To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

m6riano - 01-10-2011, 15:57

jAZZMAN napisał/a:
chwycenia za klamkę podświetlało wnętrze zamka.

że co...?ciekawe w jaki sposób...?

Hugo - 01-10-2011, 18:49

emilok napisał/a:
Dzisiaj sprawdziłem to ponownie, wcześniej trochę nieprecyzyjnie to opisałem. U mnie wcześniej (gdy wszystko działało) było tak, podświetlenie wyświetlacza klimatronika zapalało się gdy kluczyk w stacyjce był na zapłonie. W tym momencie potencjometrem kręcąc nic się nie zmieniało. Gdy włączałem światła pozycyjne / mijania przyciski się podświetlały a wyświetlacz klimatronika przygasał (coś jak wyświetlacz zegarka). I w tym momencie kręcenie potencjometrem miało wpływ na wyświetlacz klimatronika w taki sam sposób jak działało na zegary, przyciski itp.
Chyba ja namieszałem. Masz rację wyświetlacz klimatronika przygasa wraz z kreceniem potencjometrem. U mnie już nie przygasa, bo przerwałem (celowo) jedną ścieżkę w klimatroniku i wyświetlacz w ogóle nie przygasa, nawet po włączeniu świateł pozycyjnych/mijania.
polaff napisał/a:
a jak wymienia się podświetlenie stacyjki?
Trzy wkręty od dołu mocujące plastikową obudowę kolumny kierowniczej, zdejmujesz obie połówki. Z góry ujrzysz koszyczek wsunięty w stacyjkę. Bez cienkich szczypcy, najlepiej chirurgicznych, ani rusz. Chwytasz, obracasz koszyczek przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i wysuwasz ze stacyjki. Mało miejsca jest, ciężko go odsunąć na tyle by go wyjąć, ale da radę.

[ Dodano: 01-10-2011, 18:50 ]
m6riano napisał/a:
Normalnie. Miałem taką Mazdę. W nocy, zanim włożyłeś kluczyk do zamka drzwi kierowcy pociągałeś za klamkę tak jakbyś chciał otworzyć drzwi. Wewnątrz wkładki zamka zapalała się umieszczona tam żarówka i bez problemu trafiałeś kluczykiem w zamek.
m6riano - 01-10-2011, 19:06

ale w zamku...??
jAZZMAN - 01-10-2011, 23:43

m6riano napisał/a:
jAZZMAN napisał/a:

Normalnie, ciągniesz za klamkę a w szparce pojawia się światełko :)

źródło zdjęcia

robertdg - 02-10-2011, 08:26

Pod warunkiem, że masz wyłamaną klapke we wkładce zamka.
komarsnk - 02-10-2011, 09:45

jAZZMAN napisał/a:
m6riano napisał/a:
jAZZMAN napisał/a:

Normalnie, ciągniesz za klamkę a w szparce pojawia się światełko :)

Obrazek

źródło zdjęcia

robi się lekki OT ale intryguje mnie to rozwiązanie...
Czy to na pewno było w oryginale? Bo jak słusznie zauważył robertdg, musiało nie być klapki w zamku. I w jakich okolicznościach to światełko gaśnie? ;] jakiś wyłącznik czasowy czy po przekręceni kluczyka? ;]

m6riano - 03-10-2011, 05:10

ciekawe jaka tam żarówka siedzi...?;-)
Hugo - 03-10-2011, 08:37

jAZZMAN pokazał dokładnie jak to wygląda.
robertdg napisał/a:
Pod warunkiem, że masz wyłamaną klapke we wkładce zamka.
Nieprawda. Oryginalnie nie ma tam żadnej klapki, bo nie byłoby widać podświetlenia.
komarsnk napisał/a:
Czy to na pewno było w oryginale?
Na 1 000 000%.
komarsnk napisał/a:
I w jakich okolicznościach to światełko gaśnie? ;]
Po włączeniu zaplonu, a gdy nie otworzymy drzwi to po paru chwilach gaśnie sama.
m6riano napisał/a:
ciekawe jaka tam żarówka siedzi...?;-)
Nigdy nie sprawdzałem
jAZZMAN - 03-10-2011, 11:03

Postaram się o fotki. Jak właściciel mazdy zgodzi się na mały demontaż to zdjęcia i może jakiś opis będą około weekendu :)
robertdg - 03-10-2011, 20:09

Hugo napisał/a:
Nieprawda. Oryginalnie nie ma tam żadnej klapki, bo nie byłoby widać podświetlenia.
No ja nie wiem jak masz w Galancie, ale u mnie jest klapka a przypominam, że rozmawiamy o modyfikacji do Galanta a nie o Mażdzie :P
Hugo - 03-10-2011, 22:38

robertdg napisał/a:
No ja nie wiem jak masz w Galancie, ale u mnie jest klapka a przypominam, że rozmawiamy o modyfikacji do Galanta a nie o Mażdzie
Jak to pisałem to miałem na myśli jak jest w Maździe :P
Szwagroz - 04-10-2011, 07:30

się czepiacie klapki w zamku, czy ona jest hermetycznie szczelna? przez szpary w klapce też bedzie widac światełko
emilok - 04-10-2011, 14:02

Mam pytanko jeszcze do kolegów, chciałbym się od Was dowiedzieć czy powinien świecić przycisk świateł awaryjnych ? U mnie nie świeci w ogóle, ani wyłączony ani przy włączeniu. I od razu chciałem zapytać czy przyciski do obsługi elektrycznego szyberdachu w kombi i/lub włączania lampek do czytania też są w jakiś sposób podświetlone?
polaff - 04-10-2011, 15:42

Cytat:

Mam pytanko jeszcze do kolegów, chciałbym się od Was dowiedzieć czy powinien świecić przycisk świateł awaryjnych

kliknij sobie na srtonę wcześniej - jest napisane szczegółowo co i jak!

Mr_Azathoth - 06-10-2011, 22:22

Mam pytanie;]

Kupilem podswietlenie do wewnatrz LED taka listwe okolo 0,5 metra. 2 przewody ;]
Chcialbym tak podlaczyc zeby zapalalo sie tylko i wylacznie przy otwartych drzwiach, widzialem ze z obydwu stron sa kostki z kablami i sa tam tez kable od tych czujnikow co sa w drzwiach.
Nie mam pojecia pod ktore kable to podlaczyc ppmozecie? Jakies zdjeci lub kolor PLUSA, minus znajde ;] Moze fotka? A jesli jest jakis temat to zgory przepraszam o maly troling.
Pozdrawiam Mitsumaniakow ;] Rowniez tych z UK ;]