że jest na odwrót. ;) ;) ;)