[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Spalanie rzeczywiste a wskazanie komputera
prosto - 07-01-2014, 13:06
msnboss napisał/a: | do Sopotu jechał za mną ford focus 1.8 diesel 110KM i spalanie miał identyczne |
wiec sam teraz pomysl czy twoje spalanie jest takie wysokie skoro focus ktory z tego co pamietam jest lzejszy, a do tego napisales ze ma 30KM mniej a i tak spalił Tyle co ciezszy lancer i z mocniejszym silnikiem. no i tak jak pisza koledzy kwestia pojedynczego pomiaru. znam takie trasy ze w jedną strone wychodzi spalanie mniejsze o 2L niz w drodze powrotnej wiec ciezko porownywac spalanie po jednej trasie. (nie wspominając jak smutna jest jazda zeby uzyskac spalanie ok 4L, ale to juz tylko moje zdanie )
msnboss - 10-01-2014, 18:23
Panowie... ja to auto mam nie od wczoraj i analizuje ile pali co tankowanie, zawsze tankuje po sam korek, wcześniej wyniki były dużo lepsze.
Ford zwykł silnik 1.8 diesel masa bardzo podobna ponieważ to jest kombi. Lancer 1.8 did ma więcej mocy, większy moment obrotowy zatem powinien być oszczędniejszy po za tym jest to dużo nowocześniejsza konstrukcja.
Rozumiem że nie uzyskam odpowiedzi na pytanie
bart210 - 10-01-2014, 18:32
To samo zauważyłem po ostatnim przeglądzie gwarancyjnym. Silnik 1.8 benzyna, spalanie wzrosło o ok. 0,5-1l/100km. Zawsze sprawdzane na tej samej trasie. Zawsze tankowane na tej samej stacji.
Ten stan utrzymuje się od lipca zeszłego roku. Wcześniej było lepiej. Nie wiem z czego to wynika.
JCH - 10-01-2014, 18:56
msnboss napisał/a: | Lancer 1.8 did ma więcej mocy, większy moment obrotowy zatem powinien być oszczędniejszy | To nie jest takie oczywiste
msnboss napisał/a: | Rozumiem że nie uzyskam odpowiedzi na pytanie | Jakby to powiedzieć.....
Trudno przez Internet jeździć Twoim samochodem, tankować i porównywać ile paliwa i w jakich warunkach spala.
Tej odpowiedzi Ty musisz udzielić sam Sobie i nam
Jak klikniesz w moją stopkę spalania to też zobaczysz "rozjazd" od 5,4 do 6,4. To niby niewiele bo tylko 1 litr ale to aż 20% więcej
Paliwo inne, warunki na drodze inne, styl jazdy inny, stan samochodu inny.... Takie mierzenie w naszym wydaniu to nigdy nie będzie laboratorium. Ja uważam, że jeśli na przestrzeni kilku tankować spalanie oscyluje wokół tej samej średniej to jest OK. Co innego gdyby przez długi czas średnia (na moim przykładzie) wynosiła 6,0 a od pewnego momentu podskoczyła do 6,5 i ten stan trwa - raz jest 6,2 innym razem 6,8.
Piszesz, że:
Cytat: | wcześniej wyniki były dużo lepsze | Jakie? W jakich warunkach?
Jak długo utrzymuje Ci się obecny stan 5,3? Tzn. ile tankować zrobiłeś od tego wyjazdu Poznań-Sopot i jakie były konkretne wyniki?
Mało jest na Forum Lancerów 1.8 DID ale jest user pablo diablo - z tego co kojarzę jest Lancer pali ok. 5,5 litra i uważa, że jest OK.
pablo diablo - 19-04-2017, 15:41
Tak sobie sprawdzam indeksy spalania
nowy lancer automat nie ma sie czym pochwalić / wiem to evo
https://zapodaj.net/8df3ece0e255e.jpg.html
http://pl.equaindex.com/zuzycia-paliwa/
RalfPi - 19-04-2017, 20:58
Witaj msnboss,
msnboss napisał/a: | Panowie... ja to auto mam nie od wczoraj i analizuje ile pali co tankowanie |
Jaką analizę robisz?
Co z tej analizy wynika?
msnboss napisał/a: | Lancer 1.8 did ma więcej mocy, większy moment obrotowy zatem powinien być oszczędniejszy |
V8 kolegi z pracy ma 2.5x tyle mocy co mój, 2x tyle momentu.. więc powinien palić mniej?
(z tego co wiem, to pali 2 raz więcej ).
Jak dla mnie spalanie 5.5l +-0.3l (w sensie średnim) jest dobrym wynikiem dla tego samochodu.
Faktycznie mniejszy Focus (mniejsze "okno" samochodu - tzn. pole przekroju widoku z przodu, w porównaniu z Lancerem!) spala mniej.
Bart - może kwestia ciśnienia w oponach, może kwestia pogody.
Marekspd Doti - 22-04-2017, 09:22
Jeżdżę Lancerem od niedawna - silnik 1.8 benzyna 140 KM, r. prod. 2012. Spalanie 6.0 l Pb 95 wg. komputera na trasie 40 km przy prędkości 110 km/h, oczywiście w kilku miejscowościach po drodze prędkość zgodna z przepisami. Zrobiłem dwa razy pomiar na tej samej trasie i wynik spalania był identyczny.
pablo diablo - 22-04-2017, 09:33
Marekspd Doti napisał/a: | Jeżdżę Lancerem od niedawna - silnik 1.8 benzyna 140 KM, r. prod. 2012. Spalanie 6.0 l Pb 95 wg. komputera na trasie 40 km przy prędkości 110 km/h, oczywiście w kilku miejscowościach po drodze prędkość zgodna z przepisami. Zrobiłem dwa razy pomiar na tej samej trasie i wynik spalania był identyczny. |
Teraz zmierz sobie wg tankowania i przejechanych km, na przykład przez jedną z aplikacji jak https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.goVirtual.moje.auto&hl=pl
i wtedy napisz jakie masz różnice względem komputera
|
|
|