To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Stozek!!! i przyspieszenie!!!!

Anonymous - 06-12-2006, 18:32

Kleju napisał/a:
ok ok zaraz pojade zmierzyc czas stoperem! mam chwile czasu przed zajeciami a do tego jest ladna pogoda!!! wiec o 16 dam wyniki!

Ok bylem 8 pomiarow stoperem (100% dokladnosci bo ktos wczesniej pisalem ze stoperem sie to mierzy i nie mozna sie pomylic:-)) i wyszly czasy rzedu najgorszy 8.9s najlepszy 8.4s!!! No ale pewnie i tak sa oszukane wiec... :lol:

stoperem to mozesz mierzyc czasd wstrzymywania oddechu.

licznik przeklamuje
jak tobie pokazuje 100 to moze byc 90 albo 95 np.

Anonymous - 06-12-2006, 19:13

to ja sie zapytam czy ktos wie ile pali moj colt ? widze ze siedzac przed monitorem komputera mozna powiedziec kto jakie ma przyspieszenie nawet nie widzac jego samochodu :lol: tylko pozostaje pogratulowac wiedzy tajemnej
Kleju - 06-12-2006, 22:23

cns80 moj rozmiar opon i sr felg 135/80R12!!!! :lol:

deenbe tak napisal jeden ze znawcow:
Cytat:
...Pomiary z G-techa potrafia tak perfidnie klamac, ze lepiej to robic stoperem...
-kaeres

wiec ja juz nie wiem :roll: jedni mowia tak inni jeszcze inaczej ale i tak najlepiej napisal mugen
Cytat:
...widze ze siedzac przed monitorem komputera mozna powiedziec kto jakie ma przyspieszenie nawet nie widzac jego samochodu tylko pozostaje pogratulowac wiedzy tajemnej

Ale zobaczcie jak juz sie temat rozrosl!!!! 8)

Anonymous - 06-12-2006, 23:06

cns80, dyskusja weszla na temat czy stozek cos daje. Powinien cos dac. Ale tak jak napisaels musi byc zrobiony caly dolot z chwytem zimnego powietrza tzw. cai. Nigdy nie widzialem wykresu z hamowni colta przed i po zalozeniu cai. Jak ktos taki ma niech go zamiesci i bedzie po problemie. Dowiemy sie czy w colcie da sie cos poprawic czy nie.
Ps. I powiedz mi po co mam zakuc silnik w n/a?? W turbo to jeszcze rozumiem.

karolgt - 06-12-2006, 23:20

sie przylącze i zapytam:

jaki w takim razie DOBRZE zmierzyc przyspieszenie od 0-100 km/h ?

G-tech - nie, stoper - nie,

wiec czym?

cns80 - 07-12-2006, 07:28

dylson napisał/a:
Ps. I powiedz mi po co mam zakuc silnik w n/a?? W turbo to jeszcze rozumiem.

Profilaktycznie :wink: . Takie przeróbki też zwiększają wydatek obciążeń na korbach, nie aż tak jak turbina, ale strzeżonego...
Ja bym tak zrobił, jakbym chciał dłuuugooo pojeździć. Jak dłubię w samochodzie to nie po to żeby go sprzedawać po roku :D .

Krzyzak - 07-12-2006, 08:40

dylson napisał/a:
przed i po zalozeniu cai

wszystkie Mitsubishi mają fabrycznie CAI (nawet gaźnikowe) - pewnie pomyliłeś pojęcia, bo CAI oznacza dolot zimnego powietrza

Anonymous - 07-12-2006, 09:27

No chodzilo mi o cai +stozek. Czyli seryjny dolot vs cai + stozek.
Anonymous - 07-12-2006, 10:28

Kleju, ja mam 8.2s stoperem do licznikowych 100km/h :)
Zawsze jade tak do okolo 110km/h wtedy jest mniej wiecej to co powinno byc.
W okolicach 9s to by sie zgadzalo.

karolgt - najlepiej na jakims zlocie gdzie maja urzadzenia pomiarowe albo na wyscigach na cwiare Ci zmierza.

Kleju - 07-12-2006, 11:25

kaeres napisał/a:

karolgt - najlepiej na jakims zlocie gdzie maja urzadzenia pomiarowe albo na wyscigach na cwiare Ci zmierza.

a jakie urzadzenia pomiarowe maja na zlocie zeby Ci zmierzyc? a jak ktos bedzie mial G-tech'a to juz strasznie!!!! :lol: aha i wszystkie liczniki mitsu klamia!!!!!!!!!! jak sie jedzie 50 to sie jedzie 40 a jak sie jedzie 110 to sie jedzie 100km/h i tak dalej... Czyli jak tak jest to jak zobaczysz policje z radarem gdzie lapie w strefie zabudowanej to smialo mozesz jechac 70km/h coltem!!!! no bo 10km/h licznik zaniza i oni maja pewnie tez ustawiony blad 10km/h!!! :mrgreen: a moze pozniej niech Ci panowie zmierza jakie sa przeklamania licznika i wystawia ekspertyze!!!!

Anonymous - 07-12-2006, 11:30

kazdy licznik klamie, co bardzo ladnie widac na gps,
np. yaris 8 km/h, carisma rowniez, a6 5 km/h, fabia 10km/h itd.

karolgt - 07-12-2006, 11:54

kaeres napisał/a:

a ja mierzac stoperem mam jakies 9.4 do 100 km/h. Przy czym pomiar robilem tak, ze zrobilem pare startow od 0 do okolo 120km/h, a w srodku samochodu mialem statyw z kamera ktora wszystko nagrywala (licznik oczywiscie) i potem moglem sobie stoperem mierzyc ogladajac filmiki :D

no ale mam 9.4 do 100,a ty mowisz ze masz 8.2, to nie wiem czy moj Colt jest tak zajechany (w co watpie bo ogolnie ladnie chodzi i udalo mi sie wziasc juz pare samochodow ktore tez maja niby po ~9,5 do setki) czy mamy totalnie inny sposob mierzenia.

btw. Licznik klamie - ok, ale idac na 2 na maxa, Colt osiaga jakies ~96km/h (rowniez katalogowo). Ja sprawdzalem, u mnie tak jest, czyli to nie jest to ~96 km/h ? Bo i km/h sie zgadzaja, i obroty i "zakres" drugiego biegu?

Kleju - 07-12-2006, 13:10

karolgt a jaki masz sposob ruszania??tzn bo ja probowalem od ok tys obrotow i czas wychodzil tez rzedu ponad 9 sek! dopiero gdy znalazlem optymalny moim zdaniem prog obrotow to te czasy sie zmienily! u mnie to bylo jakis ponad lekko 3 tys obr i puszczenie sprzegla przy czym kola juz piszczaly ale wyrywal do przodu! tylko bardzo duzo zalezy od nawierzchni i opon ja to wszystko robilem na zimowkach 175/70R13 czyli seryjnych oponach do colta
Anonymous - 07-12-2006, 13:16

arturro napisał/a:
kazdy licznik klamie, co bardzo ladnie widac na gps,
np. yaris 8 km/h, carisma rowniez, a6 5 km/h, fabia 10km/h itd.

zauwaz ze licznik klamie roznie dla roznych predkosci zazwyczaj im szybciej jedziemy tym bardziej co do gps tez zalezy jaki masz odbiornik ile satelit naraz sledzi i jak jedziemy w colcie na fabrycznym ogumieniu przy 100km/h roznice na gpesie i liczniku sa na grubosc wskazowki czyli praktycznie pomijalne przynajmniej u mnie :wink:

Anonymous - 07-12-2006, 13:20

no to tylko pogratulowac precyzyjnie wykonanego auta, ja sie jeszcze z takim nie spotkalem.