To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Short shifter

Torp12 - 24-02-2012, 19:26

I wez tu badz madry w tej kwesti:)

Praktyka przeczy teorii-fizyce:)

Mozesz ktos z wawy chetny na testera short shiftera:)

milo - 24-02-2012, 19:37

Może lepiej zrobić filmik dla niedowiarków , przecież to działa doskonale
Torp12 - 24-02-2012, 19:45

milo napisał/a:
Może lepiej zrobić filmik dla niedowiarków , przecież to działa doskonale

Milo no to dawaj ten filmik:)

milo - 24-02-2012, 20:01

Torp12 napisał/a:
Milo no to dawaj ten filmik:)

To jest propozycja , najpierw muszę zrobić :D

m6riano - 24-02-2012, 21:26

Torp12 napisał/a:

Jak chcesz to w niedziele możemy podjechać do Babic i obejrzeć w jakim stanie jest ten drążek z rozbitka..jak będzie dobry to po oględzinach rzeczoznawcy możemy go brać na testy...;-)

Torp12 - 24-02-2012, 21:55

m6riano napisał/a:
Torp12 napisał/a:

Jak chcesz to w niedziele możemy podjechać do Babic i obejrzeć w jakim stanie jest ten drążek z rozbitka..jak będzie dobry to po oględzinach rzeczoznawcy możemy go brać na testy...;-)

Juz Ci marian mowilem ze w niedziele to ja trzezwieje :]

m6riano - 24-02-2012, 22:20

A ja nie wstaje przed 14...
a że teraz wiosna idzie więc i o 16 jeszcze jasno jest...więc spakojna...;-)

nevercry - 24-02-2012, 22:48

Cytat:
podstawy fizyki nazywasz bełkotem?

Tak. To jest bełkot bo przyczepiłeś się tylko jednego aspektu czyli przełożenia sił na dźwigni. Na to jak dobrze wchodzą biegi nie składa się wyłącznie przyłożona siła. Jeśli nie wyłapiesz biegu to można przykładać i 2x większą siłę a bieg będzie wchodził chrobocząc. Krótszy lewarek lepiej bo precyzyjniej wyłapuje biegi i po prostu czujesz, że dobrze wchodzi. Nie ma tu zaprzeczeń fizyki bo co z tego, że przykładasz większą siłę jak nie w tym miejscu co trzeba. Nie ma co tu spekulować tylko po prostu zaufać ludziom który to sprawdzili pod łapą. Krótszy drążek pracuje lepiej i tyle...

pitbu77 - 25-02-2012, 14:15

Panowie?
A czy wy wiecie na jakiej zasadzie działa Short Shifter? Bo po tym co tu czytam to mam wrażenie, że nie bardzo... :roll:
Mylicie pojęcia. Ważniejsza jest odległość między punktem obrotu (kulka) a mocowaniem do wodzików.
Z resztą TUTAJ to jest opisane i pokazane.

Krótko mówiąc gdybyście zmienili położenie punktu obrotu (przesunęli w górę na drążku) to automatycznie mielibyście niższy drążek w kabinie i dłuższy przy wodzikach. Robiłem tak w Mazdzie 323F i przedwczoraj w Nissanie Almerze GTi.

milo - 25-02-2012, 15:21

pitbu77 napisał/a:
A czy wy wiecie na jakiej zasadzie działa Short Shifter? Bo po tym co tu czytam to mam wrażenie, że nie bardzo...

Nikt nie myli pojęć naczytałem się o tym dużo i doskonale wiem o co chodzi... to jest najtańsze rozwiązanie które bardzo dobrze działa

A tematu nie będę nowego zakładał np :skrócony drążek bo będzie dubel... tyle w temacie życzę miłej lektury :D

spidernet - 24-03-2014, 19:10

Odkopię nieco temat. Do dziś nie zainstalowałem shortshiftera w swoim EA2A. Znowu jednak naszła mnie taka chęć... Pomyślałem może, że zapytam sprzedawców części od VRów o ten element. Ale czy shortshifter od VRa będzie pasował do standardowego manuala EA2A?
Witek vel Mysza - 24-03-2014, 19:49

Z SS się fajnie jeździ, ale przy tej samej prędkości przesuwu lewarka z SS wzrasta znacząco prędkość przesuwania wodzików wewnątrz skrzyni. A one do zbyt szczęśliwych nie należą. Moim zdaniem śmierć dla starej skrzyni o wątpliwej konstrukcji. Synchro będą się sypać.
spidernet - 25-03-2014, 17:09

Po cichu myślałem o tej kwestii. Jednak przez chwilę miałem okazję pojeździć w evo i baaardzo przypadła mi do gustu krótka zmiana biegów. Chyba zaryzykuję, a więc temat można uznać za aktualny. Kolega swinks_UK podpowiada, że powinien pasować element z evo 4-6. Ciekawe czy ktoś z was potwierdzi na 100%?
ALEX-77 - 29-03-2014, 00:11

a czy ten będzie dobry ? Short Shifter
arturj123 - 29-03-2014, 15:03

Kiedyś ktoś miał na sprzedanie, skopiowałem sobie zdjęcie, może coś podpowie: