To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Petycja - Stop cenom paliwa

pamar - 19-01-2012, 12:16

mjsystem - 19-01-2012, 12:27

Dawno już zauwazyłem, że jakość paliwa zależy od danej stacji a nie marki.
Po prostu omijam takowe, stresu mniej i pretensje jakby mniejsze. Ogólnie staram się tankowac na stacjach "z nazwą" niż anonimowych, a jak jadę gdzieś dalej to wpierw tankuję auto, potem w drogę, bo jeśli mam kupić "po drodze" nie wiem co się trafi. Taka prosta zasada, a się sprawdza.
Wiele lat temu kupiłem paliwo "tanie" i skończyło sie 1500 zł w plecy. Mam nauczkę :wink:

Misiek :) - 19-01-2012, 12:33

Ja tankowałem na poczcie, tzn w bazie pocztowców (sami tankują i sprzedają), też dobre paliwo kiedyś było przy pks (nie tankowałem ale opinia kilku osób), tak samo nie wahał bym się zatankować w zajezdni mza. A tam paliwo mogli by mieć tanie i dobrej jakości (pod warunkiem, że z tych samych zbiorników tankowali by swoje wozidełka)
Krzyzak - 19-01-2012, 13:53

gzesiolek napisał/a:
wiec Krzyzak, powinienes sie obrazic na konkretna stacje a nie wszystkie
niestety dotyczy to stacji w Gdańsku, na Mazurach, w Katowicach, Tczewie, Gdyni... gdyby to była tylko 1 stacja, to co innego - pewnie bym tak nie marudził
gzesiolek - 19-01-2012, 14:12

Krzyzak, wiecej niz dziwne, ale Twoja sprawa...
w sumie 10lat temu na ok 10% stacjach albo i wiecej bylo fatalne paliwo... pozniej jednak wg kontroli z roku na rok bylo lepiej...
ja 10lat temu robilem po kraju z 2tys km rocznie maks ( i w wakacje w US 5x tyle w pare miesiecy) wiec moze dlatego az tak sie nie nacialem...
Pozniej jak juz jezdzilem regularnie w kraju to pare razy mialem jakies dziwne zachowania silnika gdzie podejrzewalem Pb... ale to bym obdzielil mniej wiecej po rowno wszelkie marki...
od 2007 jak tankuje tylko na Shellu, takie niezbyt paliwo trafilem 2x (gdzie podejrzewalem wine paliwa...) raz w Debicy, raz w Krakowie na Witosa... przez ten czas zrobilem jakies 70tys km, czyli tankowan bylo przeszlo 100... statystycznie nie uwazam to za jakis element negujacy Shella... a 15gr na litrze piechota nie chodzi nie mowiac juz o odroczeniu platnosci... wiec podtrzymuje swoje zdanie, ze to poszczegolne stacje daja ciala a nie marki...

Obywatel - 19-01-2012, 20:25

cns80 napisał/a:
Np. Shell zawsze brał najwyższą i najdroższą klasę.

Taa jasne...
http://www.gp24.pl/apps/p...SLUPSK/59198056

jaca71 - 19-01-2012, 21:05

gzesiolek, Z całym szacunkiem ale nie jesteś obiektywnym recenzentem paliwa z shella. I to nie dlatego że jesteś "sponsorowany" przez niego tylko dlatego, że nie masz narzędzia porównawczego.
Co ciekawe nie zauważasz co do Ciebie Krzyzak, pisze. On nie pisze, że po paliwie z shella samochód parcha dostaje i się buntuje tylko, że mu wyraźnie spada zasięg skutkiem większego spalania.
Niestety moje spostrzeżenia są podobne. Zasięg po zatankowaniu paliwa shell spada.

JCH - 19-01-2012, 21:32

Misiek :) napisał/a:
Tylko z kąd bierze neste?
Z kątowni? :roll:
Kct - 19-01-2012, 22:07

Więcej tutaj:
http://www.forumbrzeg.pl/...pic.php?t=27977

Propagandowo:
http://demotywatory.pl/3654966/Szansa-na-zmiany

Krzyzak - 20-01-2012, 07:06

jaca71 napisał/a:
On nie pisze, że po paliwie z shella samochód parcha dostaje i się buntuje tylko, że mu wyraźnie spada zasięg skutkiem większego spalania.
Niestety moje spostrzeżenia są podobne. Zasięg po zatankowaniu paliwa shell spada.

ja to już kolejny raz piszę na forum, ale się powtórzę - w 2000 r zaraz po kupnie auta tankowałem tylko vpower i przejeździłem na nim jakieś 18 000 km
do czasu aż kiedyś zatankowałem najtańsze paliwo na Malborskim Statoil (biorą z Lotosu) i okazało się, że auto przejechało 10% (dokładnie) więcej
więc powtórzyłem test i było to regularne
no to stwierdziłem - po co przepłacać...
kiedyś jeszcze z musu zatankowałem na Shell na krajowej 1 przed katowicami i potem auto tak osłabło, że nie mogłem w Bieszczadach pod wzniesienia podjechać, nawet na 3 biegu...
tankowałem też na Shell w Niemczech - w 2005 - znów spalanie się zwiększyło
nawet napisałem do Shell Polska, że mają syf i opisałem wszystkie te stacje - odpowiedź była taka, że oni mają najlepsze paliwa, dbają o markę i o klientów itd. itp. - samozachwyt...
w Grudziądzu jeszcze tankowałem, jak do Firka jeździłem - efekt podobny...

teraz leję głównie Lotos, Orlen i najczęściej Auchan (czyli Orlen), czasem Statoil, BP
inne omijam

paliwa naprawdę potrafią być lepsze i gorsze - jest taka stacja prywatna (w kolorach Lotosu, więc złudzenie przyciąga ludzi), jak się do mnie jedzie - kiedyś tam kilka razy zalałem i spalanie rekina nie chciało zejść poniżej 10, jak zmieniłem na Auchan, to 8.5 - 9 stało się spokojnie do osiągnięcia

powiem też, że jak pracowałem w pewnej ogromnej firmie, to też miałem kartę paliwową SHell i tankowałem służbowe auta - ale nie mam porównania, bo jeździłem różnymi
jednak wspólną częścia były problemy z układem paliwowym tych aut - szczególnie Saab często siadał

maniax86 - 20-01-2012, 08:41

a ja tankuje na stacji Auchan odkąd tylko wybudowali market wraz ze stacją po drodze do pracy i nie narzekam :mrgreen: :mrgreen:
gzesiolek - 20-01-2012, 10:18

jaca71 napisał/a:
gzesiolek, Z całym szacunkiem ale nie jesteś obiektywnym recenzentem paliwa z shella. I to nie dlatego że jesteś "sponsorowany" przez niego tylko dlatego, że nie masz narzędzia porównawczego.
Co ciekawe nie zauważasz co do Ciebie Krzyzak, pisze. On nie pisze, że po paliwie z shella samochód parcha dostaje i się buntuje tylko, że mu wyraźnie spada zasięg skutkiem większego spalania.

czyli co, jakbym tankowal gdzie indziej to by mi spalal w mieszanej mniej niz przewidzial producent... ?
Przez ostatnie 20tys km z mieszanej jazdy mam 6,4l/100km...
pewnie z 95% na Shellu...
To sa fakty liczbowe nie odczucia...
Wg waszych slow to jest niemozliwe...
Macie prawo tak myslec i takie miec odczucia i odczyty, ale ja zostaje przy swoim, wazna stacja a nie marka...
Chyba ze paliwa Shell sa zle do aut z silnikami 2l i wiecej ;)

Krzyzak, a moze nie tankuj vpower tylko zwykle 95... bo kto powiedzial ze vpower bedzie palil mniej... przeciez tam dolewaja tylko dodatkow ktore maja wspomoc oczyszczanie silnika, ewentualnie zwiekszyc liczbe oktanowa... a ze poza VPower Racing 100, kazda stacja dodaje te dodatki sama to tam rozne rzeczy moga sie dziac... ja osobiscie tankuje tylko Pb95, bo juz w Hondzie stwierdzilem, ze wiecej mi palila jak jej 98 lub jakies inne premium wlalem...

Tak czy siak przeciez was nie namawiam "tankujcie na Shellu"... sam bym tankowal w roznych miejscach (tam gdzie mi najwygodniej) gdyby nie znizka...
Firmowego Punciaka tankujue raz na Shellu raz na Statoil (tak mam najblizej) i roznicy zadnej nigdy nie bylo, ale az tak dokladnie spalania nie ewidencjonuje...

Kct, cale szczescie ze nie bede tam jechal w tym czasie bo bym sie niezle wkurzyl... rozumiem irytacje, ale mnie takie glupie protesty moga kosztowac znacznie wiecej niz te nawet 100-200zl miesiecznie na paliwo... wiec protestujcie i blokujcie np. Wiejska... czy ulice pod Orlenem/Lotosem a nie glowna droge dojazdowa do Wroclawia...

maniax86 - 20-01-2012, 11:14

Cytat:
Kct, cale szczescie ze nie bede tam jechal w tym czasie bo bym sie niezle wkurzyl... rozumiem irytacje, ale mnie takie glupie protesty moga kosztowac znacznie wiecej niz te nawet 100-200zl miesiecznie na paliwo... wiec protestujcie i blokujcie np. Wiejska... czy ulice pod Orlenem/Lotosem a nie glowna droge dojazdowa do Wroclawia...

popieram. Takie akcje odbijają się na kierowcach, którzy służbowo muszą dojechać na określoną godzine np do klienta. I straty poniesie wyłącznie szary obywatel a nie stacje benzynowe czy orlen i rząd :cry:

Krzyzak - 20-01-2012, 11:18

gzesiolek napisał/a:
kto powiedzial ze vpower bedzie palil mniej.
były takie ulotki rozdawane na stacjach...
gzesiolek napisał/a:
Krzyzak, a moze nie tankuj vpower tylko zwykle 95.
robię tak od dawna, tylko że nie na shell
gzesiolek napisał/a:
przeciez was nie namawiam "tankujcie na Shellu"
a ja nie namawiam w drugą stronę - tylko opisuję fakty, jakie zauważyłem na własnym aucie
Misiek :) - 22-01-2012, 23:08

W nadchodzącym tygodniu ponoć mają być protesty