To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przypomnienie serwisowe - jak skasować lub zmienić interwał

Grzegorzlas - 07-09-2014, 22:05
Temat postu: Lancer 2008 2.0 GTS
Witam!
Proszę forumowiczów o informację czy po wymianie oleju można jakoś samemu skasować inspekcje czy tylko w serwisie?
Tym sposobem który jest tu opisywanie niestety się nie udało.
Świeci się ciągle kontrolka i napis że serwis wymagany za 2 miesiące.
Proszę o informację.
Pozdrawiam!

farel - 09-09-2014, 19:14

Grzegorzlas post napisany przed twoim dokładnie opisuje możliwości jakie cię interesują. Wystarczy poświęcić 5 minut na poczytanie zanim zacznie sie zadawac "głupie" w ty przypadku pytania
arybek - 01-04-2015, 22:53
Temat postu: Informacja na wyświetlaczu - inspekcja?
Witam,
Kilka dni temu kupiłem auto, dzis zauważyłem, że przed odpaleniem na wyświetlaczu pojawia się kluczyk a pod spodem symbol lampki alladyna bez żadnych dodatkowych napisow. Czy to przypomnienie o wymianie oleju (ostatnia wymiana była w maju) czy to ostrzeżenie o niskim poziomie/ciśnieniu w silniku? Auto to mitsubishi Lancer 2009 1.8 benzyna.

--
Małe sprostowanie. Dziś z rana dokładnie przyjrzałem się komunikatowi, po przekręceniu kluczyka pojawia się napis WELCOME, a pod spodem lampka alladyna - bez żadnych dodatkowych komunikatów. Po kilku sekundach cały komunikat znika, pojawiają się standardowe informacje.
Wydaje mi się, że to standardowa informacja - przypomnienie o sprawdzaniu poziomu oleju, mam rację?

Pozdrawiam, Artur.

aequitas - 02-04-2015, 11:45

Jeżeli wraz z napisem "Welcome" znika kontrolka oleju to wszystko jest ok. Gdyby było coś nie tak, to pod nią byłby napis "Check". W instrukcji jest wszystko ładnie opisane, myślę że warto się z nią zapoznać.
pablo diablo - 08-01-2016, 15:10

Ja to naprawdę mam problem
mam przypomnienie ustawione że przegląd za 2500 km i za 3 miesiące
zrobiłem przegląd teraz i próbuje w jakichkolwiek sposób ustawić by od dziś, ustawic za 10 000 lub 12 miesięcy, nawet moze byc 15 000 km, próbowałem wszystkie opcje

tyku - 08-01-2016, 17:13

:wink:
Maciek111 napisał/a:
Reset wskazań km i czasu tylko MUT-em.

[ Dodano: 08-01-2016, 17:16 ]
tokyo napisał/a:

Opcje przegladow sa kasowane i ustawiane za pomocą kompa serwisowego,jak również interwaly czasowe.
Na europe funkcje a`la wlasciciel sa zablokowane. Można je odblokować kompem nieserwisowyl,ale nie uniwersalnym.

pablo diablo - 08-01-2016, 22:57

Dzieki tyku
Czyli kolejna wizyta u tokyo niezbędna

bartes - 26-01-2016, 16:22

wczoraj kasowałem inspekcję - na otwartych drzwiach przy wyjętym kluczyku przytrzymać "info" - interwał zmienił się najpierw na 11 miesięcy a potem na 22
WojtekH256 - 27-02-2016, 16:47

Czy ktoś wie jaki ustawić kod (NAS,EU itd.), aby wskoczyło 10 tyś. km i 12 miesięcy albo coś zbliżonego?
Lipson-L1 - 15-03-2016, 20:11

Trzy miesiące temu próbowałem wg schematu i na wyświetlaczu miałem 12 miesięcy do przeglądu, ale kilometrów nie odliczał :( . Dziś po trzech miesiącach i przejechaniu ok. 5000 km wyświetlacz pokazał że do następnego przeglądu zostało 9 miesięcy (ok :D ) i 39900 kilometrów pojawiło się ku mojemu ździwieniu...
Pytanie moje czy da się teraz zmienić przebieg do przeglądu nie ruszając czasu i jak to ogarnąć ? Z góry dzięki za pomoc :wink:

tyku - 15-03-2016, 21:21

Lipson-L1 napisał/a:
jak to ogarnąć ?
MUT - III :wink:
Bialko - 27-07-2016, 12:23
Temat postu: Kasowanie inspekcji przeglądowej (olejowej)
Witam

Przejrzałem forum i w jednym miejscu natknąłem się na tą informacje, ale była niepełna (nie było jak zaakceptować tą operacje). Mam prośbę, mógłby ktoś napisać jak to wykonać i jaka to jest kombinacja klawiszy? Z góry dzięki

tokyo - 02-08-2016, 04:43

Witam
Teoretycznie mozna zmieniac ale praktycznie zalezy czy jest odblokowana funkcja samodzielnej zmiany przegladow

grzesiopol - 23-09-2016, 09:17

Celem unormowania wszystkich wpisów na ten temat pokusiłem sie o uporządkowanie zapisów.

Czynności poniższe powinny być przeprowadzane na wyłączonym zapłonie (pozycja OFF) i z zamkniętymi drzwiami. Zbyt długie zwlekanie z wciskaniem przycisku "INFO" spowoduje rozpoczęcie czynności od początku. Wyświetlacz wraca do początkowego wyglądu.

Kasowanie przypomnienia przeglądu (ROUTINE MAINTENANCE REQUIRED)
1.Zapłon w pozycji "OFF"
2.Przełącz przyciskiem "INFO" wyświetlacz aby wskazywał przegląd.
3.Nacisnąć i przytrzymać przycik "INFO"do momentu aż zacznie mrugać przegląd.
4.Nacisnąc przycik "INFO", pojawi się napis "CLEAR".
5.Nacisnąć ponownie przycik "INFO" celem potwierdzenia kasowania przypomnienia, pojawi się nowy zakres do przeglądu.
6.Włączyć zapłon (pozycja "ON") w celu zatwierdzenia “ROUTINE MAINTENANCE REQUIRED” powinno zniknąć.

Kasowanie przeglądu powinno się robić dopiero w przypadku włączenia się przypominajki, w innym przypadku wynikiem powyższych czynności będzie dodanie dodatkowych kilometrów do przeglądu.Kasowanie tych wskazań można zrobić tylko za pomocą MUTIII czyli serwis ASO. Ewentualnie można wyjąć licznik na długi okres a wtedy powinny nam pokazać się ustawienia domyślne (ale tego dokładnie nie pamiętam, wymieniałem licznik na kolorowy i miałem chyba ustawienie domyślne).

Ustawianie harmonogramu przeglądu
1.Zapłon w pozycji "OFF".
2.Przełącz przyciskiem "INFO" wyświetlacz aby wskazywał przegląd.
3.Naciśnij przełącznik "INFO" na 1,2 sekundy lub dłużej.
4.Przegląd zaczyna migać.
5.Kiedy przegląd miga naciśnij przez 1,2 sekundy lub dłużej przycisk "INFO" trzy razy pod rząd.
6.Okres przeglądu jest włączony, a obecny harmonogram jest wyświetlony
7.Kiedy przegląd jest wyświetlany naciśnij krócej niż 1,2 sekundy przycisk "INFO" trzy razy pod rząd (praktycznie oznacza to szybkie - ale bez przesady nie bijemy rekordów - wciśnięcie przycisku 3 razy).
8. Wyświetlacz przechodzi w tryb zmiany wyboru harmonogramu.
9.Kiedy wciskasz przycisk "INFO" krócej niż 1,2 sekundy harmonogram się zmienia, kiedy naciskasz przycisk "INFO" przez 1,2 sekundy lub dłużej harmonogram jest zapamiętany.
10. Harmonogram ustawiony w pkt. 9 jest widoczny przez 3 sekundy, na wyświetlaczu pojawi się czas do następnego przeglądu.

Harmonogramy przeglądów:
Dla EVO X
NAS 10 - 6 miesięcy i 7500 mil lub 12000 km
NAS 11 - 3 miesiące i 3750 mil lub 6000 km
NAS 20 - 5 miesięcy i 5000 mil lub 8000 km - domyślne ustawienie
NAS 21 - 4 miesiące i 3750 mil lub 6000 km

Dla pozostałych
EU1 - 12 miesięcy i 9000 mil lub 15000 km - ustawienie domyślne z wyjątkiem RALLIARTa
EU2 - 12 miesięcy i 12000 mil lub 20000 km
INT - 6 miesiecy i 4500 mil lub 7500 km tylko RALLIART
INT - tryb indywidualnego ustawienia - tylko przez MUTIII - dla innych niż Ralliart

OFF Display - wyłączenie przypominajki, na wyświetlaczu pojawia się napis "OFF" i mamy z głowy kasowanie przypominajki przeglądów :lol: ale trzeba pamietać o wymianie oleju. Zalecam takie ustawienie dla osób wymieniających olej w swoich interwałach po okresie gwarancji. :roll:
Function OFF - całkowite wyłączenie przypominajki ale tylko z MUTIII

!!! W niektórych licznikach może być ustawiony inny interwał przeglądów i inne nazwy!!! Sprawdzę i dopiszę.

Bartulo250 - 02-01-2017, 14:21

Witam,

Właśnie zrobiłem całkowitą obsługę w moim SB. Wydrukowałem sobie instrukcję kolegi grzesiopol i mam problem.

Wchodzę już w ustawienia eu10, eu11 itd (są tam jeszcze jap... i nas..). Zatwierdzam eu11 i dalej pokazuje mi ----- w KM jak i miesiącach. Ustawiłem sobie jap31 i przynajmniej tutaj pokazuje wyłącznie 9 miesięcy (bez ilości km).

Czy ktoś wie jak zrobić edit 12m i 15k km?

Jeden raz udało mi się zrobić eu11 i włączyło się w KM ---- a w miesiącach 9.

Strasznie to skomplikowane :( (filtr powietrza ślepy bez rąk wymieni a komputer to nie wiem kto projektował :) )