To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Lancer jeszcze 1.6, ale już prawie 2.0 by Piotras88

Piotras88 - 22-02-2012, 01:20

Xsystoff, masz jakiś pomysł w związku z zaistniałą sytuacją?
Zamach na 7 bolt ma zewnętrzny kołnierz, zamach z 1.6 ma wewnętrzny, a same śruby nie mogą trzymać, bo się pourywa wszystko. Tak czy inaczej na zamach z 1.6 nie pasuje docisk z 2.0, a tarcza musi być koniecznie większa.

Kurcze, żebym miał 6 bolt, tak jak rosomak1983, to byłoby pięknie... A tak wyszło jak zwykle.

A skrzynia z 2.0 jeździ u kogoś? Przymierzałem i trzeba by przerobić aż 3 łapy, do tego jest 1 cm dłuższa od tej z 1.6.. Ręce i spodnie opadają... Chyba się porwałem z motyką na słońce :(

rosomak1983 - 22-02-2012, 01:33

jestes pewny ze zamach z 1.6 nie wejdzie ten takze jest na 7 srub.
Tutaj moznaby załozyc zamach z 1.8 GTi i docisk z 2.0 siadzie na to.
Tyle ze jesli koła zamachowe 4g9x nie pasuja na 4g6x (7 bolt) to nic z tego...
Z ciekawosci porównam bo mi sie wdawało ze moze podejsc.
Ja przywiozłem koło zamachowe z 4g67 (jest to 6 bolt) ale było identycznej wielkosci jak to z 4g63NA AWD (6 bolt) czy tez np w 4g93 GTi, wiec Daniel nie odkrecał nawet tych 6 srub :D

Co do skrzyni 7 bolt w lancerze to tak był nawet dokładnie taki jak nasz lancer ze skrzynia i silnikiem z eclipse, bordowy :D

Xsystoff - 22-02-2012, 08:30

Ja mam u siebie skrzynie od Eclipsa, z lapami nie ma tragedii, tzn trzeba je przerobic ale nie jest to rzezba w g, roznice nie sa duze. Skrzynia z Eclipsa na kolach 195/50 R15 czyli takich jakie idealnie do naszych Coltow/Lancerow pasuja jest fajnie zestopniowana, mozna poszalec po miescie (krotka jedynka, dwojka, srednia trojka), a dluga piatka swietna sprawa w trasie. Ja bym zmienil cala skrzynke, tylko ze wtedy musisz znalezc polosie od GTi, przynajmniej ja musialem w Coltcie, bo Eclipsowe za dlugie.
Piotras88 - 22-02-2012, 10:21

rosomak1983 napisał/a:
jestes pewny ze zamach z 1.6 nie wejdzie ten takze jest na 7 srub.

zgadza się, tylko inna jest budowa kołnierza przy mocowaniu, ciężko mi to opisać... w 2.0 jest zewnętrzny, a żeby dobrze przenosiło moment to musi trzymać i kołnierz i śruby. Do tego docisk z 2.0 w żaden sposób nie pasuje na zamach z 1.6.

Jakbyś porównał i może podpytał Daniela, to byłbym wdzięczny.

Cytat:
Ja mam u siebie skrzynie od Eclipsa, z lapami nie ma tragedii, tzn trzeba je przerobic ale nie jest to rzezba w g, roznice nie sa duze. Skrzynia z Eclipsa na kolach 195/50 R15 czyli takich jakie idealnie do naszych Coltow/Lancerow pasuja jest fajnie zestopniowana, mozna poszalec po miescie (krotka jedynka, dwojka, srednia trojka), a dluga piatka swietna sprawa w trasie. Ja bym zmienil cala skrzynke, tylko ze wtedy musisz znalezc polosie od GTi, przynajmniej ja musialem w Coltcie, bo Eclipsowe za dlugie.

Trochę mnie pocieszyłeś Xsystoff, może to jest niezłe rozwiązanie, oszczędniejszy by był... Ciekawe, jak z tymi półosiami, mamy inne budy, więc może jakoś inaczej będzie.
Na razie mam:
2 półosie z 1.6
1 długą półoś z Eclipsa 2.0

Ewentualnie wiesz może, gdzie szukać tych półosi?

Xsystoff - 22-02-2012, 10:40

Musisz sprawdzic empirycznie te polosie, nie wiem jak w nowszej budzie ale u mnie seryjne mialy srednice 50mm, a do skrzyni Eclipsowej wchodza 54mm bodajze. Jesli chodzi o dlugosc to musisz przymierzyc, moze u Ciebie beda ok, u mnie byly za dlugie o 1cm. Poszukiwanie polosi od generacji C50 (1.6 GTi, 1.8 GTi, 1.8 diesel) to droga przez meke, jak szukalem nic nie bylo na allegro, nawet dzwonilem po ogloszeniach gdzie ktos mial jakies inne czesci od tych modeli, np. zderzaki. Pasuja tez od Space Wagona 1.8 TD ale tego tez nie ma nigdziej :roll: Sprawdz najpierw to co masz, moze to Twoj szczesliwy dzien i do CB0 dawali 54mm i pasuja na dlugosc :D
rosomak1983 - 22-02-2012, 12:56

W CBO/CAO gti i 1.6 maja niemal identyczne półosie. Na 100% zamienne.

Co do tych kół jesli by pasował zamach z 1.6 na ten wał to o zacisk nie ma co sie martwic wtedy wiadome ze pasuje tez koło z 1.8 Gti 4g93 na które wchodzi zacisk z 2.0, w dodatku mam taki zamach chyba. No ale jesli nie pasuje to lipa, koła wygladaja podobnie ale nie przymierzałem na wał jak Ty.
Daniela nie spytam bo zaraz po moim swapie wyjechał do USA na stałe.
A ulozenie poduszek w skrzyni eclipse jest wzglednie podobne, do zrobienia napewno.

Piotras88 - 22-02-2012, 20:59

rosomak1983 napisał/a:

Co do tych kół jesli by pasował zamach z 1.6 na ten wał to o zacisk nie ma co sie martwic wtedy wiadome ze pasuje tez koło z 1.8 Gti 4g93 na które wchodzi zacisk z 2.0, w dodatku mam taki zamach chyba. No ale jesli nie pasuje to lipa, koła wygladaja podobnie ale nie przymierzałem na wał jak Ty.
Daniela nie spytam bo zaraz po moim swapie wyjechał do USA na stałe.
A ulozenie poduszek w skrzyni eclipse jest wzglednie podobne, do zrobienia napewno.

No ale zamach z 1.6 nie podchodzi, a jeżeli ja, Ty i Xsystoff nie wiemy jakie dokładnie koło by podeszło do tego zestawu, jeżli takie istnieje... to pewnie nikt nie wie. Czyli można założyć, że skrzynia od 1.6 jest nie do założenia do 7 bolt na dzień dzisiejszy.

Czyli zostaje taki zestaw, jak maXsystoff, jutro jadę rano do garażu i kombinuję z półosiami.

Cytat:

W CBO/CAO gti i 1.6 maja niemal identyczne półosie. Na 100% zamienne.

Chyba, że niemal identyczne, tzn możegrubsze o te 4mm (w gti), a tej samej długości. Spróbuję wsadzić do skrzyni z 2.0 półosie z 1.6, ciekawe, czy podejdą.

A jak nie, macie jakiś pomysł, jak to rozwiązać?

Xsystoff - 23-02-2012, 08:31

Wedlug katalogu IC masz w 1.6 srednice polosi 54mm, wiec spasi ten wymiar. Sprawdz tylko czy na dlugosc podejdzie, nie moze byc ani nadmierny luz, ani za ciasno.
Piotras88 - 24-02-2012, 01:01

Xsystoff napisał/a:
Wedlug katalogu IC masz w 1.6 srednice polosi 54mm, wiec spasi ten wymiar. Sprawdz tylko czy na dlugosc podejdzie, nie moze byc ani nadmierny luz, ani za ciasno.

Dzięki, wygląda na to, że jest ok :)
Teraz zostaje zabawa z poduszkami:/

Wiecie kto może mieć boczną obudowę rozrządu w rozsądnych pieniądzach?

rosomak1983 - 24-02-2012, 01:36

Piotras88, tylko pamietaj ze od 7 bolta jest inna niz w 6 bolcie (ta dolna) :P :P :P
Piotras88 - 26-02-2012, 15:30

rosomak1983 napisał/a:
Piotras88, tylko pamietaj ze od 7 bolta jest inna niz w 6 bolcie (ta dolna) :P :P :P

Nie dołuj mnie aż tak :P
Mam nadzieję, że we wtorek wepchnę koledze lancera na jedno z dwóch stanowisk i zabierzemy się za przeróbkę poduch, bo z samochodem na dworze nic nie zdziałam, a tak będzie lepsza motywacja, żeby szybko działać i wypchnąć go z garażu :D
Ale żadna poducha nie pasuje jak na razie, więc rzeźbienia będzie dużo:/

rosomak1983 - 26-02-2012, 22:16

Piotras88 napisał/a:
Ale żadna poducha nie pasuje jak na razie, więc rzeźbienia będzie dużo:/

u mnie bodajze tylko jedna od rozrzadu. skrzynia jak wiesz z 1.6 no i nie jestem pewny na 100% ale dolne poduszki silnika siadały chyba plug and play... Poduchy raczej z 2.0

Piotras88 - 19-04-2012, 10:30

Odgrzewam kotleta.
Ustawiłem silnik w komorze i zacząłem od poduszki pod skrzynią.
Została łapa od 1.6, otwory pasowały rozstawem, ale pomiędzy łapę, a skrzynię musiałem w dwóch otworach nakłaść dużo podkładek.

Po zamocowaniu silnika w ten sposób półosie opadły na belkę. Po zrobieniu drugiego otworu w łapie i podniesieniu silnika wyżej wszystko jest ok.
Teraz kolej na poduszkę przy silniku, tutaj sprawa trudniejsza - muszę pomęczyć kolegę, żeby trochę pospawał.

rosomak1983, jak to jest dokładnie z pompą paliwa? Próbowałeś na lancerowskiej, czy od razu założyłeś od Eclipsa?

P.S. Półosie od 1.6 pasują :mrgreen: :mrgreen:

rosomak1983 - 19-04-2012, 11:54

Piotras88 napisał/a:
rosomak1983, jak to jest dokładnie z pompą paliwa? Próbowałeś na lancerowskiej, czy od razu założyłeś od Eclipsa?

próbowalismy ale niby przerywał na wyzszych, z drugiej strony było mało paliwa :P takze spróbuj ostroznie nic sie nie stanie.

Xsystoff - 19-04-2012, 13:02

Pompa od 1.5 i od 2.0 jest ta sama. Te same numery nawet ma.

edit:
ups zapomnialem ze masz generacje nowszego miska. Powyzsze info dotyczy C50-tki.