To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Carisma] Wyświetlacz w Carismie

juar_78 - 01-09-2013, 22:36

Odświeżam temat.

Dopiero teraz wziąłem się za wyświetlacz. Dziś zdemontowałem to ustrojstwo. Generalnie nie lubię takiej roboty i nie mam smykałki do tego, ale udało mi się zdemontować. Zanim przyniosłem wyświetlacz do domy walczyłem chyba z 3, 4 godziny. Nawet chyba nic mi się udało nie złamać, zgubił mi się gdzieś tylko jeden metalowy zatrzask.
Demontaż w znacznej mierze przeprowadziłem bazując na wskazówkach i radach zawartych w tym wątku, przede wszystkim pomógł rysunek poglądowy volve. Za pomoc wszystkim wielkie dziękuje.

Teraz idę z wyświetlaczem do jakiegoś elektronika. Tak jeszcze chciałem spytać - jak powiem, że wyświetlacz gubi linie i to chyba tzw. zimne luty, to będzie wiedział o co chodzi?

Bizi78 - 02-09-2013, 07:16

juar_78 napisał/a:
jak powiem, że wyświetlacz gubi linie i to chyba tzw. zimne luty, to będzie wiedział o co chodzi?

Elektronik będzie wiedział :D .

juar_78 - 02-09-2013, 08:21

No tak, dziś byłem u jednego elektronika. Spory warsztat specjalizujący się w elektronice samochodowej. Reklamują się m.in., że naprawiają wyświetlacze. Mówić co i jak a facet do mnie, że nie wie, że trzeba sprawdzić. A tak w ogóle szkoda, że nie w aucie. Roboczogodzina to 80 zł a za naprawę mniej niż 100 nie będzie. A ile maksymalnie: Pan nie potrafił określić.
Będę szukał dalej. Taki zwykły elektronik co naprawa TV da radę?

robertdg - 02-09-2013, 08:26

Powinien dac rade

EDIT

A że tak zapytam, nie warto kupić używke z allegro, kosztuja od 30zł :?:

juar_78 - 02-09-2013, 08:36

A nie ma ryzyka, że z używką za chwilę będzie to samo? I znów od nowa cała zabawa z demontażem. Używka będzie mieć najprawdopodobniej swoje 10 lat podobnie jak i mój.
robertdg - 02-09-2013, 08:47

Zawsze jest jakieś ryzyko, ale może Twój wyświetlacz wcześniej był kilkukrotnie potraktowany jakimś preparatem do kokpitów i teraz mu to wyszło, spróbowac naprawic zawsze można ;-)
juar_78 - 02-09-2013, 11:16

Psikanie z zewnątrz może zaszkodzić? W jaki sposób? Pewnie zdarzało mi się.

Niestety. Znalazłem innego elektronika (serwis komputerów i laptopów). Wiedział o co chodzi, jak powiedziałem co i jak. Wziął 20 zł ale od razu mówił, że gwarancji żadnej nie ma. Stwierdził, że jak to nie pomoże, to może być coś z samym szkłem. Po naprawie podłączyłem, niestety bez zmian. Jak docisnę palcem to obraz pojawia się OK. Trochę jest potem znika. Podobnie jak lekko puknę.
Pozostaje mi więc zakup używki.

plecho1 - 02-09-2013, 21:35

Możesz też coś podłożyć aby wyświetlacz lepiej łączył na stykach z płytka drukowaną.
juar_78 - 02-09-2013, 21:55

To półśrodek. Coś podłożę, skręcę to całe ustrojstwo łącznie z elementami deski, potem się znów zluzuje i od nowa rozkręcanie. W końcu wyłamię wszystkie plastiki mocujące:)

Jeszcze mam pytanie. Czy znaczenie ma pełen symbol na wyświetlaczu, czy tylko pierwsza partia cyfr. Bo mój pełen symbol to: MR381288 99407-030. Tymczasem jest akcja, na której jest wyświetlacz MR381288 407-010

Pooglądałem ogłoszenia na allegro. O ile przód jest identyczny i pewnie dałoby się przykręcić, to jednak w ww. modelach tył trochę się różni. Pytanie, czy jeden obsługiwałby drugi bez problemu. Jak na złość na aukcjach przeważają MR381288 407-010.

eskob - 15-10-2013, 18:59

Bizi78,Cześć, Na jakiej stronce sprawdzic jaki model wyświetlacza do Carismy po Vinie, pisałeś coś o rosyjskiej stronie ... Pozdrawiam
Bizi78 - 15-10-2013, 23:34

http://www.mitsubishi-mot...x.php?model=7AQ
http://mitsubishi.ilcats.ru/