To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Gear Ogólne - Mitsubishi Space Gear Delica

mkm - 13-07-2013, 18:27

marcin-kraków, wystarczy wpisać "used cars from japan" w google :wink:
Poszukaj też na forum, bo wydaje mi się (ale mogę się mylić), że ktoś sprowadzał przy pomocy tradecarview

Anonymous - 13-07-2013, 19:19

mkm- Dzięki za info. Na stronce którą mi podałeś są interesujące mnie samochody. Nawet cena mi odpowiada. Teraz muszę się dowiedzieć jakie bedą ceny cła, transportu, podatków.

Tydzień temu była delica 4x4 na otomoto z Szwajcarii. Nie wiem czy to była przekładka ale miała full wypas, rozsuwane drzwi po obu stronach i z silnikiem 2.4 benzyna. Niestety jak sie szybko pojawiła tak szybko znikła z ogłoszenia.

sulon - 14-07-2013, 08:20

Witam

Do marcin-kraków. To co widziałeś ze Szwajcarii to pewnie był wspomniany wcześniej Space Gear 4x4. Widziałem ich przez 4 lata wiele na allegro czy otomoto. Przecież Szwajcar nie podjąłby się takiej przekładki. Jedyne co przychodzi mi do głowy, żebyś się nie pomylił to silnik. Delica w benzynie ma zwykle silnik 3.0 V6 24v (6G72) i zwykle jest w obudowie Long Whell Base. Jakbyś takie trafił to jak 6 w totka. Zwróć uwagę na kilka szczegółów. Panel sterowania nawiewami w Delikatesach jest elektroniczny w Space Gear-ach manualny oraz na drążek przełożeń 4x4 - zdjęcia załączyłem wcześniej w treści wątku.

Na twoim miejscu polowałbym na autko w Anglii (ebay) i okolicach. Po 1. Jest bliżej - sam sobie nim przyjedziesz. Po 2. Cło i inne wynalazki pomijasz.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Anonymous - 14-07-2013, 09:13

Do Sulon. Szkoda że nie skopiowałem sobie tego ogłoszenia.

A z Delicami z Anglii jest ten problem że tam same w dieslu. A ja nie chce diesla. Miałem juz kilka i znimi to tylko same kłopoty. Mam terrano z 2.7 tdi i silnik jest nie zniszczalny ale niestety osprzęt juz gorzej (bosch)

Mam nadzieje że delica w benzynie będzie mniej kłopotliwa. Czytałem że to dobre silniki i dobrze znoszą gaz.

Po Twoich sugestiach będe szukał czegoś z Anglii :)
Będę na bieżąco wpisywał na jakim etapie jestem.

Na początek cos takiego ale ta cena: http://www.ebay.co.uk/itm...=item27cf8d0db1

Pozdrawiam

dekolt - 14-07-2013, 13:37

To jest nas więcej w natarciu na UK. Może wspólny wypad?
Potem będzie zwykłe Space Gear na sprzedaż.

A co z kierownicą po prawej stronie, podobno będzie można zarejestrować.

Anonymous - 14-07-2013, 14:14

Do Dekolt. Z ta możliwością rejestrowania samochodów z kierownica po prawej stronie to bym brał na chłodno. Nasi rządzący zrobią wszystko żeby tak się nie stało :)

A co do wyjazdu....Jak znajdę jakiś interesujący to jestem chętny

dekolt - 14-07-2013, 14:24

Czekam na taką możliwość, jak uchwalą jadę, jak nie będę rozważał przekładkę.
rafał77 - 16-07-2013, 12:30

Ponownie witam kolegów!

Ten Szwajcar o którym piszecie to było space gear 4x4 nie delica.
Byłem i oglądałem 2 razy. Buda miała dużo szpachli "kielnią rzucanej i pacą zaciąganej" miejscami prawie "baranek ale ten z elewacji". :? Sprzedający twierdził że taki ze Szwajcarii przyjechał. Do wymiany była także chłodnica,zbiornik paliwa i tylne hamulce. Zastanawiałem się nad zakupem ale niestety za długo. To że różni się od delici mi nie przeszkadzało tylko bałem się że w zimę jak ulice osolą to auto będzie na parkingu podskakiwać jak ruda będzie je zżerać w miejscach tej nieszczęsnej szpachli. :( Jedno jest pewne sprawdziłem że auto jest wyprodukowane jakby dla mnie na miarę (tak mi było wygodnie :D ) może nie tak jak w Volvo ale zaraz na drugim miejscu.

Przymierzałem się do discovery i kilka innych suv-ów ale w żadnym nie czułem się tak dobrze. :D Decyzja zapadła że będę szukał aż znajdę dobry egzemplarz. :)
Może i zastanowię się nad angolem ale mnie te przekładki odstraszają i jakoś nie mogę przełknąć tych dźwigni zmiany biegów po odwrotnej stronie (chyba że jest jakiś sposób żeby było jak należy?).
Poza tym gdzieś wyczytałem że jest też problem z przednim mostem. Podobno jest po innej stronie i z czymś koliduje?
Jest jeszcze kwestia drzwi suwanych - nie widziałem angola z drzwiami po obu stronach :(

Ostatnio czytałem ogłoszenie sprzedaży zwykłego space geara i właściciel pisał że auto jest na ramie i tak się zastanawiam czy na pewno różni się od podwozia delici?
Można by było wtedy kupić zwykłego space geara w wypasionej wersji i przełożyć zawieszenie, napędy i skrzynię od delici i byłoby po problemie z drzwiami i sprawami estetycznymi.
Zostałoby też trochę gratów na zapas :)

Nie ukrywam że bardzo lubię jeździć dieslami i tak się jeszcze zastanawiam nad tym spalaniem diesla. Piszecie że średnio pali 10-12l /100km ale ciekawe czy przy moim trybie jazdy nie dałoby się zejść do 8l/100km bo to już bym przełknął. :)

Co do mojego stylu jazdy, to jak kumple określają "emerycki", czyli w trasie rzadko przekraczam 100km/h, gdyż nauczyłem się nigdzie nie spieszyć i delektować jazdą.
Natomiast na krótkich odcinkach nie cisnę do podłogi tylko staram się zmieniać biegi przy obrotach między 2-2,5 tyś.
Wykorzystanie auta 50% trasa 25% miasto 25% krótkie odcinki wiejskie takie do 10-15km.

Jak myślicie zejdzie z 10l/100km czy nie?

Jeśli nie to pozostaje benzynka z gazem, gdyż nie sztuka jest mieć auto i nim nie jeździć z powodu braku funduszy na paliwo.

Spalanie w terenie nie podlega dyskusji (auto w takich warunkach spali tyle ile mu się wleje) :)

Anonymous - 16-07-2013, 18:59

Do Rafal77... dobrze że nie pojechałem. Dwoniłem do kobiety i stwierdziła że ma jakś zaliczke. Ciekawe czy ktoś to kupił.

Dla nas poszukujących Delici( i nie tylko) najlepszym rozwiązaniem byłaby możliwość rejestracji samochodów z kierownicą po prawej stronie. Delica+benzyna+automat to moje mażenie :)

Pozdrawiam

rafał77 - 16-07-2013, 19:24

Jak dzwoniłem do sprzedającego to mówił ze już sprzedane.

Co do jazdy samochodem po prawej stronie, to ja mam jakieś uprzedzenie (nigdy nie jeździłem angolem).

Nawet jednym z argumentów przez które nie wyjechałem do UK w celach emigracyjnych było "nie wyobrażam sobie jazdy na miejscu pasażera" :)

Także dla mnie ten przepis nie jest konieczny, gdyż jeśli nawet kupię angola to go przerobię na tą właściwą stronę. :)

Ja nie mam parcia konkretnie na delicę, gdyż wystarczy mi space gear 4x4. :) a taki łatwiej znaleźć w wersji euro.
Chyba że nie znajdę to będzie przekładka z angola. :)

Fajnie by było jakby był w automacie i najlepiej benzynka + LPG.

Ten silnik w tym Szwajcarze ładnie chodził. Cichutki i mocy mu nie brakowało, no może troszkę przy rozpędzaniu się był mułowaty, ale to też mogła być moja wina, bo ja mam jakieś opory przy wciskaniu gazu. :) Ale przy ruszaniu zachowywał się jak diesel, nawet na wolnych obrotach się nie zdławił i ruszył bez problemu.
Ale ta buda mnie zniechęciła i jeszcze skrzynia była cała w oleju od góry i od dołu. :cry:

sulon - 17-07-2013, 12:22

Witam

Widzę, że stadko się wcześniej czy później powiększy - cieszy mnie to.
Przekładka. Problem z przekładką miał każdy z nas z osobna(L300, GIO4x4RUS i ja), bo nie było tego wątku na forum trzy lata temu. Teraz jest nasze wsparcie więc przekładka to małe piwo. Nasz kolega przekłada Delikatesa w 2 tygodnie - taką ma wprawę. Ja 6 tygodni przekładałem i jeszcze nie skończyłem wszystkiego.
Lewarek zmiany biegów. Mam automat więc lewar przy kierownicy ze starej lewej strony - tylko ździebko skróciłem. Lewarek do napędów lekko z prawej strony. Ręczny zostawiłem na starym (z prawej) miejscu (puki co:-).
Jak ktoś zrobi dobrą przekładkę to z rejestracją nie będzie problemów.

Pozdrawiam serdecznie

Anonymous - 17-07-2013, 15:17

Witam.
A ile kolega bierze za przekładke? :) Interesuje mnie cena z gratami. Muszę to sobie wszystko obliczyć.
Czy to jest dużo rzeźbienia?

rafał77 - 17-07-2013, 15:54

Do Sulon.
A jak z tym spalaniem u Ciebie? Jest szansa zejść poniżej 10l/100km czy jednak powyżej dyszki?

A co do tekstu z twojej stopki - odpowiedź na galaxy jak najbardziej ok, tylko dlaczego egoiści zrobili delicę tylko dla siebie i innych mańkutów, a my musimy kombinować. :(

Później mówią że Polacy to kombinatorzy,a sami nas do tego zmuszają.

sulon - 17-07-2013, 17:44

Witam

Do rafał 77
Spalanie. Trasa (krótkie odcinki po 50,100,120 km) 12l/100km (z bagażnikiem dachowym).
Kiedyś udało mi się w trasie spalić równo 10l/100km - długość pomiaru ponad 500km (bez bagażnika dachowego).
W tym roku jak będę cisnął nad morze 500-600km to zmierzę.
W międzyczasie zmieniłem opony na jakieś bardziej zbliżone do oryginału tj. 235/75/15, zdejmę bagażnik dachowy i powinno być dużo lepiej.
Wcześniej miałem szerokie kapcie 31x10,5 R15 no i ten nieszczęsny bagażnik często z długą drabiną.
GIO4x4RUS dużo jeździ w trasie, ale on ma manualną skrzynię i jego wynik to 9l/100km.
Ja automatem mam zamiar mu dorównać.
Styl jazdy. Też jeżdżę jak emeryt. Lekka nóżka, w lecie często bez obuwia, żeby była jeszcze lżejsza :-) W trasie jadę w zakresie 85-95km/h zależnie od topografii terenu (mieszkam w górach).Staram się nie cisnąć więcej niż 2.600obr/min. Ze świateł startuję normalnie - czasami tylko czyszczę wydech i sprawdzam czy "kickdown" jeszcze działa.
Do marcin-kraków W sprawie przekładki musisz zmęczyć kolegę L300.
Trup Space Geara z niespalonym wnętrzem to ok. 2200zł. Delica w zależności od zasobności portfela w zasadzie nie ma górnej granicy. Koszt wyjazdu do UK + powiedzmy 1500 funtów za w miarę normalny sprzęt + paliwo na przyjazd. Cło i inne opłaty olewasz - bo twój pojazd zostanie przerobiony na części zamienne do Space Geara - nieprawdaż :-)
Z przekładką jest dużo rzeźbienia jak chcesz mieć Space Geara w dokumentach, a nie Delicę. Delica ma krótki VIN itd... po co Ci to!
I dlatego właśnie jak Delikates przełożony pojawia się na Allegro to kosztuje 25k zł :-)

Pozdrawiam serdecznie

rafał77 - 19-07-2013, 11:18

To jednak z tym spalaniem lepsza byłaby benzynka z LPG. Podobno te benzynki 2,4 spalają ok, 12-14 gazu to przy dzisiejszych cenach LPG wychodzi ok.35zł/100km. Tylko że 2,4 to tylko w space gear 4x4 i jeszcze bardzo ciężko znaleźć. Zdecydowana większość to diesle. chyba trzeba będzie to spalanie przełknąć.