[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - przebiegi na LPG
sliwek2face - 05-05-2013, 11:13
RalfPi napisał/a: | Główne wady:
-mniej miejsca w bagażniku |
No właśnie da się jakoś przymocować zapasówke czy wozicie luzem?
To jest akurat najmniejszy problem ale tak z ciekawości pytam
RalfPi napisał/a: | -więcej "zabawy" - przeglądy techniczne co rok, po 10 latach (chyba) wymiana butli, częstsze tankowania, przeglądy gazowe (100zł - ja jeżdżę co 15kkm) |
Co do przeglądów to zrozumiałe, butla i tankowanie również. Właśnie ten przegląd to osobny u gaziarza nie ten roczny?
RalfPi napisał/a: | -możliwa konieczność regulacji luzów (w sumie chyba właśnie tylko Bastek te luzy regulował).) |
Co ile sprawdzać te luzy?50K km wystarczy? Częściej rzadziej?
RalfPi napisał/a: | Główne zalety:
-ekonomia
PS Gdyby nie opcja LPG w Lancerze, to bym dziś KIĄ śmigał. |
No właśnie i to mnie przekonuje miesięcznie robię około 2-3k km więc przypuszczam ze się będzie opłacać.
A filtry co jaki czas wymieniać i które?
Jak by czytał to ktoś z Wrocławia będę wdzięcz za polecenie dobrego mechanika który zna się na miśkach i pewnego gaziarza
RalfPi - 05-05-2013, 11:27
sliwek2face - tak zbiorczo:
1) Przeglądy techniczne samochodu - co rok
2) Przeglądy instalacji gazowej - jak kto woli(kumpel wymienia filtry wtedy jak go komp powiadomi - co jakiś czas podpina Laptopa do instalacji - ja robię co 15kkm (wymiana dwóch czy trzech filtrów( takich cylinderkach/puszkach,wlacach są filtry), pomiar spalin, sprawdzenie szczelności), Ojciec co 50kkm (Szwagier też ) i jakieś tam kłopoty mieli. (zabawa zajmuje z dojazdem 40min i kosztuje coś koło 100zł).
3) Dojazdówkę woziłem luzem - obecnie wcale (ale mam jakiś pokrowiec+prześcieradło w kufrze, co by nie brudził się samochód i jak coś się przewozi, to też bezpieczniej). A czy da się przymocować.. Pewno się da
4) Luzy nie pamiętam - chyba co 50kkm (może w książce serwisowej jest napisane).
Powodzenia i pozdrowienia!
PS Więcej info jest w temacie Lancer a LPG
d506405 - 06-05-2013, 23:54
więc jestem nowy. przebiegu mam 32k w tym 1200 na lpg - instalacja Lovato smart z szybkimi wtryskiwaczami.
ogólnie przed regulacją spisywał się idealnie. przy prędkości 140 delikatne szarpanie ale to wina uregulowania. lubryfikacja benzynową 2% powyżej 3tys obrotów 10% benzyny w mieszance. silnik bez dostosowania.
piszcie co myślicie o tym
plecho1 - 07-05-2013, 07:07
Te dotryski benzyny nie są potrzebne, na dobrze ustawionej instalce nic z silnikiem się nie stanie. Jeśli jednak założyli Ci za słaby reduktor, to w ten sposób mogli się ratować przed zbyt ubogą mieszanką.
bastek - 07-05-2013, 09:09
Przemek, jak byłem na ostatniej regulacji, to w BRC teraz też daja takie coś w standardzie - dotrysk benzyny. ma to niby nie być kwestia słabego reduktora, ale poprawy osiagów na wysokich obrotach.
d506405, napisz jak bedziesz miał za 12.000 na lpg i późeij dalej
d506405 - 07-05-2013, 09:14
za moment regulacja. a coś muszę robić silniku przez cały czas używania instalacji lpg? jakieś ustawiania? rozumiem olej wymieniać ale coś jeszcze?
sliwek2face - 08-05-2013, 05:56
przeczytaj dwie strony wstecz. zadałem podobne pytanie
Drone - 08-05-2013, 16:50
sliwek2face napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Główne wady:
-mniej miejsca w bagażniku |
No właśnie da się jakoś przymocować zapasówke czy wozicie luzem?
To jest akurat najmniejszy problem ale tak z ciekawości pytam |
Ja nie wożę w ogóle zapasu.
Mam tylko łatkę w spraju.
W ubezpieczeniu mam dodatek Assistance. W razie złapania gumy (tak, że łatka nie da rady) wzywam pomoc drogową i mnie holują do wulkanizacji. Nie tracę przy tym zniżek.
Innymi autami na gaz też jeździłem bez zapasu i bez takiego pakietu.
Należy sobie zadać pytanie, kiedy ostatnio Ci rozerwało oponę? Bo tylko w takim przypadku łatka nie da rady.
Co do upierdliwości LPG, to ja mam tylko jeden czynnik, bardzo uprzykrzający życie.
Jest to tankowanie.
Ma to dwa aspekty. Raz że 2x częściej niż na benzynie, a dwa że czekasz na obsługę. A obsługa:
- jest w WC
- wydaje hotdogi/robi coś innego
Dodatkowo jest zazwyczaj jeden dystrybutor i jest zastawiony przez kogoś innego co tankował paliwo.....i ten ktoś zamawia hotdogi.
Na małych stacjach z LPG tego problemu nie ma, ale jest inny. Brak mozliwości płacenia kartą. Tylko gotówka.
Inne rzeczy z LPG są dla mnie pomijalne i traktuję jako folklor
jaca87 - 10-05-2013, 11:51
Witam,
Pytanie kieruje do osób znających się na rzeczy bo ja w kwestii instalacji gazowych jestem zielony mam dwie propozycje od cenionych w okolicy gazowników.
Którą uważacie za lepszą ?
Mitsubishi Lancer Sportback 2008 1.8 143 km
1)
- Stag Qbox (nowość – zastępuje Stag 4 Plus, dalece większy potencjał)
- Reduktor Magic III
- Wtryski: pojedyncze Hana 2000
- Wielozawór i wlew paliwa: Tomasetto
- Zbiornik: Bormech, toroidalny
- Węże gazowe i wodne Parker
- Rurki fazy ciekłej Faro
- Armatura Gomet
- filtry: ZWM Czaja
Cena: 2900 PLN, gwarancja: 3 lata bez limitu kilometrów, lub 100.000 km bez limitu czasu.
2
zestaw stag 300 premium, wtryskiwacze hana 2001, do tego
reduktor ac stag i wlew pod klapką
całość 3000 złotych
Co myślicie ? Który lepszy ?
A wyceny i konkretne przykłady przydadzą się dla potomnych
pablo diablo - 10-05-2013, 13:32
witaj ja odpisze ci tylko z mojego doświadczenia użytkowałem instalacje gazowa stag 300
przez 6 lat i po sprzedaży galanta mój funfel dalej na nim jedzi. samochód użytkowałem w Angli a instalacje zakładałem w Starym Saczu u Pana którego w okolicy nazywają Dr. Gaz- chodziło mi o dobrze zamontowana instalacje bo wywoziłem samochód do angli gdzie nie mogłem liczyć na servis w razie w, wiec wybrałem polecany warsztat do montażu i polecaną tam instalacje + dobre wtryski,
A wiec jeżeli chodzi o instalacje to komputer jest ważny ale -
ja myślę ze najważniejsze w tym wszystkim jest to by wtryski były najlepsze, montaż równie ważny, częste wymiany filtrów (ważna sprawa) odpowiedni kaloryczny niezanieczyszczony gaz (ja miałem przez 5 lat super angielski gaz)
tankowanie zawsze do pełna i co jakis czas trasy na paliwie.
Przez 5 lat prócz wymiany filtrów miałem tylko 2 regulacje,
Galancik dalej jeździ na gazie i ma się dobrze wiec instalacja gaz. zrobiona wtedy na tamtych podzespołach i w tamtym garażu można powiedzieć strzał w 10
(oszczędności bardzo duże i ekologia !:)
plecho1 - 10-05-2013, 14:01
Z reduktorami Reduktor Magic dużo osób ma problemy, często się rozszczelniają i puszczają gaz do układu chłodzenia.
jaca87 - 10-05-2013, 14:09
plecho1 napisał/a: | Z reduktorami Reduktor Magic dużo osób ma problemy, często się rozszczelniają i puszczają gaz do układu chłodzenia. |
A jaki jest polecany zamiast tego ?
plecho1 - 10-05-2013, 17:30
KME Silver, KME Tur, AC R01, chociaż z tym ostatnim też czasem bywają problemy ze stabilnością ciśnienia.
RalfPi - 10-05-2013, 17:41
czy może ktoś to wrzucić do tematu: "Lancer a LPG?"
http://forum.mitsumaniaki...37991&start=720
bastek - 14-12-2014, 07:49
stary temat przypomnę
dopiszcie coś nowego
|
|
|