To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colt CJ0 - Granatowy Forfiter

m6riano - 11-12-2012, 22:48

A czemu nie dolewałeś?
Marcin-Krak - 12-12-2012, 07:32

m6riano napisał/a:
A czemu nie dolewałeś?

Są takie auta, które nie biorą oleju od wymiany do wymiany :P

Pytanie tylko czemu Ci aż tyle zostało tego oleju ;)
Ja jeszcze w piwnicy cały czas mam resztki olejów po Colciaku.

Tovija - 12-12-2012, 08:24

Marcin-Krak dobre z tą wymianą :lol:
Już Ci mówię czemu: dlatego, że 4g13 łącznie z filtrem oleju ma mieć zalane w układzie 3,6 litra oleju ;)
Więc mając 5 litrowe baniaki Valvo w każdym mi zostaje około 1,5 l zawsze. Dlatego pytam bo jak bym to zlał do kupy to mam około 3 litrów. Dokupiłbym 1 litr Valvosa i moglbym znowu rok smigac (jezeli oczywiscie nie ma przeciwskazan poniewaz z tego co mi sie tam obiło o gałki oczne to olejow silnikowych szczegolnie raz otwartych i potem lezakowanych przez dluzszy czas nie mozna wlewac ze wzgledu na obnizone wlasciwosci smarne oraz degradacje ulepszaczy etc).

Krzyzak - 12-12-2012, 08:57

Tovija napisał/a:
Dokupiłbym 1 litr Valvosa i moglbym znowu rok smigac
i tak zrób - ja tak zawsze robię i nie ma problemu :)
londolut - 12-12-2012, 09:18

Tovija, to olej a nie wódka ;) śŚmiało lej to w motor ;)
Marcin-Krak - 12-12-2012, 13:11

Tovija napisał/a:
Już Ci mówię czemu: dlatego, że 4g13 łącznie z filtrem oleju ma mieć zalane w układzie 3,6 litra oleju ;)
Więc mając 5 litrowe baniaki Valvo w każdym mi zostaje około 1,5 l zawsze.

Ile wchodzi do CJ-tki jeszcze pamiętam ;)
Zawsze możesz jeszcze zmienić na olej w 4 litrowych baniakach wtedy zostaje Ci trochę mniej :D

Teraz u siebie nie mogę robić mieszanki olejów. Z 4 litrów zostaje mi jakieś 0,8, a kupowanie 2 litrówek żeby zmieszać jest nieopłacalne :wink:

Tovija - 12-12-2012, 13:57

Nie no spox nie chciałem obrazić. Po prostu myslalem, ze skoro się pytasz czemu mi aż tyle zostaje to że napiszę ;)
Na przyszłość właśnie chyba będzie tak trzeba robić. W takim razie dokupie sobie litr Valvo i zaleję i wykorzystam a za rok sprawie sobie jakiegoś Motula może 4x1 litr (niestety nie maja tego ktory by do mnie pasował w 4 l baniaczkach :( ).
Dzięki za odpowiedzi!
Pozdro ;)

Tovija - 14-12-2012, 18:16

Tak, olejek wymieniony ;)
Trafilem na fajnego goscia. W cenie 20 zł wymienil mi ostro juz zjechany korek spustowy wraz z podkladeczką, wyssal kompresorem caly syf z michy olejowej oraz wyczyscil korek wlewowy wraz z uszczeleczką. Dobrze wykonana robota w dobrej cenie. Nie wiedzialem ze mozna wymieniac olej przez okooło 40 minut :lol: :)

Tovija - 13-01-2013, 15:55

Kolejny mały up - dokladka tylnego zderzaka. O dziwo nie da sie jej lepiej spasosowac mimo ze to oryginalny element. Szpary jak w w wielkim kanionie no ale... jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.

rosomak1983 - 13-01-2013, 16:08

Dokładka ładnie lezy, choc po bokach przydąłoby sie poprawic, lecz nie ,ma tragedii.
No i Cjotka z tym ospojlerowaniem kompletnym to zdecydowanie najlepsza opcja. To sa laminaty czy orginał ???

PS wydech troszke za bardzo sie sie schował IMO.

ozzy89 - 13-01-2013, 16:21

Tov, nie ma źle :) spodziewałem się czegoś gorszego :P trzeba jeszcze to na żywo zobaczyć ;)
Tovija - 13-01-2013, 17:02

Teraz snieg i bloto zalepilo te szpary wszystkie to wyglada to znosnie ale tak to przez te szczeliny widac droge w niektorych miejscach i to jest troche denerwujace ;) ... ale lepiej tego nie szlo zrobic bo po prostu dokladka na poszerzeniach bocznych jest tak jakby niewymiarowa i przesuniecie w lewo/prawo/góra dół zaraz powoduje powstawanie kanionów w innym miejscu. Dziwie sie bo to jest oryginalna czesc a nie odlew. To wlasnie olewy progów które mam zamontowane spasowały jak oryginał bez zadnych problemow a tu takie zaskoczenie... najwyzej bede polowal na oryginalny zderzak SE... bo z tym to ciezko bedzie cos zrobic lepiej.
ozzy89 - 13-01-2013, 17:19

Tovija napisał/a:
najwyzej bede polowal na oryginalny zderzak SE

a co jak w ori zderzaku od SE też będą takie szpary ? :D

Tovija - 13-01-2013, 17:20

Nie ma... mam kilka zdjec w duzej rozdzialce i nie wystepuje owe zjawisko. Dlatego też jestem tym faktem zdziwiny ze nie idzie spasowac tej dokladki ze zderzakiem.
Marcin-Krak - 13-01-2013, 17:39

Faktycznie dość dziwna sprawa z tymi dokładkami.
Chociaż myślałem, że może to tak na zdjęciu - bo na granatowym wyjątkowo dziwnie wyglądają wszystkie szpary i łączenia :mrgreen: