[97-04]Galant EAxA/W - Sprzęgło czy synchronizatory?
jules - 04-03-2013, 15:17
@Owczar powiem tak, dobrze obejrzałem sobie moja starą tarczę i nawet sam mechanior był w szoku, że tak zniszczona. Poza tym widziałem też mój stary olej...smoła dosłownie, nie dość że był gesty to do tego jeszcze dawno zużyty.
przed remontem miałem problem z przełączaniem biegów i redukcją, jak to wcześniej już z resztą pisałem, po remoncie problemy zniknęły, więc mów co chcesz ale ta wymiana rozwiązała mój problem.
Owczar - 04-03-2013, 15:24
Ale ja nie twierdzę, że wymiana nie była konieczna jeśli sprzęgło było w złym stanie, ale uważam, że prędzej pomogła wymiana oleju niż sprzęgła.
Marcino - 04-03-2013, 16:07
Zużyte sprzegło to nie tylko tarcza.. mogł polec także docisk i wtedy ciezko wchodzą biegi.
jestem za tym ze dobry i świeży olej to podstawa..:)
jules - 06-03-2013, 16:46
Owczar napisał/a: | Ale ja nie twierdzę, że wymiana nie była konieczna jeśli sprzęgło było w złym stanie, ale uważam, że prędzej pomogła wymiana oleju niż sprzęgła. |
też jestem tega zdania, szczególnie gdy zobaczyłem jaki był mój stary "olej"
najważniejsze, że jeździ się dobrze i teraz jazda to prawdziwa przyjemność, a nie obawa że skrzynia dostaje po tyłku
predatorix - 05-04-2013, 09:11
Witam
Dużo czytałem postów na forum odnośnie sprzęgła,skrzyni i łożysk, no i od wczoraj GAL stoi u mojego mechaniora. Robione wszystko czyli sprzęgło, i wszystko co w skrzyni będzie się nadawało do wymiany będzie wymienione.... Mam nadzieje ,że już nie będę mieć problemów z wrzuceniem 2 i 3
Arson88 - 13-04-2013, 11:57
To i ja się dołączę do tematu. generalnie ze skrzynią problemów nie miałem do pewnego dnia gdzie mi sie bardzo spieszyło i byłem zmuszony szybciej jechać. A że droga kręta to i redukować. po parunasstu km zaczęły mi się problemy z wbiciem 3. no i tak: jak wbijam z 2 przy spokojnej jeździe to 3 wchodzi z lekkim oporem jednak przy wyższej prędkości dość głośno zdrzytnie. przy redukcji z 4 też zawsze zgrzytnie. jak np wbije już ta 3 i wejdzie ze zgrzytem i nie puszczając sprzęgła wbiję luz i znów 3 to wchodzi idealnie. to wina synchro czy przypaliłem sprzęgło i stąd te objawy? dodam że olej w skrzyni wymieniany był rok temu jednak mechanik nie jest w stanie mi powiedzieć jaki był dokładnie. i pyt 2 mam drugą skrzynię wyętą z tego auta z uszkodzonymi łożyskami. czy trudno byłoby mi samemu ją rozebrać na części i zregenerować?
Owczar - 13-04-2013, 16:26
Na forum jest tyle opisów ze zdjęciami, że powinieneś ogarnąć
Arson88 - 24-07-2013, 17:33
Zna ktoś namiary na dobrego mechanika od skrzyń w łódzkim? wpadła kaska można się brać za robotę
Bartek - 24-07-2013, 18:06
42 215 44 02
Mateusz25 - 06-11-2013, 16:53 Temat postu: Szarpania skrzyni podczas jazdy na 1,2,3 Galant 2,0 16V Kom. Witam.
Podłączając się pod temat opisze wam szumne działanie mojej skrzyni, bo juz sam nie wiem co ja boli.
Przy zimnym silniku i jedzie wrzucając biegi 1 , 2 , 3 biegi wchodzą łatwo, prócz jak zawsze od roku 1-nki ( trójka troszkę skrzypi na zimnym silniku ). Gdy silnik rozgrzeje sie po paru kilometrach jadąc na 1,2 ,3 i puszczając gaz następuje szarpnięcie i kołysanie jakby przód,tył - bardzo delikatne. Następnie po ponownym naciśnięciu gazu bez naciskania sprzęgła np.
na 2,3 i 4 - ciągłej jeździe na dłuższym odcinku następuję ponownie szarpnięcie i to dosyć mocne ( komfort jazdy wówczas = dno ), nie wciskając gazu dynamicznie spokojnie i cały czas bez użycia sprzęgła na jednym z wyżej opisanych biegów.
Nie wiem co dokładnie może być przyczyną( łożyska wałka sprzęgła, sprzęgło, mechanizm różnicowy, przeguby - wątpię ) Wymieniłem już olej w skrzyni, dolałem uszczelniacza WINNS ,jednak szumy i szarpnięcia dalej się powtarzają.
Dodatkowo przy wciśniętym pedale sprzęgła jest cisza na biegu jałowym , po jego odpuszczeniu mniej więcej na 3/4 wysokości skoku pedała pojawia się jakby metaliczny szum( lekko metaliczny ). Mam już tak od półtora roku.
Zastanawiam się nad wymiana skrzyni lub regeneracją obecnej, co waszym zdaniem jest lepsze, pewniejsze.
Doradźcie coś proszę, bo sam już głupieję.
Chętnie ogarnąłbym to sam, ale jako warsztatowiec eksperymentator nie wiem czy podołam.
Pozdrawiam.
Hugo - 06-11-2013, 21:48
A poduszki silnika i skrzyni biegów sprawdzone?
Arson88 - 19-05-2014, 21:18
Rok temu miałem regenerować skrzynię no ale zwolnili mnie z pracy i mi się trochę zeszło:d teraz już napewno to zrobię ale nie o tym chciałem zaczaić. Jako że nie mam nic do stracenia i zapasową skrzynię postanowiłem dla potomnych i dla własnej ciekawości sprawdzić działanie ceramizera do skrzyni. Jutro zaleję i będę zdawał relację co i jak. w ramach przypomnienia mam problem z synchro 3 biegu zgrzyta. 1 tylko wchodzi na postoju, wsteczny czasem wchodzi z oporem i slychac lozyska. Trzymajcie kciuki
[ Dodano: 22-05-2014, 19:08 ]
80 km od zalania biegi wchodzą lekko. Jedynkę mogę włączyć w czasie toczenia się auta. Trójka juz nie zgrzyta. Przy redukcji z 4 przy 80km/h czuc jedynie lekki opor jeśli mogę to tak nazwać. Wsteczny chyba bez zmian wchodzi z lekkim oporem. Cóż jestem miło zaskoczony. Zobaczymy jak będzie dalej.
a4ry - 23-05-2014, 21:52
Arson88 napisał/a: | postanowiłem dla potomnych i dla własnej ciekawości sprawdzić działanie ceramizera do skrzyni |
Bardzo jestem ciekaw tego co uzyskasz. Też się czaję żeby wlać ceramizer. Niby problem u mnie jest maleńki ale boję się, że za chwilę już tak różowo nie będzie.
Arson88 - 30-05-2014, 15:44
No poki co jest ok. Cieszy mnie zwłaszcza ten 3 bieg. Przy 80km/h mogę zredukować z 5 na 3 i zero zgrzytu. Wsteczny bez zmian czasem wchodzi lekko czasem ciężko więc tu nie widzę różnicy.na początku zaraz po zalaniu miałem objaw tj za gęsty olej był wlany ale z czasem wszystko wróciło do normy. Jeżdżę I czekam co będzie za miesiąc.
a4ry - 01-06-2014, 08:57
Arson88 napisał/a: | .na początku zaraz po zalaniu miałem objaw tj za gęsty olej był wlany ale z czasem wszystko wróciło do normy. |
Co to znaczy? Czy po dodaniu ceramizera olej był za gęsty? Jak to się objawiało?
Ile przejechałeś już kilometrów?
|
|
|