Outlander II GEN Techniczne - Olej do skrzyni redukcyjnej/mechanizmu różnicowego
TomiF19 - 11-11-2015, 16:08
Zrzut z programu
http://images77.fotosik.pl/63/af5e26cbe76e3c13.jpg
hucker - 11-11-2015, 16:27
Dlaczego te dane się różnią ? Może te oleje nie znacznie różnią się między sobą i można stosować je wszystkie?
Moody - 12-11-2015, 21:21
Niedawno wymieniałem. W oba mechanizmy olej 75W90 GL4/GL5.
hucker - 13-11-2015, 20:42
W tylny mechanizm zóżnicowy zalałem RAVENOL EPX SAE 80 myślę że będzie ok.
Moody - 15-11-2015, 12:35
hucker napisał/a: | W tylny mechanizm zóżnicowy zalałem RAVENOL EPX SAE 80 myślę że będzie ok. |
Olej dobrany OK.
Ja osobiście nie używam mineralnych.
skoti35 - 09-12-2015, 00:50
Chce wymienić oleje w tylnym mechanizmie różnicowym,skrzyni rozdzielczej i skrzyni biegów.Z tego co mi wyszukiwarka z olejami pokazuje to w przednim mechanizmie różnicowym też się wymienia,to znaczy że nie jest on razem ze skrzynią biegów?Czyli osobny olej w skrzyni i osobny w przednim mechanizmie różnicowym?Myślałem że jest tak jak w normalnej skrzyni.Proszę o odpowiedz bo już jestem głupi.
Szef24 - 09-12-2015, 07:31
Wydaje mi się że to jest w skrzyni po prostu
hucker - 09-12-2015, 17:52
Olej do skrzyni biegów jest inny niż olej do skrzyni rozdzielczej znajdującej się obok.
Moody - 11-12-2015, 19:53
skoti35 napisał/a: | Chce wymienić oleje w tylnym mechanizmie różnicowym,skrzyni rozdzielczej i skrzyni biegów.Z tego co mi wyszukiwarka z olejami pokazuje to w przednim mechanizmie różnicowym też się wymienia,to znaczy że nie jest on razem ze skrzynią biegów?Czyli osobny olej w skrzyni i osobny w przednim mechanizmie różnicowym?Myślałem że jest tak jak w normalnej skrzyni.Proszę o odpowiedz bo już jestem głupi. |
Także to kiedyś zauważyłem przy doborze oleju to transmisji. Wydawało mnie się (i nadal wydaje), że OII/C-Crosser/Pug4007 mają taki sam układ transmisji. U mnie jest to: skrzynia biegów z przednim dyferencjałem, rozdzielacz(pseudo) no i tylny dyfer - czyli olej leje się w trzy miejsca. Natomiast dobieraczka Millers Oils sugerowała, że w OII jest klasyczny układ 4x4: skrzynia biegów, rozdzielacz, dyfer przedni i dyfer tylni - czyli cztery niezależne miejsca. Więc nie wiem czy tak rzeczywiście jest czy im się coś pop.
W każdym razie u mnie skrzynka biegów i przedni dyfer nurzają się we wspólnym oleju.
Ostatnio wymieniałem w transferze i tylnym dyf.
skoti35 - 11-12-2015, 23:41
Moody napisał/a: | W każdym razie u mnie skrzynka biegów i przedni dyfer nurzają się we wspólnym oleju.
Ostatnio wymieniałem w transferze i tylnym dyf. |
No tak samo jest u mnie z tego co widzę,jaki olej lałeś do dyfra i transferu?
Moody - 12-12-2015, 00:22
skoti35 napisał/a: | No tak samo jest u mnie z tego co widzę,jaki olej lałeś do dyfra i transferu? |
Taki: Millers Oils TRX Synth 75W90
paweldm - 28-12-2015, 20:25
Olej leje się w 3 miejsca Przedni i tylny mechanizm różnicowy, ten sam olej (najlepiej przeznaczony do przekładni hipoidalnych) oraz trzecie miejsce, to skrzynia biegów. Kilka postów wcześniej opisałem czym zalałem u siebie. Wychodziłem z założenia, że musi to być syntetyk lub ewentualnie półsyntetyk.
yaro-wro - 08-01-2016, 10:26
ja wymieniałem w outku po 3 latach (http://www.mitsubishi.pl/lista_przegladow) ze strony można odczytać taki interwał wymian to 3 lata lub przebieg. W outlanderza II z 2010 roku 2.0 did mamy 3 miejsca gdzie wymieniamy olej (poza silnikiem ) 1 - skrzynia rozdzielcza (transfer) - po środku auta 2 - tylny dyferencjał oraz skrzynia biegów .
Ja zalałem TRANSELF SYNTHESE FE 75W90 - kupiłem 1 litr i wystarczyło w sam raz (zalecany jest do wysoko obciążonych mechanicznych skrzyń biegów, tylnych osi (przekładni hipoidalnych), skrzyń rozdzielczych i innych przekładni w samochodach ciężarowych, osobowych, sprzęcie budowlanym, rolniczym i wszędzie tam, gdzie wymagany jest olej klasy EP., ma klasę GL-5) dobierałem ze strony http://www.elf.com.pl/dobierz-olej.html
co do oleju w skrzyni biegów to producent zaleca co 10 lat lub 200.000 km więc jeszcze mam trochę czasu
alojso - 15-04-2016, 12:16
Zalałęm syntetyk 75W90 do skrzyni rozdzielczej i mostu - jest ok (nie ma żadnych szumów etc.), wiec polecam. W stosunku do minerału (80W90) różnica jest kolosalna. Np. temperatura krzepnięcia dla minerału to zwykle 23-27, a dla syntetyka to 40 stopni i mniej. Ktoś powie, że 23 stopnie to u nas nieosiągalna granica, ale tutaj też chodzi o zachowanie oleju w wyższych temperaturach (ale poniżej zera) - minerał już przy lekkim minusie staje się breją.
supeer - 06-12-2016, 10:49
Moze komus pomoge w wyborze:)
Porównując oleje do przedniego i tylnego mechanizmu różnicowego wybralem MOTUL Gear 300 LS 75W90.
-olej syntetyczny
-przeznaczony do mechnizmow hipoidalnych
-temperatura plynieca -42C ( w zalecanym u producenta jest -34, w innych firmach nawet -27 )
-lepkosc zblizona do zalecnego oleju (u mnie to TOTAL TRANSMISSION X4 SAE 80W-90, ktory nie jest do nabycia )
- spelnia norme API GL-5 LS , SAE 90
Z czasem trzeba bedzie wybrac cos do skrzyni biegow
|
|
|